• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
6 tips tegen een opgeblazen buik!
Voeding

6 tips tegen een opgeblazen buik!

Noëlle is een absolute foodie die non-stop over eten kan praten. Ze gaf haar marketingbaan op om van haar fascinatie voor gezonde voeding haar werk te maken. Nu adviseert ze mensen die last hebben van gezondheidsklachten zoals oververmoeidheid, maag- en darmproblemen en hormonale klachten. Elke twee weken deelt ze hier tips en informatie over voeding en gezondheid. Zo kun jij het optimale uit jezelf halen!

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
20 mei 2018

Big round pot belly

Wie de film Pulp Fiction een paar keer heeft gezien kent de scène wel; tussen Fabienne en Butch wanneer ze samen op bed liggen, nadat Butch zijn grote gevecht net achter de rug is. Tijdens deze scène spreekt Fabienne haar wens uit dat ze het liefst een “big round pot belly” zou willen hebben. Oftewel: een grote ronde buik. Ze zou t-shirts dragen die 2 maten te klein zijn om het te accentueren! Het zou kunnen dat ze op een verkapte manier duidelijk probeert te maken dat ze graag zwanger zou willen zijn. Maar hier zijn de meningen over verdeeld. Ik was altijd gefascineerd door deze scène, waar ik nooit een dubbele betekenis achter heb gezocht. Voor het eerste hoorde ik een vrouw zeggen dat ze graag een buikje zou willen hebben. Iets wat ik maar moeilijk kon begrijpen. Ik heb namelijk vaak gestruggeld met een opgeblazen buik. Lange tijd wist ik niet eens dat het niet normaal was om na het eten met een soort van bierbuik rond te lopen.

Gelukkig ben ik inmiddels een stuk wijzer geworden en heb ik veel geleerd over de oorzaken en mogelijke oplossingen. Het zal altijd een zwakke plek blijven en helaas ben ik niet de enige met prikkelbare darmen. Dit werd ook wel duidelijk toen verleden jaar veel “fitgirls” op Instagram hun “bloated belly” postten. Hier was ook goed te zien dat sommige het geluk hebben dat hun opgeblazen buik in de ochtend weer was weggetrokken. Dit geldt jammer genoeg niet voor iedereen, inclusief moi!

Een opgeblazen buik kan vele oorzaken hebben en kan een symptoom zijn van een serieus probleem. Laat je daarom altijd checken door een professional als je last hebt van aanhoudende buikpijn, buikloop of constipatie en/of een opgeblazen buik. Wat ik doe om mijn bloated belly in het gareel te houden? Hieronder een lijst met tips die kunnen helpen om buikklachten te verminderen en te voorkomen. Uiteraard is elk lichaam anders, dus experimenteer en test het bij jezelf uit.

Eet niet na 20.00 ‘s avonds

Dit is voor mij misschien wel de meeste effectieve manier! We eten de hele dag door en onze spijsvertering is constant actief. Naast buikklachten kan dit ook vermoeidheid met zich meebrengen. Vertering van ons eten kost namelijk enorm veel energie. Na 20.00 niet meer eten combineer ik vaak met intermittent fasting. Dit houdt simpelweg in dat je een korte tijd vast. Dit kan op verschillende manieren, maar ik ben fan van de 16/8 methode. Hierbij eet je tussen 12.00 ‘s middags en 20.00 ‘s avonds al je maaltijden. Dit geeft mijn spijsvererting de kans om tot rust komen. Na 1 of 2 dagen merk ik al resultaat.

Drink geen water tijdens het eten

We zijn het zo gewend, een glaasje water bij het eten. Toch is dit niet bevorderlijk voor de spijsvertering. Tijdens het kauwen maak je veel speeksel aan waar enzymen in zitten die al in je mond starten met het afbreken van koolhydraten. Drink je daarbij water dan verstoor je de enzymproductie. Hetzelfde geldt voor de volgende stap, wanneer je voeding in je maag beland en het wordt vermengd met het zure maagsap. Onder invloed van specifieke enzymen die aangemaakt zijn door je alvleesklier, wordt hier gestart met de vertering van eiwitten. De enzymen in je maag werken optimaal in een zure omgeving. Zoals je kunt begrijpen, verdun je het maagzuur als je water drinkt waardoor spijsverteringproblemen kunnen ontstaan.

