• 1000+ workouts
 • Voor iedere sporter
 • Fitchannel Community
Afvallen door stress: 5 tips om stress en gewichtsverlies tegen te gaan
Leefstijl

Afvallen door stress: 5 tips om stress en gewichtsverlies tegen te gaan

Afvallen is voor veel mensen een doel op zich, maar het is wel zo prettig als dit op een gezonde wijze lukt. Ook al zeggen emotionele eters jaloers te zijn op de mensen die afvallen door stress, wie afvalt door stress ervaart juist de klachten van langdurige moeheid en lusteloosheid. Lees hier hoe het komt dat je afvalt door stress en hoe je het gewichtsverlies tegengaat.

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
21 april 2022

Wat doet stress met het lichaam?

Je lichaam maakt zich bij stress en angst klaar om te vluchten of vechten. Dit kan nuttig zijn: Bij een snel reactievermogen spring je op tijd opzij voor een automobilist die jou niet ziet. Daarna voel je je hart even bonzen in je keel: dat scheelde maar een haar. Vervolgens moet je deze stress wel kwijtraken, bijvoorbeeld door het even van je af te schudden of een extra blokje om te lopen. Doe je dit niet, dan blijf je gestresst en verschrikt.

Stress niet kwijtraken

Nu is het voorbeeld met de botsing heel concreet: het is overduidelijk dat je schrikt van een auto. In ons dagelijks leven is stress vaak wat abstracter en speelt onbewust een grote rol in ons leven. Deze stress zit in je hoofd. Denk aan een overstroomde mailbox die je fysiek niet merkt, maar wel in je gedachten. Wanneer je deze stress voor een langere tijd niet kwijtraakt, krijg je wel fysieke klachten: je slaapt slecht, valt af of ontspant minder goed.

Stress en afvallen: zo werkt het

Voor iedereen heeft stress een andere uitwerking op het lichaam. De een verliest zijn eetlust, de ander gaat meer eten dan normaal en je stofwisseling slaat op hol door hormonen die tijdens stressvolle momenten vrijkomen.

Verminderde eetlust

Als je merkt dat je eetlust verdwijnt bij stress, dan maakt je lichaam in stressvolle situaties het hormoon corticotropine aan. Je eetlust vermindert hierdoor en je spijsvertering raakt in de war. De verminderde eetlust kan in moeilijke periodes lang aanhouden en dit heeft invloed op je gewicht. Denk aan een overleden dierbare of liefdesverdriet.

Vermoeidheid bij stress

Tijdelijk wordt alle energie naar jouw stressreactie toegeleid. Je ervaart naast gewichtsverlies dus al snel vermoeidheid.

Extra bewegen bij stress

Onbewust val je ook af door extra bewegingen die je maakt als je gestrest bent. Denk aan ijsberen, met je been tikken of friemelen met je handen. Ongemerkt verbrand je met extra bewegingen extra energie.

De oorzaken van stress en afvallen

Er zijn verschillende oorzaken van stress:

  • Emotionele stress: Door overlijden, liefdesverdriet of een ruzie ervaar je stress. Ook merk je dat je sneller moe bent.
  • Een te hoge werkdruk: Bij een lange periode hoge werkdruk kan de stress enorm oplopen en lang blijven hangen. Er komt voor een langere tijd veel adrenaline vrij en je blijft onrustig en gestrest.
  • Een grote verandering: Een verhuizing, het krijgen van een kind of een nieuwe baan zijn drie grote veranderingen waar de meeste mensen stress van krijgen. Het kan ook zo zijn dat je voor wat kleinere veranderingen stressgevoelig bent.

Gewichtsverlies door langdurige stress

Vooral bij langdurige stress verbruik je voor een langere tijd veel energie en val je af. Het is belangrijk om te achterhalen wat de stress veroorzaakt, omdat langdurige stress je energie voor de lange termijn wegvreet. Jezelf opladen wordt steeds moeilijker. Net als de batterij van je telefoon, blijft je energieopslag dan te leeg en steven je af op een burn-out.

Stress en een burn-out

Bij een burn-out kan je lichaam en geest niet meer herstellen van stress en vermoeidheid. Bij stress op de korte termijn heb je voldoende aan een weekend of vakantie rust, maar bij een burn-out heb je een lange periode stress ervaren en duurt het maanden tot je weer bent opgeladen. Het verschilt per persoon hoeveel maanden of jaren het herstel van deze chronische stress duurt.

Minder stress en meer ontspanning

Fitchannel helpt je met regelmatiger sporten, waar en wanneer het jou uitkomt! Stap in bij laagdrempelige programma’s met korte trainingen. De coaches motiveren je en je krijgt aanvullende recepten. Zo beweeg je voldoende én eet je gezond!

Alles voor jou om fit te blijven
 • 1000+ gevariëerde workouts
 • Voedingsschema's & recepten
 • Coaching via WhatsApp, E-mail & SMS
 • Ondersteuning van de Fitchannel Community

5 tips tegen ongewenst afvallen door stress

Als je merkt dat je veel afvalt door stress is het belangrijk om vroegtijdig in te grijpen. Niet alleen voor je spijsvertering is de stress kennelijk een grote klap, ook voorkom je een burn-out door de stress kwijt te raken.

Tip 1: Praat erover of houd een dagboek bij

Achterhaal wat de bron is van jouw stress. Is het werk, of een emotionele gebeurtenis? Wat is er de afgelopen veranderd en zijn er triggers die jou snel stress geven? Zo is de een wat gevoeliger voor veranderingen op werk en moeten de meeste mensen even schakelen na een verhuizing. Zo ontdek je hoe je hier beter mee omgaat en speel je hier in de toekomst op in.

Tip 2: Verklein de bron van stress

Als je eenmaal weet waar je stress vandaan komt, kun je het aanpakken. Is de stress werkgerelateerd? Maak het bespreekbaar op werk. Plan een afspraak in met een persoon die je vertrouwt en probeer samen een oplossing te vinden. Een mogelijke oplossing is dat je tijdelijk aan minder projecten werkt of dat je meer dagen in de week vrij neemt. Bouw daarna rustig op naar meer werk.

Tip 3: Speel in de toekomst in op jouw stress triggers

Nu je midden in een stressvolle periode zit, is het een goed moment om op te schrijven wat voor jou stress triggers zijn. Als je veel stress ervaart van een overlijden, spreek je met je werkgever af dat je wat langer verlof opneemt. Op deze manier zie je intense stress van een afstandje aankomen en geef je jezelf meer grip. Preventief met een psycholoog praten is ook een goede optie. Zo blijf je een stressvolle periode voor.

Tip 4: Bepaal hoe je de stress wil kwijtraken

Sport is hierbij een goede uitkomst. Door veel te bewegen raak je onrust kwijt, omdat je lijf tijdens het rennen een zelfde reactie ervaart als bij vluchten. Maak een planning om regelmatig te sporten en bouw waar nodig rustig op. Een stevige wandeling valt ook onder beweging.

Tip 5: Neem rust, maar maak ook plezier

Om bij te komen van stress en vermoeidheid is rust natuurlijk belangrijk, maar van plezier krijg je óók veel energie. Bedenk wat je veel energie geeft. Denk aan sport, dagjes uit of een nieuwe hobby.

Deel dit artikel