Ondanks dat sporten super gezond voor je is, zou er ook verslaafd aan kunnen raken. Dan is sporten ineens niet meer zo gezond.
Sporten kan zo’n obsessie worden dat je sociale afspraken gaat ervoor gaat afzeggen. Misschien ben je alleen nog maar vrolijk wanneer je hebt kunnen trainen. Of misschien wil je steeds vaker én steeds langer sporten. Klinkt dat herkenbaar?
Natuurlijk is het gezond om te sporten. Het verbetert onder andere de kwaliteit van leven, het helpt tegen overgewicht en verminderd het risico op hart- en vaatziekte. Maar als één van de bovengenoemde symptomen jou bekend voorkomt, dan kan het zijn dat je misschien wel te maken hebt met een sportverslaving.
Bij het sporten komen er endorfines vrij, dit is het hormoon dat je een gelukkig gevoel geeft. Endorfine is een stofje waar je verslaafd aan kan raken, hierdoor wil je steeds vaker en langer sporten om je weer dit gevoel te laten geven. Bij sommige is sporten een manier zodat ze negatieve emoties niet hoeven te ervaren. Ze gaan dan sporten om zich wat fijner te voelen en ontlopen op deze manier emoties.
Maar soms komt een sportverslaving voort uit onzekerheid of en streeft naar het schoonheidsideaal. Een sportverslaving is een serieuze aandoening. Je kan afkickverschijnselen krijgen wanneer je bijvoorbeeld door een blessure een tijd niet kan sporten. Hierbij kan je denken aan hartkloppingen, duizeligheid en spierspanningen. Genoeg reden om dit even onder de aandacht te brengen dachten wij zo.
Het is moeilijk om een onderscheid te maken tussen op een gezonde manier regelmatig sporten en een obsessief bezig zijn met sporten (een sportverslaving).
Train jij dagelijks of meerdere keren per dag? Zeg jij vrienden/familie af omdat je wil sporten? Ben jij chagrijnig als je een dag niet kan sporten? Train jij ook als je last hebt van een blessure, ben je obsessief met je uiterlijk bezig en denk je dat je rustiger wordt door te gaan sporten? Dan is het goed om jouw sportroutine eens met een huisarts of een sportarts te bespreken omdat het kan zijn dat je anders meer kapot maakt met sporten dan lief voor je is.
Maar mocht jij niet aan deze symptomen van een sportverslaving voldoen, dan is er niks aan de hand op het gebied van een sportverslaving en kan jij lekker je workouts blijven doen. Probeer ook eens een andere workout dan dat je normaal gesproken doet. Misschien is yoga of boksen wel wat voor jou? Maak kennis met onze online fitness coaches.