• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Zo doe je dat: Sporten met warm weer
Beweging

Zo doe je dat: Sporten met warm weer

Merk je dat je moeite hebt om voldoende te sporten bij warm weer? Dat is vervelend, want een abrupte zomerstop sluit waarschijnlijk niet aan op je sportdoelen. Met de nodige aanpassingen wordt sporten bij warm weer onderdeel van je routine. Lees onze tips!

312324 10152525813110094 644073263 n
Eva Voedingscoach en trainer
27 juni 2019

Is sporten met warm weer gezond?

Sporten in warm weer is gezond, maar wel met de nodige aanpassingen! Door de warmte raak je namelijk veel vocht kwijt. Hierdoor daalt je bloedvolume en moet je hart extra hard werken. Het is dus niet verkeerd om wat rustiger aan te doen dan normaal en veel meer water te drinken.

Bij het hebben van hartproblemen zijn aanpassingen extra nodig en kun je het beste overleggen met je arts.

Wanneer is het te warm om te sporten?

Je lichaam moet voldoende ruimte krijgen om af te koelen. Hoe meer afkoeling je lichaam nodig heeft, hoe meer je zweet. Dit wordt gevaarlijk vanaf 28 graden en voor minder fitte mensen al vanaf 25 graden. Goede voorbereidingen en aanpassingen zijn bij deze temperaturen dus sterk aan te raden.

Wat heb je nodig bij het sporten tijdens warm weer?

Zorg bij warm weer voor ventilerende kleding, zodat je lichaam voldoende kan koelen. Twijfel je aan de kledingkeuze? Zorg dan in ieder geval voor laagjes, zodat je halverwege je work-out nog wat kunt uittrekken. Bij warm weer raak je door zweet wel 3 tot 10 liter kwijt. Zorg daarom voor voldoende water, zodat je lichaam blijft koelen. Denk ook goed na over de juiste sportlocatie. Is het erg warm in huis? Kijk of je je woning kunt afkoelen of kies ervoor om buiten een schaduwplek te zoeken.

Onze tips voor het sporten met warm weer

Drink voldoende water

Blijf goed hydrateren! Spreek met jezelf af dat je na elke oefening een slok water neemt zodat je voldoende vocht blijft binnenhouden. Let erop dat je niet een heel flesje in een keer naar binnen slokt, want sporten met een klotsende buik maakt het alleen maar zwaarder. Blijf ook na het sporten veel water drinken.

Pauzeer regelmatig

Luister goed naar je lichaam. Wanneer je wat licht in je hoofd wordt of jezelf wankel voelt worden, las dan een pauze in. Sta even stil, haal een paar keer goed adem en ga daarna pas verder. Komt je ademhaling en hartslag niet meer tot rust, ga dan op een andere dag verder. Eerder stoppen is met warm weer niet erg, wel heel begrijpelijk.

Let goed op je ademhaling

Blijf goed inademen door je neus en uit door je mond en probeer de ademhaling constant te houden. Het lichaam ademt automatisch, probeer deze natuurlijke ademhaling te blijven volgen. Word je duizelig of heb je de ademhaling niet meer onder controle? Stop dan even en ga pas weer verder als je de ademhaling goed onder de knie hebt.

3 tips voor binnensporten

1. Zet de ramen open

Zorg voor voldoende frisse lucht en luchttoevoer. Zet de ramen en deuren wagenwijd tegen elkaar open zodat het een beetje doorwaait terwijl jij je aan het uitsloven bent.

2. Schaf een goede ventilator aan

Heb je een ventilator of portable airco thuis? Zet deze lekker jouw richting op terwijl je aan het sporten bent. Op deze manier merk je niets van de zomerse warmte.

3. Zet de wekker en sport vroeg

Des te dichter bij de middag, des te hoger de temperatuur. Wil jij het sporten niet overslaan, maar ook niet wegdrijven uit de woonkamer? Zet de wekker wat eerder en sport ‘s ochtends vroeg voordat de temperatuur flink stijgt. Hierna kun je een koude douche nemen en fris aan je dag beginnen!

Ben je totaal geen ochtendmens? Dat hoeft niet zo te blijven! Lees hoe je een ochtendmens wordt en de dag optimaal start.

Sporten met warm weer op het dakterras of in de tuin

Geniet je van een woning met een tuin en/of een dakterras? Dan kun je daar ook heerlijk sporten! Kies een dagdeel dat de zon niet volop in je gezicht schijnt of zoek een schaduwplek op. Het voordeel van Fitchannel is dat je de programma’s op je telefoon, tablet en laptop volgt. Je neemt je trainingen dus overal mee naartoe. In de tuin van iemand anders of in het park trainen is dus geen probleem!

Blijf ook sporten tijdens de zomer

Blijf deze zomer fit en probeer een van onze passende programma’s. Een les yoga is bij warm weer ideaal, omdat je ook rustig aan kunt doen. Het fijne aan alle programma’s is dat je met een coach bespreekt of je in de hitte over je grenzen heengaat! Ideale combinatie dus. Bekijk de prijzen van onze verschillende abonnementen en begin vandaag nog!


Blijf ook sporten tijdens de zomer

Blijf deze zomer fit en probeer een van onze passende programma’s.

Alles voor jou om fit te blijven
  • 1000+ gevariëerde workouts
  • Voedingsschema's & recepten
  • Coaching via WhatsApp, E-mail & SMS
  • Ondersteuning van de Fitchannel Community
Deel dit artikel