• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Alles over: Het paleo dieet
Voeding

Alles over: Het paleo dieet

Wil jij alleen maar onbewerkt voedsel eten net zoals onze voorouders dat 10.000 jaar terug deden? De manier waarop we toen aten wordt het Paleo dieet genoemd.

Peggyverhoef
Peggy Diëtist, coach en personal trainer
23 augustus 2019

Het Paleo dieet

De volgers van het Paleo dieet (wat eigenlijk niet echt een dieet is, maar meer aan manier van eten) gaan ervan uit dat het lichaam het beste functioneert als het natuurlijk en onbewerkt voedsel eet. Dit zou het lichaam namelijk beter kunnen opnemen en verteren. Bij het Paleo dieet eet je alleen voeding die destijds beschikbaar was, echter is er onvoldoende bewijs over hoe onze voorouders vroeger echt aten. Ze gaan ervan uit dat er voornamelijk vlees, vis, noten & zaden, groente en fruit gegeten werd. Je eet dus geen zuivel, granen, aardappels en rijst om maar iets te noemen.

Wat aanhangers van dit dieet beweren, is dat onze genen zijn aangepast aan de manier van eten van vroeger en dat onze genen niet voldoende zijn aangepast aan de manier waarop we nu eten. Ons westerse eetpatroon met onder andere: zuivel, soja en granen, zou niet goed voor ons zijn. Ons DNA zou nog stammen uit de tijd van onze voorouders en deze voeding was toen niet beschikbaar. Er wordt dan ook geloofd dat welvaartsziekten zoals diabetes type 2, kanker en hart- en vaatziekten aan de westerse voeding te wijten zijn.

Op internet en in boeken zijn verschillende Paleo diëten te vinden, maar bij allemaal draait het erom dat er alleen maar onbewerkte voeding wordt gegeten.

Er mag onbeperkt vlees, vis, noten & zaden, groente en fruit gegeten worden.

Dit mag je niet eten:

  • Geraffineerde suikers. Dit zit in frisdranken, vruchtensappen, tafelsuiker, snoep, gebak, ijs, etc.
  • Granen en graanproducten zoals: haver, rijst, rogge, tarwe, brood, pasta en mais
  • Peulvruchten zoals: kikkererwten, bonen, linzen
  • Zuivelproducten zoals: melk, yoghurt, kaas, kwark en boter (sommige Paleo diëten staan wel volvette zuivel toe)
  • Plantaardige oliën zoals: zonnebloemolie, sojaolie, koolzaadolie, lijnzaadolie en sesamolie
  • Transvetten, deze zitten in margarines en bewerkte voedingsmiddelen
  • Zoetstoffen

De macronutriënten (de verdeling tussen koolhydraten, eiwitten en vetten in onze voeding) zijn ook anders verdeeld bij het Paleo dieet en de manier waarop er nu wordt gegeten in de westerse wereld. Bij het Paleo dieet worden er veel vetten en eiwitten en weinig koolhydraten gegeten. Daarom wordt het soms ook wel een koolhydraatarm dieet genoemd en gebruiken sommige mensen het als zij willen afvallen. Door deze verdeling van macronutriënten zit je namelijk langer vol en ga je minder snel tussendoortjes eten wat kan helpen bij afvallen.

Verder wordt er bij het Paleo dieet nog aangeraden om alleen drie hoofdmaaltijden te eten en geen tussendoortjes. Tussendoortjes zouden ze 10.000 jaar terug ook niet hebben gegeten. Naast de manier waarop er vroeger gegeten werd, hebben ze het over de hoeveelheid beweging van toen. Je moest immers zelf op zoek naar je voedsel.

Als je bovenstaande leest, kan het zo zijn dat je denkt dit ‘dieet’ kan toch geen kwaad?
Je eet namelijk drie maaltijden, bestaande uit onbewerkte voeding, zoals: groente, fruit, vlees, vis en noten & zaden. Je valt er waarschijnlijk mee af omdat je minder tussendoortjes eet en langer vol zit omdat je relatief veel eiwitten en vetten eet.

Nadelen van het paleo dieet

1. Het eten van veel (rood) vlees is schadelijk voor je gezondheid: Het eten van te veel rood vlees kan het risico op darmkanker vergroten.
2. Het is niet milieuvriendelijk om zo veel vlees en vis te eten: De productie van vlees is erg belastend voor het milieu.
3. Het is duur om veel vlees, vis, noten en zaden te eten.

Paleo dieet: Doen of niet doen?

Het is gezond om groente, fruit, noten en zaden te eten. Maar de hoeveelheid vlees en vis die hierbij wordt aanbevolen vinden wij minder gezond.

Deel dit artikel