• 1000+ workouts
 • Voor iedere sporter
 • Fitchannel Community
Gewichtsverlies na het stoppen met de pil
Leefstijl

Gewichtsverlies na het stoppen met de pil

Val je af als je stopt met de pil? En wat kan er naast afvallen, nog meer gebeuren als je stopt met de pil? Lees alles over gewichtsverlies na het stoppen met de pil.

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
18 maart 2022

Val je af als je stopt met de pil?

Het is niet met zekerheid te zeggen of je afvalt door te stoppen met de pil. Ieder lichaam reageert namelijk anders op een plotselinge verandering in de hormoonhuishouding. Sommige vrouwen merken niets en andere vrouwen merken fysieke en/of mentale veranderingen. Wel kan het zo zijn dat je door het slikken van de pil, veel vocht vasthoudt en dat je na het stoppen met de pil weer veel vocht kwijt raakt.

Hoe snel val je af, als je stopt met de pil?

Wanneer je begint met de pil, kan het zijn dat je een duidelijke verandering in de grootte van buik, billen en borsten merkt. Na het stoppen met de pil, kunnen je oorspronkelijke vormen binnen een paar weken terugkomen. Dit kan snel gaan, maar als alle hormonen weer in balans zijn kun je ook weer aankomen. Dit is verschillend per persoon, omdat voeding en beweging een belangrijke rol blijven spelen.

Stoppen met de pil en voeding

Door het stoppen met de pil kun je ook juist enorme trek krijgen en in gewicht aankomen. Gewichtstoename of -afname is dus niet altijd één op één te wijten aan de pil, maar wordt ook door de hormoonverandering beïnvloed. Deze eetbuien zijn meestal tijdelijk.

Is het ongezond om af te vallen na het stoppen met de pil?

In principe is het niet ongezond om na het stoppen met de pil af te vallen. Je raakt vocht kwijt of je hormoonhuishouden past zich aan, waardoor je lichaam verandert. Wel is het altijd aan te raden om je huisarts te raadplegen als je extreem gewichtsverlies in korte tijd ervaart. Er kan dan ook iets anders aan de hand zijn. Hetzelfde geldt voor plotselinge gewichtstoename zonder dat je dit kunt herleiden.

Wat verandert er nog meer als je stopt met de pil?

Niet alleen je eetlust en gewicht verandert als je stopt met de pil. Er verandert nog veel meer, omdat je hele hormoonhuishouding op de schop gaat:

 • Je natuurlijke menstruatie komt weer op gang. Je lichaam is eerst aan het zoeken en dit kan onrust geven.

 • Je kunt last krijgen van oorspronkelijke buikkrampen in tijden van menstruatie.

 • Je huid verandert: denk aan tijdelijke puistjes door hormonale veranderingen. Krijg je last van heftige acne? Overleg dan met een schoonheidsspecialist om dit te behandelen.

 • Je libido kan verhogen.

 • Je humeur kan veranderen. Dit kan positief of negatief zijn. Geef het wat tijd om weer in balans te komen.

 • Je kunt zwanger worden als je niet voor een andere anticonceptie kiest. Sommige vrouwen kunnen pas na een aantal maanden zwanger worden, maar je kunt ook direct vruchtbaar zijn. Als je niet zwanger wilt worden, kun je dit dus beter niet aan het toeval overlaten.

Zomaar stoppen met de pil: kan dat?

Je kunt op ieder moment stoppen met de pil. Houd er wel rekening mee dat het onvoorspelbaar is hoe je lichaam reageert. Je lijf kan best een paar weken van slag raken. Stop daarom liever niet als je in een drukke en stressvolle periode zit waarin je veel belangrijke beslissingen moet nemen.
Uiteraard is het handig om met je huisarts te spreken als je wilt overstappen op andere anticonceptie of als je zwanger wilt worden.

Ben je gestopt met de pil en uit balans? Start dan nu met Fitchannel!

Het kan onprettig zijn om je lichamelijk niet in balans te voelen. De juiste sport en voeding helpt je daarbij!

Alles voor jou om fit te blijven
 • 1000+ gevariëerde workouts
 • Voedingsschema's & recepten
 • Coaching via WhatsApp, E-mail & SMS
 • Ondersteuning van de Fitchannel Community

Fitchannel reviews

4.5
(232 beoordelingen)
Deel dit artikel