• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Ben jij een emotionele eter?
Leefstijl

Ben jij een emotionele eter?

Eten omdat je gestresst bent, omdat je moe bent, verdrietig, blij.. Eten om jezelf te troosten of om iets te vieren. Herkenbaar? Er is natuurlijk niks mis met genieten van een lekker stuk taart om een verjaardag te vieren. Op het moment dat je echter een onstilbare trek ervaart en er niet van kunt genieten, kan het zijn dat je aan het ‘Emo-eten’ bent. Zo zonde want dit kan jouw doelen enorm in de weg staan.

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
31 januari 2019

Herken de signalen

Om te zorgen dat jij niet meer uit emotie eet, is het belangrijk dat je de signalen leert herkennen.
Je zou kunnen zeggen dat je uit emotie eet wanneer:

  • Je ineens heel erg trek krijgt. Als je echt honger hebt, bouwt dit zich namelijk veel geleidelijker op.
  • Je heel specifiek trek hebt in bepaald eten.
  • Je jezelf probeert te overtuigen. “Vandaag is gewoon een baaldag, ik heb echt comfortfood nodig. Morgen eet ik weer gezond, echt!”
  • Je eten aan bepaalde activiteiten hebt gekoppeld. Bij een avondje op de bank hoort een zak chips, als het zonnetje schijnt eet je ijs en als je langs de snoeppot loopt op werk neem je een snoepje… of vier.

Wat kun je eraan doen?

Als je ineens erge trek krijgt en meteen iets moet eten, probeer dan na te gaan of je honger hebt of trek? Heb je echt honger, zorg dan dat je een voedzame maaltijd eet. Is het trek, probeer er dan eens achter te komen waar je écht behoefte aan hebt. Je kunt hiervoor de volgende oefening doen: Ga in plaats van afleiding zoeken, vijf minuten zitten zonder iets te doen. Luister naar jezelf en naar de gevoelens die opkomen. Vaak is een behoefte aan vettige snacks bijvoorbeeld een teken dat je moe bent. Misschien baal je over iets wat er op werk is gebeurd en heb je eigenlijk behoefte om er even over te praten. Voel je eigenlijk niet echt iets en ben je onrustig, vraag jezelf af of je je niet gewoon verveelt. Als je erachter bent wat de aanstichter is van je trek, kun je hiernaar handelen. Moe? Ga lekker vroeg naar bed. Verveel je je? Ga lekker bewegen voor afleiding. Baaldag? Zorg dat je bij iemand je ei kwijt kunt.

Voorkomen is beter dan genezen

Zorg dat je voldoende eet, houd je niet vast aan een bepaald eetschema als je merkt dat je lichaam naar meer vraagt. Zorg dat je 3 voedzame maaltijden eet en genoeg vezels binnen krijgt voor een voldaan gevoel, sla dus ook geen maaltijden over! Plan tussen je maaltijden nog 2 of 3 gezonde tussendoortjes zodat je de trek voor bent.

Haal het niet in huis!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, haal het niet in huis! Als er geen verleidingen in huis zijn, kun je er ook niet aan toegeven. Als je het dan toch in huis hebt, zorg dat je het jezelf moeilijk maakt. Google begon op kantoor ooit 'Project M&M'. Er stonden altijd M&M’s in glazen open potten, in het zicht dus. Toen ze deze glazen potten vervingen met een afgesloten pot waar niet door heen te kijken was, aten de werknemers 3 miljoen calorieën minder aan M&M’s in 7 weken!

Zoek vervanging

Je kunt bij lekkere trek ook vervanging zoeken. Vervang je geplande tussendoortje door bijvoorbeeld een stuk bananenbrood of maak lekkere dadelballetjes. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap, je bent lekker bezig en je eet uiteindelijk een gezond tussendoortje waar je ook nog voedingstoffen uit haalt in plaats van die ongezonde snack die je op het oog had. Op de recepten pagina van Fitchannel.com kun je super veel lekkere tussendoortjes vinden!

Trek of dorst?

Zoals eerder gezegd verwarren we honger soms met dorst. Het is sowieso ontzettend belangrijk om genoeg water te drinken. Acht grote glazen per dag is een weldaad voor je lichaam. Het is niet alleen goed voor je vochtbalans maar je lichaam kan hierdoor ook beter afvalstoffen afvoeren. Als je water saai vindt kun je er natuurlijk lekker wat munt of komkommer in doen voor een frisse smaak. Of drink eens gekookt water met verse gember, gember heeft een positief effect op je spijsvertering en bevat ontstekingsremmende stoffen die ook nog eens voor een stralende huid zorgen. Neem dus gerust af en toe een lekkere brownie met een kop thee erbij, maar niet wanneer je je emotioneel voelt.

Benieuwd naar Fitchannel? Volg dan nu een gratis workout!

Deel dit artikel