• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Afvallen in je gezicht: 9 tips
Leefstijl

Afvallen in je gezicht: 9 tips

Wil je af van die bolle wangen of onderkin? Wanneer je wilt afvallen in je gezicht geldt dat - net als met andere plekken op het lichaam - je minder moet eten en meer moet bewegen. Maar hoe pas je je eetpatroon aan? En welke oefeningen zorgen ervoor dat je afvalt in je gezicht? In dit blog vertellen we het je.

Daan
08 januari 2021

Wat is de oorzaak van vet in het gezicht?

Ben je niet blij met je ronde wangen? Droom je van een scherpere kaak? Of wil je van die vervelende onderkin af? Je bent niet de enige. Als je een onnatuurlijk rond gezicht hebt, zit je waarschijnlijk niet op je ideale lichaamsgewicht. Er zijn veel mensen die last hebben van vet op bepaalde plekken in het gezicht. Vaak gaat het om vet onder de kaak, kin en in de nek. De oorzaak van vet in het gezicht staat niet op zichzelf, maar heeft te maken met een algeheel te hoog vetpercentage.

Is het mogelijk om af te vallen in het gezicht?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat het lastig is om op één specifieke plek vet kwijt te raken. Dit geldt ook voor je gezicht en dit komt doordat je gezichtsvet samenhangt met je algehele vetpercentage. Gelukkig is gewichtsverlies bij de meeste mensen redelijk snel zichtbaar in het gezicht.

Hoe val je af in je gezicht?

Wie gespierde armen wilt zal meer push-ups moeten doen. Ronde billen? Dan is het tijd om meer te squatten. Maar zijn er eigenlijk oefeningen die helpen om een strakker gezicht te krijgen? Nee, helaas zijn er geen oefeningen om specifiek in het gezicht af te vallen. Fabeltjes als kauwgom kauwen of kaakspieroefeningen doen, zorgen niet voor een strakkere kaak of vermindering van de onderkin. Wat wel zorgt voor vetvermindering in het gezicht? Regel nummer 1 is: zorgen dat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt. Inderdaad, het algemene principe dat we kennen van afvallen. Dit principe geldt dus ook voor afvallen in het gezicht. Door een calorietekort te creëren, gaat je lichaam over op het verbranden van vet en zijn óók die onderkin en ronde wangen snel verleden tijd.

Kom in beweging met Fitchannel

Fitchannel helpt je om je doelen te bereiken. Fitchannel biedt speciaal programma's om af te vallen. Duizenden tevreden sporters gingen je voor!

Alles voor jou om fit te blijven
  • 1000+ gevariëerde workouts
  • Voedingsschema's & recepten
  • Coaching via WhatsApp, E-mail & SMS
  • Ondersteuning van de Fitchannel Community

Hoe snel afvallen in het gezicht?

Hoe snel je afvalt in het gezicht is bij iedereen anders. Voor een groot deel heeft dit te maken met je huidige gewicht en vetverbranding. Hoe zwaarder je bent of hoe sneller je vetverbranding op gang komt, des te eerder je gewicht zult verliezen en dus ook zult afvallen in je gezicht. Bij sommige mensen kan het verlies van een paar kilo al zichtbaar zijn in het gezicht. Je jukbeenderen komen meer naar voren en het vet onder je kaak en kin vermindert.

9 tips om af te vallen in het gezicht:

Om af te vallen in je gezicht is het dus zaak om je eetpatroon aan te passen en meer te bewegen. Om dit wat concreter en beter toepasbaar te maken, helpen we je graag op weg met tips.

Tip 1: Eet minder calorieën

Hoeveel calorieën je per dag nodig hebt is per persoon verschillend. Gemiddeld komt dit voor vrouwen uit op 2.000 kilocalorieën en voor mannen op 2.500 kilocalorieën. Wanneer je een gezond gewicht hebt, blijf je met deze richtlijn aardig in balans. Wil je weten hoeveel calorieën jouw lichaam nodig heeft per dag? In dit blog vertellen we je hoe je jouw dagelijkse caloriebehoefte berekent. Wanneer je wilt afvallen is het zaak dat je minder energie binnenkrijgt dan dat je verbrandt. Het Voedingscentrum geeft aan dat een energiebeperkend dieet voor vrouwen gemiddeld uitkomt op 1.500 kilocalorieën per dag. Voor mannen is dit 1.800. Let op! Dit is een gemiddelde. Hoeveel jij precies nodig hebt kan hier net iets onder of boven zitten. Belangrijk is om je gewicht goed in de gaten te houden en niet meer dan 0,5 tot maximaal 1 kilo per week af te vallen.

