• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Misselijk tijdens het sporten: zo voorkom je dat!
Leefstijl

Misselijk tijdens het sporten: zo voorkom je dat!

Misselijkheid is altijd vervelend, maar misselijk worden tijdens het sporten nog een stuk vervelender. Je kunt niet lekker verder trainen, en soms is het zelfs zo erg dat je moet stoppen met je workout. Daarom vertellen we je graag waar die misselijkheid tijdens het sporten vandaan komt, en hoe je het voorkomt!

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
12 juli 2021

Waarom word je misselijk tijdens het sporten?

Of je nu een beginner bent of een doorgewinterd trainingsbeest: misselijk worden tijdens het sporten heeft in veel gevallen dezelfde oorzaak. De misselijkheid ontstaat doordat er meer bloed naar je spieren, hart en longen gaat, en minder naar je maag. Hierdoor valt je spijsvertering tijdelijk stil, met als gevolg dat je misselijk wordt. Naast misselijkheid kun je ook last krijgen van constipatie of diarree. Dit proces heet ischemie. In zeldzame gevallen wordt misselijkheid veroorzaakt doordat je darmen niet genoeg vocht meer op kunnen nemen. Dit komt vooral voor op hete dagen, en bij mensen die vooraf te weinig gedronken hebben.

Verminder misselijkheid: verlaag de intensiteit van je workout

De makkelijkste manier om misselijkheid tijdens het sporten te verminderen, is de intensiteit van je training te verlagen. Wanneer je minder hard sport, gaat er minder bloed naar je spieren en longen en blijft je spijsvertering op peil. Ook neemt de druk op je buik af, doordat je minder diep en snel ademhaalt. Als je regelmatig misselijk wordt door sporten, is het dus verstandig rustig aan te beginnen en de intensiteit geleidelijk op te bouwen. Verhoog de inspanning stapsgewijs, en neem direct gas terug als je toch misselijkheid voelt opkomen.

Misselijk na inspanning? Wacht even met je aspirientje

Misselijkheid tijdens of na grote inspanning kan worden verergerd door medicijnen. Ontstekingsremmers zoals ibuprofen en aspirine kunnen bijvoorbeeld maagproblemen veroorzaken. Door te gaan sporten, versterk je dit effect. Heb je een ontsteking, dan is rust nemen sowieso een goede optie. Wil je toch graag trainen, dan kun je het best wachten tot na je training om je pillen in te nemen.

Misselijk tijdens trainen? Niet stressen!

Ook stress kan zorgen dat je extra misselijk wordt tijdens het trainen. Iedereen kent het zware gevoel in de buik voor een spannende wedstrijd of gebeurtenis. De stress is dan letterlijk voelbaar in je buik. Door te gaan trainen, kan dit nog een stapje erger worden. Heb je je zenuwen niet helemaal onder controle? Ga dan niet meteen keihard trainen, maar probeer eerst even te relaxen. Dit doe je bijvoorbeeld met behulp van ademhalingsoefeningen.

Juiste begeleiding met Fitchannel

Wanneer je onder goede begeleiding sport, is de kans op misselijkheid een stuk kleiner. De programma’s van Fitchannel zijn bijvoorbeeld zorgvuldig opgebouwd, en sluiten altijd aan bij jouw niveau. Daarnaast geeft Fitchannel voedingstips om je tijdens je training op je best te voelen. Probeer het nu!

Alles voor jou om fit te blijven
  • 1000+ gevariëerde workouts
  • Voedingsschema's & recepten
  • Coaching via WhatsApp, E-mail & SMS
  • Ondersteuning van de Fitchannel Community

Wat moet je eten en drinken om niet misselijk te worden?

Om goed te kunnen presteren tijdens het sporten, is het belangrijk dat je over genoeg brandstoffen beschikt. Suikers, koolhydraten en eiwitten zijn onmisbaar om lekker te kunnen sporten. Een lege maag kan bovendien tot misselijkheid leiden als je gaat trainen. Een te volle maag is echter ook niet goed, en kan ook misselijkheid veroorzaken. Oefen daarom met eten en drinken voor je inspanning, en kijk wat voor jou werkt. Zorg in ieder geval dat er genoeg tijd zit tussen een zware maaltijd en je training, en neem vlak ervoor alleen licht verteerbare voeding, zoals een gezonde snack, fruit, of een sportdrank. Kijk verder uit met zure en vette voedingsstoffen. Je maag kan hier erg gevoelig voor zijn!

Doe een cooling down

Als je direct na een pittige workout stil gaat zitten, kan je daar ook misselijk van worden. Je maag is tijdens het sporten namelijk ingesteld op grote inspanningen, en kan van streek raken als je direct stopt. Verminder daarom geleidelijk je inspanning met een cooling down.

Overgeven na sporten

Soms ben je niet alleen misselijk, maar moet je zelfs overgeven na het sporten. Dit heeft dezelfde oorzaken als misselijkheid, maar betekent dat je maag nog erger van streek is. Gebruik bovenstaande tips om in het vervolg niet meer te hoeven overgeven of misselijk te worden. Sport is namelijk veel leuker en gezonder als je je prettig voelt!

Minder misselijk dankzij goede begeleiding

Wanneer je onder goede begeleiding sport, is de kans op misselijkheid een stuk kleiner. Fitchannel is een platform waar en wanneer je maar kan sporten. Zo heb je altijd goede begeleiding bij je.

Deel dit artikel