• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
De voor- en nadelen van trainen voor de spiegel
Beweging

De voor- en nadelen van trainen voor de spiegel

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand. Bij fitness, krachttraining en spiegels denken we al snel aan mensen die met hun uiterlijk bezig zijn of indruk proberen te maken op andere sporters in de sportschool. Sommige vrouwen voelen zich bekeken via de spiegels in de sportschool en voelen zich daardoor niet op hun gemak. Gelukkig heb je daar met Fitchannel thuis, geen last van.

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
30 december 2021

Toch zijn er ook voordelen van de spiegel tijdens het trainen. We zetten ze even voor je op een rij.

1. Betere houding

Door jezelf te bekijken in de spiegel tijdens Pilates, of Krachttraining van Radmilo kun je controleren of je houding goed is. Een goede houding is een voorwaarde om blessures te voorkomen. Een rechte rug, goed je voeten neerzetten en zorgen dat je knieën niet naar binnen bewegen bij het squatten kun je goed controleren via de spiegel.

2. Goede techniek

Ook kun je zien of je de oefeningen goed uitvoert. “Eerst techniek dan pas de oefening zwaarder maken”, zei mijn trainer altijd. Als je overtuigd bent dat je techniek goed is van de squat, de burpee of de plank kun je de oefeningen zwaarder maken zodat je meer trainingseffect krijgt, maar geen blessures oploopt. Als je voelt dat je techniek er aan onderdoor gaat, gewoon een tandje terug en eerst weer focus op je uitvoering, zodat je later de oefening weer zwaarder kunt maken.

3. Stimulans

Als je jezelf ziet terwijl je een oefening goed uitvoert, geeft je dat een goed gevoel en voel je je moraal groeien. Zo heb je ook gewoon weer zin om die volgende workout in de weekplanner in te plannen. Ook kan het een beetje confronterend zijn als je niet je uiterste best doet, daarom stoot je net iets harder, squat je net iets dieper en spring je net iets hoger!

4. Je wordt er sterker van

Onderzoekers van de Rijks Universiteit Groningen hebben in een onderzoek vastgesteld dat als je een oefening doet met één arm, voor de spiegel, dat je dan ook de arm die je niet gebruikt traint en dat deze sterker wordt. Ze hadden hiervoor mensen opgedeeld in twee groepen. Eén groep met spiegels in de zaal en één groep zonder met dezelfde oefening om één arm te trainen. De groep met de spiegels zag de kracht in de ongetrainde arm met 61% toenemen. Dat is 34% meer dan de groep die zonder spiegels trainde. Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat je jezelf in spiegelbeeld ziet.

Kortom er zijn zeker voordelen in het doen van trainingen voor de spiegel en het goede nieuws is dat met Fitchannel in je eigen huis je niet de nadelen ervan hebt. Of je nu moet lachen om je spiegelbeeld tijdens Fiesta Fit of schrikt van elke stoot tijdens Boksen met Remy, probeer het eens uit!

Probeer het zelf

Benieuwd hoe je er zelf uit ziet tijdens de workouts van Fitchannel? Probeer het nu vanaf 11,99 per maand. Door het diverse aanbod vind je altijd een programma dat je leuk vindt.

Alles voor jou om fit te blijven
  • 1000+ gevariëerde workouts
  • Voedingsschema's & recepten
  • Coaching via WhatsApp, E-mail & SMS
  • Ondersteuning van de Fitchannel Community
Deel dit artikel