• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Jacinta: 'Niet lullen maar poetsen'
Algemeen

Jacinta: 'Niet lullen maar poetsen'

Jacinta is 'your typical Jojo'; fitgirl, fatgirl en alles wat daar tussenin zit. Van strenge diëten en extreem veel sporten, tot helemaal niet sporten en extreem lekker eten – ze heeft het allemaal uitgeprobeerd. Nu ze haar werk- en privéleven op de rit heeft, wil ze de fitste én gelukkigste versie van zichzelf worden. Voor Fitchannel.com schrijft ze wekelijks over haar zoektocht naar Balans.

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
03 mei 2018

Alweer 6 weken deel ik mijn zoektocht naar balans met jullie. Ik reflecteer op waar het is foutgegaan tot waar ik naartoe wil en alles daartussenin. Tijdens het schrijven sta ik vaak stil bij persoonlijke onderwerpen als mijn struikelblokken en uitdagingen. Dat zorgt ervoor dat ik mezelf motiveer en ook bewuster ben van waar ik sta. Maar soms is het ook best confronterend. Zelfreflectie is goed, maar ik merk dat ik steeds vaker denk 'wat een gelul eigenlijk allemaal'. Want het is heel simpel: om af te vallen, moet je bewegen en gezond eten, PUNT. Ik heb daarom besloten om tijdelijk te stoppen met bloggen. Niet meer lullen, maar poetsen. Even écht aan mezelf werken.

Zelfreflectie
Je kunt namelijk voor alle lichamelijke veranderingen een oorzaak zoeken. Nieuwe baan, nieuwe relatie, stress, and so on. En natuurlijk zijn we geen robots, dus hebben we tijd nodig om situaties en emoties te verwerken. Maar ik blijf er af en toe teveel in hangen. Een van mijn grootste fouten was om een extreem dieet te beginnen op het moment dat mijn leven een rollercoaster was en ik mentaal niet stabiel was. Het heeft veel negatieve gedachten getriggerd en ervoor gezorgd dat ik nog meer met mezelf in de knoop kwam te zitten. Ik heb inmiddels echter ruim de tijd genomen om het los te laten en te resetten. Ik kan wel forever mezelf willen beschermen om niet nog een keer dezelfde fout te maken en dus niet te streng meer willen zijn voor mezelf. Maar alles helemaal loslaten zorgt er ook niet voor dat ik m’n kleren weer pas. Een doel behalen kost nou eenmaal hard werk en discipline. De kunst is om er niet in door te slaan.

Een andere grote fout die ik maakte, was alleen maar kijken naar foto’s van hoe ik was, of erger nog, van andere vrouwen met een “droom body”. Dat zorgt voor zoveel frustratie en het werkt gewoon super demotiverend. De af te leggen weg is dan zo lang dat ik bij afslag 1 (lees: het snoeppad in de appie) al afhaak. Gelukkig zijn er steeds meer inspirerende vrouwen op instagram die laten zien dat een voller lichaam ook supermooi en sexy kan zijn. Kijk naar de prachtige meiden van het tv-programma Curvy supermodel. Ik hou zo van deze ontwikkeling die antoont dat een fit lichaam niet dun hoeft te zijn. Een sterk en fit lichaam kan ook met wat extra vlees. Zoals m’n vriend altijd zegt “More Jacinta to love”. Ik hoef dus niet eerst 15 kg af te vallen om er weer toe te doen, ik kan ook met dit uitgangspunt aan iets moois werken. Want hoe heerlijk is het om zelfs met een niet-perfect lichaam (bestaat dat uberhaupt?!) je zelfverzekerd en mooi te voelen. Dat is pas een mooi doel. Dus in plaats van balen van wat er niet goed is, focussen op wat er wel mooi is en eraan werken om dat nog mooier te maken. Booty gains for days!

Social break
De grootste uitdaging aan dit hele proces is acceptatie, en dat is best lastig. Ik heb dus besloten om even een social break te nemen. Ik vind het superleuk om te schrijven maar het geeft me wel een extra druk die ik er op het moment niet bij wil hebben. Ik wil me focussen op mezelf en op mijn doelen en niet op social media. Als ik iets wil delen dan deel ik dat, maar die eeuwige pressure om te moeten posten omdat je anders volgers verliest is zo vermoeiend. Ik ben er inmiddels ook wel achter dat ik kan posten wat ik wil, maar zolang ik geen strak lijf post m’n volgers toch omlaag gaan. En eerlijk gezegd boeit het me ook niet meer. Ik lever die volgers graag in, in ruil voor rust in m’n hoofd en een gezond en fit lichaam van binnen en buiten.

Dus bye bye for now, thanks voor alle lieve berichtjes en motiverende woorden die jullie m’n kant op stuurden. Die hebben meer impact dan je denkt.. <3

I’ll be back!

Jacinta is Social Media Creative voor DFFRNT Media. Volg haar ook op Instagram: @jacintamayora

Deel dit artikel