• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Schuine buikspieren trainen? Zo doe je dat!
Beweging

Schuine buikspieren trainen? Zo doe je dat!

Sterke schuine buikspieren zien er niet alleen goed uit, maar helpen je ook bij het uitvoeren van verschillende bewegingen. Vraag jij je nu af hoe je aan sterke schuine buikspieren komt? Haal je fitnessmat dan maar vast tevoorschijn, want dit zijn de beste oefeningen om je schuine buikspieren te trainen!

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
04 oktober 2021

De voordelen van sterke schuine buikspieren

De schuine buikspieren, ook wel obliques genoemd, lopen van je heupen tot aan je ribben, en komen vooral in actie bij het draaien van je bovenlichaam. Ze zorgen voor stabiliteit in je romp en helpen je bij het uitvoeren van diverse draai- en buig-bewegingen. Sterke schuine buikspieren helpen je dus bij uiteenlopende oefeningen en verkleinen de kans op blessures. Daarnaast zien goed getrainde schuine buikspieren er goed uit. Ze zorgen bijvoorbeeld voor een smalle taille en die kenmerkende V-vorm in de onderste regionen van je buikspieren. Deze krijg je echter niet door alleen maar te trainen; ook een laag vetpercentage en dus gezonde voeding speelt hierbij een belangrijke rol!

De beste schuine buikspieren oefeningen voor thuis

Wij hebben de beste schuine buikspieren oefeningen voor je op een rijtje gezet. De oefeningen zijn afwisselend, effectief en uitdagend, en zowel geschikt voor mannen als voor vrouwen. Daarnaast zijn de volgende oefeningen voor je schuine buikspieren erg geschikt om thuis uit te voeren:

  • Russian twist

  • Schuine plank

  • Bicycle crunch

  • Schuine crunches

  • Spidermanplank

Russian twist

De Russian twist is een zeer effectieve oefening voor je schuine buikspieren, die gemakkelijk kan worden aangepast aan je eigen niveau. Begin zittend op de grond en leun achterover tot je buikspieren op spanning komen. Til vervolgens je benen van de grond (ze mogen gebogen blijven), zodat je alleen op je billen steunt. Hierna breng draai je je bovenlichaam afwisselend naar links en naar rechts, en tik je met je handen bij elkaar de grond links en rechts van je heupen aan. Gaat dit je gemakkelijk af? Probeer het dan eens met een medicine ball, een dumbbell of een schijf.

Schuine plank

De schuine plank is een variatie op de plank die specifiek de schuine buikspieren aanspreekt. Het is eigenlijk een zijwaartse uitvoering van de plank, en wordt daarom ook wel de zijplank genoemd. Bij deze oefening breng je je heup omhoog terwijl je met je onderarm en één voet op de grond steunt. Je bovenste voet rust op de onderste, en je gezicht is naar voren gericht. De oefening kan makkelijker worden gemaakt door op je knieën te steunen, en zwaarder door je bovenste been te heffen of naar je borst te brengen.

Bicylce crunch

De bicycle crunch is een zeer dynamische oefening voor je schuine buikspieren, zeker in vergelijking met een statische oefening als de zijplank. Bij deze oefening lig je op je rug en houd je je handen tegen je hoofd (let wel op dat je niet met je handen aan je nek gaat trekken, dit zorgt geheid voor blessures!). Vervolgens breng je je schouders iets van de grond, en je benen omhoog. Hierna breng je rechterknie en je rechterelleboog naar elkaar toe, terwijl je je linkerbeen uitstrekt naar voren. Ga hierna weer terug naar de beginpositie en doe hetzelfde aan de andere kant.

Schuine crunches

Schuine crunches hebben veel weg van bicycle crunches, met als belangrijkste verschil dat je benen minder werk hoeven te verrichten. Je ligt op je rug met je handen bij je hoofd, terwijl je je knieën hebt opgetild en je onderbenen recht naar voren wijzen. Daarna ga je met je rechter elleboog richting je linker knie, en vice versa. Als variant kun je ook een voet op de grond plaatsen en je enkel op je knie laten rusten. In dit geval maak je eerst een x-aantal herhalingen aan één kant, voordat je wisselt naar de andere kant.

Spiderman plank

De spidermanplank is een andere variant op de plank die je schuine buikspieren flink aan het werk zet. Begin in de gewone plankpositie met je ellebogen onder je schouders. In plaats van deze positie statisch vast te houden, ga je nu met je linker knie naar je linker elleboog. Houd je been daarbij zo horizontaal mogelijk en zorg dat je heupen op dezelfde hoogte blijven. Ga daarna weer terug naar de beginpositie en doe hetzelfde aan de andere kant.

Thuis je schuine buikspieren trainen met Fitchannel

De oefeningen hierboven zijn makkelijk uit te voeren, en komen dan ook veel terug in de programma’s van Fitchannel. De trainers doen de oefeningen stap voor stap voor je voor en vertellen je precies hoeveel herhalingen je moet maken. Daarnaast kun je als lid van Fitchannel gebruik maken van onze gezonde voedingstips, zodat je kunt afvallen en je schuine buikspieren ook echt zichtbaar worden!

Deel dit artikel