• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
6 superfoods onder de loep
Voeding

6 superfoods onder de loep

De afgelopen jaren hebben we vaak de zogenaamde superfoods voorbij zien komen in recepten, nieuwe kookboeken en dieetprogramma’s. Het lijken kleine wondermiddeltjes om snel gezond te worden, energie te krijgen en af te vallen. Maar wat zijn deze superfoods nou eigenlijk en waar zijn ze goed voor?

312324 10152525813110094 644073263 n
Eva Voedingscoach en trainer
12 juli 2021

De beloftes van superfoods

Een bom van vitamines, mineralen en antioxidanten. Een theelepel per dag is al genoeg om je leven in kwaliteit te laten verbeteren. Flinke beloftes voor deze kleine producten. Laten we een paar van deze populaire superfoods bekijken.

1. Chiazaad

Chiazaad bevat omega 3, vezels en calcium en geeft een verzadigd gevoel. Let op, je mag er maar 15 gram per dag van eten. Voor veel vegetariërs is dit een goede bron van omega 3 ter vervaging van bijvoorbeeld vis.

2. Goji-bessen

Dit vrolijk uitziende besje is niet alleen een leuke versiering voor een smoothie bowl of salade. Het is een bron van vezels, vitamine C en verschillende mineralen zoals calcium, ijzer, fosfor en zink. Je kan deze besjes op verschillende manieren eten: rauw, gedroogd of gekookt. Garneer je ontbijtje ermee of voeg wat kleur aan je salade toe.

3. Quinoa

Quinoa is een glutenvrij product en bevat 2 keer zoveel eiwit als zilvervliesrijst. Zeker voor mensen met een glutenallergie is dit een goede variant op producten die wel gluten bevatten.

4. Rauwe cacao

Wie is er nou niet gek op chocolade?! Nu is rauwe cacao wel iets anders dan een blok Tony’s, maar zoals je af en toe gelukkig kan worden van een stuk chocolade heeft rauwe cacao ook zijn positieve werking. Het heeft een positief effect op de cholesterol (door de stof theobromine), het kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk door de polyfenolen in cacao, deze polyfenolen dragen ook bij aan het verminderen van een negatieve stemming.

5. Spirulina

Spirulina is een algensoort. Het is een eiwitrijk product en zou een ontstekingsremmende werking hebben (het kan helpen bij allergische reacties en bijvoorbeeld hooikoorts). Dit is overigens niet wetenschappelijk bewezen. Het heeft een vrij sterke smaak waardoor het vaak gebruikt wordt ter aanvulling van bijvoorbeeld een smoothie.

6. Maca

Maca poeder komt vanaf de maca wortel. Het bevat goed opneembare antioxidanten en daarnaast veel mineralen. Een van deze mineralen zijn ijzer en calcium. Ijzer is nodig voor de productie van rode bloedcellen en geeft energie. Calcium draagt bij aan de bot groei. Daarnaast wordt er beweerd dat het een positief effect op het libido heeft of zelfs libido verhogend is. Hierdoor wordt het in een aantal culturen ook wel als afrodisiacum gebruikt.

Dit is een greep uit een lange lijst van superfoods. Doordat superfoods geen beschermde naam is kan er van alles onder vallen en zijn er geen vaste regels over wat wel of wat geen superfood genoemd mag worden. De zogenoemde superfoods zijn zeker geen slechte producten. Het is een mooie aanvulling op de dagelijkse voeding, maar met mate. Want vergeet niet: ook hier zit energie in.

Er zijn voldoende ‘gewone’ voedingsproducten die dezelfde werking hebben en een stuk minder prijzig zijn. Goed voor de afwisseling en het ziet er leuk uit. Gebruik je het niet, dan is het niet per se een gemis in de voeding. Mits je uiteraard voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt door middel van groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten.

Welke keuze maak jij?

Deel dit artikel