• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Goede plannen of goede planning?
Leefstijl

Goede plannen of goede planning?

Generaal Eisenhower zijn eens: “Plans are nothing, planning is everything”. Wat hij daarmee bedoelde was dat het plan dat je maakt, niet het grote verschil gaat maken, maar je plannen aanpassen aan het doel wel. Eigenlijk geldt dat ook voor leefstijl plannen, zoals afvallen, fit worden, meer bewegen of gezonder eten. Het plan om het te gaan doen is zo gemaakt. De goede voornemens die je afspreekt met je zelf en je geliefden aan het begin van het jaar zijn daar een goed voorbeeld van.

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
30 december 2021

Vol goede moed begin je na de laatste oliebollen op nieuwjaarsdag met je goede voornemens. Toch blijkt al snel dat het niet zo makkelijk is om het plan ook uit te voeren. Er komen onverwachtse zaken tussendoor en die maken het moeilijk. Wist je bijvoorbeeld dat de derde maandag in januari Blue Monday heet omdat tegen die tijd al meer dan 80% van de mensen zijn goede voornemens niet meer volhoudt? Wij hebben een aantal tips voor je waardoor jij het dit jaar wel vol kan houden.

Tip 1: Plan je workouts én je eten

Door structuur in je leven in te bouwen door middel van een agenda en zaken op vaste tijden te plannen, kan er al minder onverwachts tussendoor komen. Daarom hebben we bij Fitchannel de weekplanner op het platform staan. Door iedere week aan het begin van de week je workouts voor die week in te plannen, is de kans 80% groter dat je het ook gaat doen. Wij zorgen dan automatisch voor een uitnodiging in je agenda zodat je makkelijk kunt voorkomen dat er iets anders gepland wordt op dat tijdstip.

Hetzelfde geldt voor eten en boodschappen doen. Door van tevoren te beslissen wat je die week gaat koken en daarvoor boodschappen te doen op een vast tijdstip, zal je een gezonder weekmenu krijgen en bij het boodschappen doen met minder snack aanbiedingen thuis komen. Verzamel niet alleen gezonde hoofdmaaltijden, maar ook gezonde snacks. Als je dan toch trek krijgt, heb je in ieder geval een gezonde optie in huis en ga je niet met een lege maag naar de supermarkt, loempiakraam of snackbar.

Tip 2: First things first

Door datgene dat je belangrijk vindt eerst op de dag te doen, zorg je ervoor dat je je doelen makkelijker haalt en voorkom je dat er iets tussendoor kan komen. Dus als je een druk en hectisch leven hebt is het verstandig om te sporten in de ochtend, dan kun je dat al van je lijstje strepen. En hoe vaak gebeurt het niet dat je je nog voorgenomen had om in de avond nog wat te doen, maar ben je aan het einde van de dag te moe en komt het er niet meer van. Netflix vaart daar wel bij.

Tip 3: Vijf per dag

Hoe vaak maak je niet een enorme to-do lijst en moet je aan het einde van de dag concluderen dat de lijst te lang was, en datgene dat echt belangrijk was er achteraf niet op stond en tot slot dat er die dag zoveel gebeurde dat je daardoor niet aan je lijst toe gekomen bent.

Onze tip is dan ook om een to-do lijst te maken die kort is met maximaal 5 dingen die je die dag gedaan wilt hebben. Maak daarbij ook onderscheid tussen de zaken die je belangrijk vindt (je goede voornemens) en zaken die urgent zijn. Wat je wilt proberen te voorkomen is dat je tijd besteed aan zaken die niet urgent zijn en niet belangrijk. Kijk ook goed naar to do’s die wel urgent zijn maar niet belangrijk en probeer iedere keer weer bewust te kiezen of je dat wel of niet gaat doen, en of je mogelijkheden ziet om het minder urgent te maken. De waan van de dag zorgt ervoor dat we vaak te veel tijd besteden aan zaken die urgent aanvoelen maar niet belangrijk zijn. Neem bijvoorbeeld notificaties op je telefoon. Die zorgen ervoor dat je toch naar berichten gaat kijken die eigenlijk niet belangrijk zijn. Door je notificaties uit te zetten zal je meer tijd in je dag creëren, minder afgeleid zijn en kun je de dingen doen die je belangrijk vindt.

Deel dit artikel