• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Beginnen met Yoga
Leefstijl

Beginnen met Yoga

Yoga is een geweldige workout voor lichaam en geest. Toch kan het zijn dat je er tegenop ziet om te beginnen met yoga. Bijvoorbeeld omdat je niet weet hoe je moet beginnen, of je denkt dat je er super flexibel voor moet zijn. Maar maak je geen zorgen: yoga is voor iedereen! Met de volgende tips kan jij snel starten met yoga!

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
08 mei 2021

Waarom beginnen met yoga?

Yoga is een combinatie van poses, meditatie en ademhalingsoefeningen. Het is dus niet zomaar een sport, maar een levensstijl die zowel je fysieke als mentale gezondheid verbetert. Yoga versoepelt en versterkt je spieren, verlaagt je bloeddruk en verbetert je zuurstofopname. En dit is nog maar een een fractie van alle fysieke voordelen die het oplevert. Daarnaast helpt yoga je te ontspannen, waardoor stress en angsten afnemen en je nachtrust verbetert.

Waarom doen niet meer mensen aan yoga?

Als je de voordelen van yoga op een rijtje zet, begin je je bijna af te vragen waarom niet iedereen aan yoga doet. Waarschijnlijk is dit voor een groot deel te wijten aan vooroordelen. Sommige mensen denken bijvoorbeeld dat ze niet lenig of sterk genoeg zijn om yoga te beoefenen. Yoga kan echter op ieder niveau worden beoefend. En zodra je eenmaal met yoga begonnen bent, zul je merken dat je vanzelf soepeler en krachtiger wordt. Andere mensen wagen zich niet aan yoga omdat ze denken dat het zweverig is. Ook dit is zeker niet het geval. De meeste meditatie- en ademhalingsoefeningen zijn namelijk niet bedoeld om je in een soort trance te brengen, maar simpelweg om je hoofd leeg te maken van afleidende gedachten.

Beginnen met yoga: ook voor mannen!

Soms hoor je dat yoga vooral iets voor vrouwen is. Ook dit is een grote misvatting. Yoga is ooit, duizenden jaren geleden, zelfs ontwikkeld door en voor mannen! De positieve uitwerkingen die we hierboven beschreven, zijn natuurlijk zowel van toepassing op vrouwen als op mannen. En als je last hebt van stress, heb je als man misschien nóg wel meer aan yoga dan als vrouw. Vrouwen verwerken stress vaker door te praten en het te uiten, terwijl mannen het op een fysieke manier verwerken. Yoga is hier dus het ideale middel voor!

Is starten met yoga te combineren met andere sporten?

Als je begint met yoga, kun je dat uitstekend combineren met de andere sporten. Vaak heeft yoga zelfs een positieve invloed op je prestaties in andere sporten. Zo kunnen ademhalingsoefeningen je helpen om meer kracht te leveren bij krachtoefeningen als squats en deadlifts -- het zogenoemde bracen. Ook je uithoudingsvermogen in sporten als hardlopen en HIITs kan door ademhalingsoefeningen vooruit gaan. Doordat je mobiliteit verbetert en je steeds leniger wordt, helpt yoga je bovendien om veel (kracht)oefeningen beter uit te voeren!

Thuis met yoga beginnen

Zoals zoveel sporten, kun je yoga prima thuis doen. Sterker nog: als je begint met yoga is het juist fijn om dit vanuit je eigen huis te doen! Je bent in een vertrouwde omgeving zonder andere mensen of afleiding. Hierdoor kun je je volledig concentreren op je oefeningen, en raak je niet gedemotiveerd door mensen die al veel langer aan yoga doen dan jij. Thuis werk je je lessen af via instructievideo’s. Het voordeel hiervan is dat je ze zo vaak kunt terugkijken als je wilt, totdat je de basis helemaal onder de knie hebt. Een online yogales is bovendien vaak een stuk goedkoper dan les bij een yogaschool.

Hoe begin je met yoga?

Met yoga beginnen is vooral een kwestie van doen. Voordat je thuis met yoga begint, is het echter wel handig een kleine checklist af te werken. Het belangrijkste is een yogamat. Deze heb je nodig om grondoefeningen veilig en comfortabel uit te voeren. Ook heb je genoeg ruimte nodig om ongehinderd je poses te kunnen doen. Zorg verder voor geschikte kleding. Je kunt kiezen voor speciale yogakleding, maar ook gewone sportkleding waarin je vrij kunt bewegen is prima. Als laatste heb je een tablet, computer of smartphone nodig om je online les te kunnen volgen. Online zijn oneindig veel yogavideo’s te vinden, die sterk variëren in kwaliteit. Wil je stap voor stap de basisbeginselen van yoga leren van een deskundige instructeur? Kies dan voor Yoga de Basis van Fitchannel. Ben je zover? Rol dan je mat uit en geniet!

Leer de basis van Yoga
Deel dit artikel