• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Tips van de diëtist: 10 kleine aanpassingen die je helpen afvallen
Leefstijl

Tips van de diëtist: 10 kleine aanpassingen die je helpen afvallen

Je bent nu echt van plan om die paar kilo’s kwijt te raken. Je hebt alleen geen zin om je voedingspatroon hier helemaal voor om te gooien. Een sapkuur, het ketogeen dieet of het Paleo dieet is daarom niks voor jou. Daarom geven wij je een aantal tips om je huidige voedingspatroon met kleine stapjes te veranderen. Ze kosten je weinig moeite, waardoor het makkelijk is om vol te houden.

Peggyverhoef
Peggy Diëtist, coach en personal trainer
04 december 2019

Deze kleine veranderingen kunnen op de lange termijn een groot verschil gaan maken:

1. Langzaam kauwen

Je lichaam krijgt bij langzaam kauwen eerder een seintje dat je verzadigd bent. Hiermee voorkom je dat je onnodig nog een tweede portie opschept.

2. Goed ontbijten

Zorg voor een ontbijt met eiwitten en vezels. Dit geeft je een lang en verzadigend gevoel. Hierdoor ben je minder snel geneigd om een ongezond tussendoortje te eten rond tien uur. Een goed ontbijt is bijvoorbeeld een schaaltje magere kwark met een klein handje muesli en wat noten. Of twee volkoren crackers met kaas en pindakaas.

3. Koop noten die je nog moet pellen

Hier eet je minder van dan van de gebruikelijke notenmelange. Doordat je ze moet pellen, duurt het langer en voel je eerder wanneer je verzadigd bent. Denk aan pistachenoten of pel-pinda’s.

4. Koop alleen in het weekend iets lekkers (en koop geen grote porties)

Wanneer je door de weeks geen lekkere dingen in huis hebt, is de kans kleiner dat je een hele zak chips leeg eet terwijl jij je favoriete serie aan het kijken bent.

5. Verander je dagelijkse routine waardoor je meer beweegt

Wat kan je doen zodat je dagelijks meer beweging krijgt? Kan je vaker de trap nemen? Vaker op de fiets naar het werk? Kan je een halte eerder uitstappen en het laatste stukje lopen? Of een halfuurtje sporten met Carlos Lens misschien?

6. Beleg je boterham met een normale portie (en niet met dubbel beleg)

Wist je dat als je je boterham met pindakaas dun besmeerd (en normaal gesproken heel rijkelijk besmeerd) hiermee minimaal 100 calorieën bespaart?

7. Kleinere borden gebruiken

Dit is vooral een goede tip voor mensen die thuis grote borden gebruiken, die ook helemaal vol scheppen en vervolgens leeg eten. Probeer een tijdje uit kleinere borden te eten.. Merk je dat je minder eet?

8. Eet op tijd een gezond tussendoortje

Als je te lang wacht met het eten van je tussendoortje, is de kans groot dat je uiteindelijk zwicht voor een ongezonde variant (zoals die uit de automaat). Probeer elke dag twee gezonde tussendoortjes mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een gezonde notenreep (een die niet te veel toegevoegde suikers bevat), fruit of twee rijstwafels met hummus.

9. Drink genoeg water en thee

Als je voldoende water en thee drinkt ervaar je minder snel trek; en als je hierdoor minder gaat eten krijg je minder calorieën binnen. Probeer minimaal anderhalve liter per dag te drinken. Ben jij lang en/of sport je veel? Dan heb je extra water nodig. Probeer dan minimaal twee liter binnen te krijgen. Als water saai vindt, voeg er dan wat fruit of kruiden aan toe!

10. Eet als eerste je groente op

Hiermee haal je veel vitamines en mineralen binnen en is je maag al een groot deel gevuld voordat je aan het calorierijkere eten gaat beginnen. Je kan om deze reden ook al wat snackgroente eten voordat je gaat eten.

Op zoek naar lekkere recepten boordevol groenten? Word dan vandaag nog lid en speur door onze database met duizenden gezonde gerechten!

Deel dit artikel