• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Alles over: Vezels
Voeding

Alles over: Vezels

We weten allemaal dat we naast energiewaarde in voeding, vitamines en mineralen ook moeten zorgen voor voldoende inname van vezels. Vezels moeten niet vergeten worden binnen een gezond voedingspatroon. Maar wat zijn vezels nou eigenlijk en waar zijn ze goed voor?

312324 10152525813110094 644073263 n
Eva Voedingscoach en trainer
02 oktober 2019

Wat zijn vezels

Vezels zijn de bestandsdelen die overblijven nadat de voedingsstoffen verwerkt zijn in het lichaam. Ze worden dus niet opgenomen in het lichaam, maar leveren een grote bijdrage aan jouw gezondheid, een goede spijsvertering en stoelgang.

Waarom zijn vezels goed voor je

  • Het kan helpen om op gewicht te blijven. Doordat vezels een vol gevoel geven zal je minder snel nog een keer opscheppen of na het eten toegeven aan onnodige snoepmomenten.
  • Wanneer je een gezond gewicht behoud vermindert de kans op hartkwalen en diabetes, een (indirect) gevolg van een vezelrijk voedingspatroon.
  • Vezels kunnen obstipatie voorkomen. Doordat vezels veel vocht opnemen wordt de ontlasting soepeler.
  • Vezels hebben een positief effect op het cholesterolgehalte.

Wat is vezelrijke voeding

  • Oplosbaar: Oplosbare vezels dienen als voedsel voor de darmcellen en bacteriën in de darmen. Zij zorgen ervoor dat je immuunsysteem op peil blijft en je weerbaarder bent voor virussen en ziektes. Je vindt deze vezels veelal in fruit, peulvruchten, groenten en granen.
  • Niet oplosbaar: Niet-oplosbare vezels nemen veel vocht op en zorgen hierdoor voor een soepele stoelgang. Onoplosbare vezels vind je vooral in volkoren graanproducten, erwten, noten, zaden, koolsoorten en bonen.

Hoeveel heb je dagelijks nodig

Het advies op de dagelijkse inname van vezels ligt tussen de 30 – 40 gram per dag. Dit lijkt niet zoveel, maar de gemiddelde Nederlander komt hier dagelijks niet aan. Belangrijk (en lekkerder) is om oplosbare en niet-oplosbare vezels met elkaar af te wisselen.

Vergeet daarbij niet voldoende vocht binnen te krijgen. Niet alleen om jouw dagelijkse behoefte vochtinname op peil te houden, maar daarnaast ook om de vezels hun werkt te kunnen laten doen.

Voorbeeld van een vezelrijke maaltijd

1 snee dik roggebrood (70 gram): 5,7 gram vezels
Pindakaas voor 1 snee: 1,5 gram vezels
Appelpartjes met schil: 2 gram vezels

Op zoek naar vezelrijke recepten? Ontdek ze op onze recepten pagina!

Deel dit artikel