• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Verantwoord afvallen zonder dieet: 10 tips
Leefstijl

Verantwoord afvallen zonder dieet: 10 tips

Wil je afvallen, maar wil je daarvoor geen ingewikkeld dieet volgen? Verantwoord afvallen is veel leuker en makkelijker dan je denkt! Met deze 10 tips raak je overtollige kilo’s kwijt en verander je lifestyle waardoor je definitief verandering teweeg brengt.

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
14 november 2020

Tip 1: Zorg dat je minder energie binnenkrijgt dan dat je verbrandt

Om verantwoord af te vallen moet je zorgen dat je minder energie binnenkrijgt dan dat je verbrandt. Door een calorietekort te creëren, gaat je lichaam over op het verbranden van vet. Wanneer je sport en beweegt verbrand je veel calorieën, maar als je niet op je voeding let dan eet je die extra calorieën er zo weer aan. Zorg er bij het afvallen wel voor dat je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Wanneer je dit niet doet, zul je geen energie hebben om voldoende te bewegen. Het sporten en gezond afvallen wordt hierdoor minder leuk en je maakt het jezelf onnodig lastig om het afvallen op een verantwoorde manier vol te houden.

Tip 2: Beweeg dagelijks minimaal een half uur

Wanneer je verantwoord wilt afvallen adviseren we je om dagelijks minimaal een half uur te bewegen met een matige tot zware intensiteit. Het sporten en bewegen kan overigens ook prima vanuit huis! Onze online workouts zijn kort en intensief, waardoor je per keer maar een half uurtje nodig hebt. De fitness schema’s zijn specifiek ontwikkeld om op een gezond tempo af te vallen. Je kunt kiezen uit verschillende schema’s, waarmee je 3, 4, 5 of 6 keer per week gaat sporten.

Tip 3: Stel doelen

Door doelen te stellen wordt jouw voornemen om af te vallen concreet en haalbaar. Stel een einddoel en bepaal hoeveel kilo je per week en per maand mag kwijtraken om op een gezonde manier af te vallen. Het is van groot belang dat je doelen realistisch en haalbaar zijn. Je maakt het jezelf anders onnodig moeilijk en dit zal op termijn een averechts effect hebben. Door je uiteindelijke doel op te knippen in een 12 maanden doel, een 3 maanden doel en een weekdoel kun je tussentijds je voortgang bijhouden. Op deze manier houd je jezelf constant gemotiveerd. Elk behaalt tussendoel zal als een kleine overwinning voelen en is een feestje waard!

Tip 4: Kies het niveau dat bij je past

Houd het sporten en afvallen leuk! Dat doe je door op je eigen tempo te sporten en het niveau te kiezen dat bij je past. Onze sportschema’s zijn op meerdere niveaus te volgen. Zo vind je altijd een schema dat aansluit bij jouw eigen doelstellingen op het gebied van afvallen. En als een oefening te zwaar is dan kies je voor de gemakkelijkere variant of doe je hem iets korter. Onze ervaren trainers Mark en Carlos geven hier tijdens de training goede suggesties voor. Op deze manier is het sporten gemakkelijk vol te houden. Niet voor een paar weken, maar voor de rest van je leven.

Tip 5: Start met krachttraining

Tijdens een flinke krachttraining verhoogt de hartslag en spreek je de vetverbranding aan. Je lichaam wordt gestimuleerd om lichaamsvet om te zetten in spiermassa. Bijkomend voordeel van spierversterkende oefeningen is dat ze je stofwisseling activeren, zodat je ook in rust meer calorieën verbrandt. Het effect van krachttraining op afvallen wordt daardoor nog sterker wanneer je vetmassa langzaam begint plaats te maken voor spiermassa. Op zoek naar een krachttraining om verantwoord af te vallen? De online programma’s Afvallen met Carlos Lens, Perfect Body met Kasia Rain en Fit met Mark helpen jou snel en effectief af te vallen. Kom maar op met die strakke gespierde buik!

Tip 6: Dans je slank

Geen fan van cardio- of krachttraining? Dans de kilo’s er dan af tijdens een training met een van onze professionele dansers. Een leuke en feelgood workout waarbij je ook nog eens verantwoord afvalt. Door het dansen gaat je hartslag omhoog en gaat je vetverbranding aan het werk. Bij de danstraining staat plezier voorop. Dit zorgt ervoor dat de tijd vliegt en je binnen no-time strakker in je vel gaat zitten. Bijkomend voordeel: na de training bruis je van de positieve energie!

Tip 7: Drink voldoende water

Veel mensen drinken structureel te weinig water. En dat moet anders, want water is een van de belangrijkste elementen die je lichaam nodig heeft om vetverbranding te stimuleren. Om je vetverbranding goed te laten functioneren is het zaak om dagelijks 2 tot 3 liter water te drinken. Plan voor jezelf geheugensteuntjes in en drink bijvoorbeeld voor en na iedere maaltijd een groot glas water. Veel water drinken zorgt er daarbij ook voor dat je maag sneller vol raakt en het vermindert een constant hongergevoel tijdens het afvallen. Moeilijk is het niet, maar wel enorm belangrijk wanneer je op een gezonde manier wilt afvallen.

Tip 8: Eet natuurlijke voeding

Wanneer je verantwoord wilt afvallen zonder dieet, is het belangrijk om zoveel mogelijk natuurlijke en onbewerkte voedingsmiddelen binnen te krijgen. De supermarkten liggen tegenwoordig vol met bewerkte producten, die onnodige toevoegingen bevatten die ons lichaam helemaal niet nodig heeft. Kies daarom zoveel mogelijk voor voedingsmiddelen zonder ingewikkelde lijst van voedingsstoffen. Eet bijvoorbeeld veel onbewerkte producten zoals groente, ei, vlees, vis, noten en zaden. Inspiratie nodig bij het samenstellen van jouw nieuwe weekmenu? Wij bieden naast effectieve sportschema’s ook uitgebalanceerde voedingsschema’s om af te vallen. Ontdek onze lekkere en gezonde recepten nu!

Tip 9: Je lichaam is het belangrijkste dat je hebt

Om verantwoord af te vallen is een structurele mindswitch essentieel. Je wilt het gevreesde jojo-effect voorkomen en een fundamentele verandering maken. Realiseer je daarom elke dag opnieuw hoe belangrijk je lichaam is en hoe fijn het voelt om je tijdens het afvallen gezonder te voelen. Je hebt immers maar één lichaam, waar je je hele leven lang mee moet doen.

Tip 10 Neem voldoende rust

Naast sporten en bewegen is voldoende (nacht)rust nemen van cruciaal belang. Voor beweging heb je namelijk energie nodig en een goede nachtrust geeft je een nieuwe lading energie. Daarbij hebben je lichaam en spieren rust nodig om te herstellen van de oefeningen die je tijdens het sporten doet. Al onze programma’s zijn samengesteld door trainers met verstand van trainingsopbouw. Dit betekent dat er een goede balans is tussen inspanning en rust en de schema’s afgestemd zijn op jouw niveau en voortgang.

Deel dit artikel