Slecht werkende alvleesklier

Kom ik gelijk bij het volgende punt; het kan zijn dat je alvleesklier om te beginnen al niet optimaal werkt. Deze zorgt onder andere voor de productie van enzymen die koolhydraten, eiwitten en vetten verteren. De verteringsfunctie kan met de tijd langzaam achteruit gaan en zorgen voor klachten. Weten waar het probleem ligt? Een rotte eierenlucht duidt op slechte vertering van eiwitten en veel gasvorming op gisting van koolhydraten. Last van plakkerige ontlasting? Dan kan er iets mis zijn met je vetvertering. Het zou kunnen helpen om verteringsenzymen bij te slikken in de vorm van een supplement. Koolhydraten, eiwitten en vetten hebben elk hun specifiek enzymen nodig om afgebroken te worden. Laat je goed adviseren door een professional wanneer je hiermee wilt starten.

Fruit & Groenten

Veel groenten en fruit eten kan een trigger zijn voor prikkelbare darmen. Voor mij zijn groenten als Broccoli, Spruiten, Kool en Prei echte boosdoeners. Toch wil ik al dit gezonds wel eten. Wat ik doe is een combinatie maken met een groente die geen last geeft. Bijvoorbeeld een klein stronkje broccoli aangevuld met courgette en wortelen. Zo kom ik toch aan mijn 500 gram groenten per dag en krijg ik een variatie aan voedingsstoffen binnen. Daarnaast kunnen rauwe groenten ook zorgen voor opgeblazen gevoel omdat het moeilijk te verteren is. Fruit eet ik tegenwoordig zoveel mogelijk apart of ‘s ochtends op een lege maag. Vooral de combinatie met eiwitten kan voor een opgeblazen gevoel zorgen. Fruit verteert snel en eiwit langzaam, dit zorgt ervoor dat het fruit gaat gisten met een opgeblazen buik als gevolg.

Proteïne shakes

Mijn favoriete start van de dag was eerst keihard sporten en mezelf dan trakteren op een lekker fluffy proteïne shake met banaan. Ik dronk soms twee shakes op een dag. Totdat ik er achter kwam dat nou juist dit een bloated belly in de hand werkte. Proteine shakes zijn al zwaar te verteren en in combinatie met de banaan maakte ik het mijn darmen nog moeilijker. Toch wil ik ze blijven nemen om mijn eiwitinname te ondersteunen. Wat ik doe?

  • Ik drink ze om de 2 á 3 dagen
  • Ik vermijd combinatie met fruit of max 3 kleine schijfjes banaan voor de smaak of handje rood fruit zoals kersen of blauwe bessen
  • Ik doe er wat bijenpollen of zaadjes in en kauw op elke slok. Dit zorgt ervoor dat je enzymproductie op gang komt en je niet in 1x die shake achterover klokt en het zwaar op de maag valt
  • Check daarnaast je shake op toevoegingen zoals zoetstoffen. Deze kunnen zorgen voor opgeblazen buik. Het beste is om voor een organic merk te kiezen zonder kunstmatige smaak- en kleurstoffen

Gluten & zuivel

Misschien een inkoppertje, maar ik wil gluten en zuivel toch even noemen. Het is al veel onder de aandacht gebracht maar merk nog steeds dat mensen hier overheen kijken wanneer ze klachten ervaren. Bij klachten betekent het niet gelijk dat je een glutenintolerantie hebt, maar je kunt er wel overgevoelig voor zijn doordat je het te vaak eet. Gluten beschadigen het slijmvlies van de dunne darm waardoor er klachten kunnen ontstaan. Probeer vaker af te wisselen zodat je darmen tijd krijgen om te herstellen. Zuivel is daarnaast voor sommige mensen lastig te verteren. Het gaat dan vooral om de melksuiker lactose die niet goed afgebroken wordt en het zeer moeilijk te verteren melkeiwit caseïne. Beide kunnen zorgen voor beschadiging aan de darmwand en een verstoorde darmflora met een big round pot belly als gevolg!

Noëlle van Seggelen is Orthomoleculair voedingscoach en heeft haar eigen praktijk Vitamin Coach. Voor Fitchannel.com schrijft ze een tweewekelijkse blog over voeding en de invloed hiervan op onze gezondheid. Volg haar ook op Instagram @vitamincoach.noelle

Start vandaag nog met Fitchannel

Wil jij sporten waar en wanneer je maar wil? Of gewoon thuis sporten zonder pottenkijkers? Bekijk dan de programma's van Fitchannel en bereik jouw gewenste doel!

Alles voor jou om fit te blijven
  • 1000+ gevariëerde workouts
  • Voedingsschema's & recepten
  • Coaching via WhatsApp, E-mail & SMS
  • Ondersteuning van de Fitchannel Community
Deel dit artikel