• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Fit achter je bureau: 4 tips
Leefstijl

Fit achter je bureau: 4 tips

We zitten meer thuis dan ooit en dat heeft effect op onze houding en fitheid. Net een verkeerde stoel, een te laag of hoog bureau, lekker met de benen omhoog en onderuit zakken omdat toch niemand je ziet. Dit lijkt in eerste instantie misschien ontspannen, maar op langere termijn kan jouw lichaam gaat tegensputteren. Een stijve nek, rugpijn, hoofdpijn en pijn in de bovenbenen en billen zijn duidelijke signalen dat je langere tijd een verkeerde houding aan hebt genomen of te lang stil zit.

312324 10152525813110094 644073263 n
Eva Voedingscoach en trainer
16 mei 2021

We zitten veel meer binnen

Wanneer je lange dagen achter het bureau maakt en misschien minder buiten komt dan voorheen is het belangrijk om ook achter het bureau te letten op jouw houding. Hoe zit je in jouw stoel en beweeg je tussendoor of kom je alleen van de stoel af om naar de koelkast te lopen? Om ervoor te zorgen dat jij ook achter het bureau fit blijft en een goede houding aanneemt hebben wij een paar tips op een rijtje gezet!

Tip 1: Let op je houding wanneer je achter je bureau zit

  • Begin met recht opzitten en span de buikspieren ligt aan.
  • Zet de voeten plat op de vloer en zorg voor een hoek van 90 graden met de onderbenen en het zitvlak
  • Rol de schouders naar achter en voorkom dat deze naar voren gaan hangen.
  • Houd de nek recht en probeer niet te veel met het gezicht naar het scherm de duiken.

Tip 2: Blijf in beweging!

Ook achter het bureau kun je ervoor zorgen dat je regelmatig beweegt. Denk bijvoorbeeld aan het rollen van de schouders naar voor en naar achter. Of til de voeten regelmatig even een voor een van de vloer, maak eens in het uur even een paar grote draaiende bewegingen met de armen en sta regelmatig even op van de stoel. Een makkelijke manier om wat extra oefeningen per dag erin te fietsen is tijdens het koffie zetten. Loopt de koffie nog? Blijf dat gedurende die tijd squats doen (of lunges of jumping jacks).

Tip 3: Houd het soepel

Niet alleen sterke spieren, maar ook soepele spieren zijn belangrijk om je fit te voelen en fit te blijven. Daarom is het naast bewegen belangrijk om de spieren regelmatig even te stretchen, zeker als je voor langere tijd stil zit. Vooral de nek, schouders en rug verdienen wat extra aandacht. Probeer eens voor het werk en/of na het werk een paar stretchoefeningen te doen of een yoga training te volgen. Voorbeeld: Strek je rechterarm helemaal naar beneden, leg de linkerarm over de zijkant van hoofd en laat je hoofd door het gewicht van de arm naar links vallen. Hou dit 20 seconden vol en wissel van kant.

Tip 4: Vermijd de valkuilen

Nog even deze mail, nog even een stukje afschrijven, nog even een korte meeting. Voor je het weet zit je de hele dag op dezelfde stoel. NIET DOEN! Zet om het uur even een wekkertje en sta op van de stoel. Loop even een rondje in huis, gooi er een wasje in, pak de stofzuiger en stap met grote lunges de kamer door. Het lijkt zo simpel, maar je moet het wel doen. Zet die wekker en blijf in beweging!

Juist in deze tijd is het belangrijk om goed voor onszelf te zorgen. Door een aantal momenten op een dag te pakken en een paar minuten te bewegen, van je stoel af komen en niet naar een scherm kijken kunnen voorkomen dat jij niet versmelt met de stoel.

Welke tip pak jij het eerste op?

Deel dit artikel