Tip 2: Eet gezonde voedingsstoffen

Naast dat de hoeveelheid calorieën belangrijk is, is het ook van belang dat je voedingsstoffen uit gezonde producten binnenkrijgt. Hierdoor heb je voldoende energie om de dag door te komen en te bewegen. Minder met suikers en eet zo min mogelijk vette snacks en ongezonde voeding. Welke voedingsstoffen wel goed voor je zijn? Eet minimaal 250 gram groenten en 2 porties fruit per dag. Zorg daarnaast dat je zo veel mogelijk natuurlijke, onbewerkte voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals ei, vlees, vis, noten en zaden.

Tip 3: Drink voldoende water

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: drink voldoende water. Veel water drinken zorgt voor vermindering van toxinen en oliën die opgehoopt zijn in je gezicht. Daarbij zorgt water drinken ook voor een stralende huid. Mooi meegenomen! Hoeveel water je per dag moet drinken? 1,5 à 2 liter per dag is echt een must. Dat komt neer op 8 tot 10 glazen per dag. Wanneer je sport en daardoor meer vocht verliest, drink je logischerwijs wat extra glazen.

Tip 4: Minder met zout

De gemiddelde Nederlander eet zo’n 9 gram zout per dag en dat is veel te veel! Het gemiddelde lichaam zou namelijk niet meer dan 6 gram zout binnen moeten krijgen. Te veel zout is hartstikke ongezond. Het verhoogt niet alleen je bloeddruk, maar je lichaam houdt ook nog eens meer vocht vast, waardoor je er voller uitziet - ook in je gezicht.

Tip 5: Minder met alcohol

Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat mensen die veel alcohol drinken een boller gezicht hebben dan mensen die dit niet doen. Hoe dit komt? Door de schadelijke stoffen uit alcohol houdt je lichaam meer vocht vast. Je zult dit met name aan je handen en aan je gezicht zien. Stop of minder dus met alcohol wanneer je wilt afvallen in je gezicht.

Tip 6: Sporten en bewegen

Naast gezond eten en drinken draagt ook sporten bij aan een minder bol gezicht. Wanneer je regelmatig sport dan zul je eerder vet verbranden en afvallen in je gezicht. Ons advies? Beweeg dagelijks minimaal een half uur met een matige tot zware intensiteit. Dit kan overigens ook heel goed vanuit huis! Onze online workouts zijn kort en intensief, waardoor je per keer maar een half uurtje nodig hebt. De fitness schema’s zijn speciaal ontwikkeld om op een gezond tempo af te vallen. Kies uit verschillende schema’s, waarmee je 3, 4, 5 of 6 keer per week gaat sporten.

Tip 7: Kies een sport en niveau dat bij je past

Houd het sporten en afvallen leuk! Dat doe je door een sport te kiezen die bij je past en op je eigen tempo en niveau te sporten. Fitchannel heeft een uitgebreid aanbod sportprogramma’s die op meerdere niveaus te volgen zijn. Van krachttraining tot conditietraining, yoga, HIIT-training, kickboksen en dansen. Door een sport te kiezen die je leuk vindt en past bij jouw niveau, houd je het afvallen vol en zul je van die onderkin en ronde wangen afkomen.

Tip 8: Goede nachtrust

Naast gezond eten en bewegen is voldoende (nacht)rust nemen heel belangrijk. Een goede nachtrust geeft je een nieuwe lading energie, die je voor al die beweging goed kunt gebruiken. Daarbij heeft je lichaam rust nodig om te herstellen van de oefeningen die je tijdens het sporten doet. Al onze programma’s zijn samengesteld door trainers met verstand van trainingsopbouw. Dit betekent dat er een goede balans is tussen inspanning en rust en de schema’s afgestemd zijn op jouw niveau en voortgang. Wil je weten hoe je dit het beste kunt aanpakken? Lees dan onze blog met tips over voldoende slaap en nachtrust!.

Tip 9: Lach!

Dat je van veel lachen een strakkere kaak krijgt is een fabeltje. Maar dat lachen onwijs goed voor je is, mag duidelijk zijn! Lachen werkt ontspannend, het geeft het energie en het zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit. Daarom kunnen we nooit genoeg benadrukken: doe een sport die je leuk vindt, kies een niveau dat bij je past en lach de kilo’s - en die onderkin - ervan af!

Deel dit artikel