• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
8 tips om je goede voornemens vol te houden
Leefstijl

8 tips om je goede voornemens vol te houden

Ben jij ook op 1 januari gestart met goede voornemens voor 2020? Weet jij waarom het vorig jaar niet lukte om dit vol te houden? Heb je al moeite om je goede voornemens vol te houden? Maar ben je bereid om naar jezelf te kijken en moeite te doen om het dit jaar wel te laten slagen? Dan geven wij jou tips om je te helpen jouw goede voornemens dit jaar wel vol te houden!

Peggyverhoef
Peggy Diëtist, coach en personal trainer
07 januari 2020

Er is hoop!

Een derde van de Nederlanders is op 1 januari gestart met goede voornemens. De meeste goede voornemens gaan over: afvallen, stoppen met roken, stoppen met drinken, meer sporten, gezonder eten, minder stressen en meer tijd besteden aan familie en vrienden. Uit onderzoek blijkt dat op 12 januari de meeste mensen al stoppen met hun goede voornemens. Ze houden het niet vol, vallen terug in oude patronen.

Maar er is hoop voor jou om niet al op 12 januari te stoppen met je goede voornemens. Door onderstaande tips toe te passen heb je een zeer grote kans dat jij je goede voornemens wel volhoudt en dat het een onderdeel van je leven wordt.

Tips om goede voornemens vol te houden


1. Maak concrete doelen en wees niet te vaag

‘Ik ga vaker sporten’, is niet concreet genoeg. ‘Ik ga twee keer per week sporten’, is concreter.

2. Wees bewust van je valkuilen

Waar ging het de andere keren fout toen je minder wilde gaan drinken/meer wilde gaan sporten/ wilde afvallen? Als je je valkuilen weet en hier een plan voor bedenkt, heb je minder kans dat het fout gaat.

3. Stel kleine doelen om het uiteindelijke doel te halen

Door kleine stapjes als doel te hebben is het realistischer en bereik je eerder je hoofddoel. Bijvoorbeeld: ‘de eerste maand val ik 3 kg af’, in plaats van: ‘in een half jaar ben ik 10 kg afgevallen’.

4. Plan je activiteiten in je agenda

Hierdoor word het zichtbaar wanneer je aan jouw doel gaat werken. Als jouw doel gezonder eten is, kan je bijvoorbeeld in je agenda zetten wanneer je boodschappen gaat doen. Bedenk van te voren welke recepten je deze week gaat eten en maak een boodschappenlijst.

5. Praat over je goede voornemens met vrienden, familie en collega’s

Zo kunnen zij jou ook helpen herinneren aan jouw doel of bijvoorbeeld minder ongezonde traktaties aanbieden.

6. Beloon jezelf

Bedenk van te voren wat je jezelf cadeau doet als jij jouw doel bijvoorbeeld twee weken, een maand of twee maanden volhoudt. Beloon jezelf wel met iets gezonds, bijvoorbeeld met een dagje spa of een nieuw kledingstuk.

7. Houd vol!

Lukt het je één of twee dagen niet om gezond te eten? Geeft niets! Pak het daarna weer op!

8. Plan evaluatiemomenten in

Creëer in je agenda momenten waarop je gaat evalueren hoe het gaat. Zijn er al momenten geweest waar je oude gedrag terugkwam? Waar heb je moeite mee? En wat gaat er goed? Zijn er mensen/ of acties die je kan gaan inzetten die jou kunnen gaan helpen?

Misschien is het voor jou nodig om na het lezen van deze tips jouw doelen te herschrijven, dat is niet erg. Als je daarmee de doelen wel haalt, dan is dat het dubbel en dwars waard toch?

Deel dit artikel