• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
8 tips die je helpen bij het afvallen
Voeding

8 tips die je helpen bij het afvallen

Afvallen is niet voor iedereen even makkelijk. Elk lichaam is namelijk anders en iedereen valt af op zijn of haar eigen manier. Maar houd vol! We geven je graag een aantal tips die het afvallen makkelijker zullen maken.

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
10 april 2019

Buiten genoeg beweging, is het ook heel belangrijk om op je voeding te letten tijdens het afvallen. Deze 8 tips helpen je een handje!

1. Blijf gehydrateerd

Drink voor elke maaltijd een groot glas water. Het zorgt ervoor dat je al iets in je maag hebt en doordat je al een beetje 'vol' zit zul je tijdens de maaltijd wat minder eten. Het is geen wondermiddel maar baat het niet dan schaadt het niet! Daarbij is het sowieso belangrijk om genoeg water te bijven drinken.

2. Vervangers

In plaats van minder te eten kun je ook 'slimmer' eten. Je hebt tegenwoordig superveel koolhydraat vervangers zoals bloemkoolrijst, courgette spaghetti, pompoen lasagnebladen en zelfs bloemkool pizzabodems. Deze zijn ideaal om jouw favoriete gerecht een stuk gezonder en minder calorierijk te maken.

3. Draai het om

We zijn vaak gewend om koolhydraten als basis te gebruiken. Je begint bijvoorbeeld met rijst en voegt daar groenten en vlees aan toe. Begin eens door je bord te vullen met lekker veel groente. Groenten leveren weinig calorieën op maar zorgen toch voor een voldaan gevoel en ze zijn natuurlijk hartstikke goed voor je. Probeer de helft van je bord daarom te vullen met groenten en vul daarna aan met wat granen en vlees, vis of vleesvervanger. Ook bij je ontbijt kun je een flink verschil maken door bijvoorbeeld granola als garnering te gebruiken in plaats van als basis. Zo heb je wel de smaak en de knapperige structuur, maar bespaar je enorm in calorieën.

4. Geduld is een schone zaak

Neem de tijd om te eten. Als je voor de tv eet heb je vaak je bord leeg voordat je het door hebt. Als je langzaam eet en goed kauwt zul je zien dat je eerder een voldaan gevoel krijgt. Als je snel eet krijgen je hersens ook te laat het signaal binnen dat je verzadigd bent. Kies om deze reden ook eens wat vaker voor noten die je moet pellen, fruit dat je moet schillen of voor edamame boontjes. Op die manier eet je langzaam zonder dat je het doorhebt.

5. Niet direct uit de verpakking eten

Je eet veel meer chips wanneer je uit de zak eet. Wanneer je een schaaltje gebruikt, heb je een veel beter beeld van hoeveel je binnenkrijgt en ben je vaak bewuster van wat je eet.

6. Soep vooraf

Een lekkere gezonde groentesoep is een ideaal voorafje. Je krijgt niet alleen extra veel groente binnen, je eerste honger gevoel wordt meteen gestild. Op onze recepten pagina vind je genoeg gezonde soep inspiratie!

7. Houd overzicht

Een bord indeling is een ideale manier om inzicht te krijgen van hoeveel je eet zonder alles af te wegen. Zorg dat minimaal de helft van je bord bestaat uit groentes, je kunt bijna niet te veel groente eten dus schep maar lekker op! Gebruik een kwart van je bord voor een eiwitbron. Dit kan vlees of vis zijn maar je kunt natuurlijk ook een vleesvervanger of bonen kiezen. Het laatste deel, kun je opvullen met koolhydraten. Volkoren pasta of zilvervliesrijst bijvoorbeeld, maar denk ook eens aan volkoren couscous of bulgur. Je kunt je bord het beste indelen voordat je aan tafel gaat en de pannen in de keuken laten staan. Zo voorkom je dat je extra gaat opscheppen terwijl je eigenlijk al genoeg hebt gegeten.

8. Een ander toetje

Het is in veel Nederlandse huishoudens gebruikelijk om je maaltijd af te sluiten met een toetje. Als je eindigt met zoet geeft dit namelijk vaak een voldaan gevoel, je weet dat het eetmoment daarna voorbij is. Je hoeft echter niet aan de vla of het ijs te gaan, kies eens voor een lekkere kop verse munt thee. Creëer een vast after dinner ritueel zodat je lichaam weet waar het aan toe is. Heb je het niet nodig? Geen probleem natuurlijk, je kan dit ook weg laten.

Deel dit artikel