• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
De verborgen 'dikmakers'
Voeding

De verborgen 'dikmakers'

Het kan heel frustrerend zijn als je bewust bezig bent met je voeding, regelmatig aan het sporten bent en dat het afvallen maar niet wil lukken. Soms kan het dan zo zijn dat je onbewust voor producten kiest die toch niet zo calorie of suikerarm zijn als je denkt. We helpen je graag om de verborgen ‘dikmakers’ wat meer aan naar het bewustzijn te krijgen.

Peggyverhoef
Peggy Diëtist, coach en personal trainer
03 november 2019

1. Vruchtensappen

We zijn geneigd vruchtensappen te drinken onder het mom van ‘zo krijg ik mijn vitamines binnen’, maar vergeet niet dat een glas vooral uit (vruchten)suikers bestaat. Een longdrink met vruchtensap kan al snel 200 calorieën leveren. Door geen of minder vruchtensappen te drinken, kan je al snel minder calorieën binnenkrijgen.

2. Granola of cruesli

Granola is gemaakt van havervlokken die krokant worden gemaakt doordat ze gesuikerd worden. Soms wordt er honing, of een andere siroop; zoals ahornsiroop, aan toegevoegd om het krokent te krijgen. Dit kan dan gezonder klinken, maar ook dit zijn suikers. Cruesli is een merknaam van Quaker, maar dit wordt in de volksmond ook gebruikt als een synoniem voor ‘krokante muesli’. Granola en Cruesli leveren beide veel calorieën. Muesli is gezondere keuze omdat deze niet gesuikerd is. Als je muesli niet lekker vindt, probeer dan je portie van de granola of cruesli wat te verkleinen.

3. Avocado

De afgelopen jaren is de consumptie van avocado’s enorm toegenomen. Ze staan namelijk bekend om hun gezonde vetten. Dat klopt ook. Zoals je misschien wel weet leveren vetten nou eenmaal veel calorieën. Één avocado levert maar liefst 360 calorieën. Dit is ongeveer net zo veel als twee boterhammen met kaas. Probeer daarom niet meer dan een halve avocado per keer te eten.

4. Ovenchips

Het klinkt leuk, chips die niet gefrituurd is. Dit moet dan veel gezonder zijn toch? Nou, dit klopt gedeeltelijk. De oven-baked chips leveren inderdaad minder vetten. Daarentegen voegen ze wel andere ingrediënten toe om het net zo krokant te krijgen als de normale chips. Zo leveren oven-baked chips meer koolhydraten (en toegevoegde suikers) dan de gewone variant. Oven-baked chips leveren uiteindelijk wel (iets) minder calorieën, maar nog steeds willen we het geen gezonde snack noemen. Het levert namelijk bijna geen vitaminen of andere goede voedingsstoffen. Daarnaast leveren drie handjes van deze chips al vrij snel meer dan 200 calorieën. En wees eens eerlijk… Laat jij het bij die drie handjes chips?

5. Hummus

Net als avocado’s, is hummus erg populair geworden de laatste jaren. Hummus is een spread die gemaakt is van kikkererwten, sesampasta, olie, knoflook, citroensap en kruiden/specerijen. Dit zijn allemaal gezonde ingrediënten. Vanwege de olie en sesampasta bevat hij alleen wel vrij veel calorieën. Onze tip: als je je boterham met hummus wil besmeren, neem dan een dun laagje. Wanneer je ervan houdt om je groente te dippen in de hummus, neem dan maximaal twee lepels hummus als dip.

Oude gewoontes

Hopelijk zet dit je weer even aan het denken. Liggen jouw huidige voedingskeuzes en portiegrootte nog in lijn met jouw doelen die je wilt behalen? Of ben je misschien toch weer wat vervallen in jouw oude gewoontes.. Wees eerlijk naar jezelf, dan behaal je het snelste je resultaten!

Op zoek naar lekkere en gezonde gerechten? Vanaf 9,99 p/m krijg je toegang tot duizenden recepten en honderden workouts.

Deel dit artikel