• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Alles wat je wilt weten over de weegschaal
Leefstijl

Alles wat je wilt weten over de weegschaal

Hoe meet je nou eigenlijk je vooruitgang? Waarom lijkt die weegschaal soms niet mee te werken? Wat moet je doen als je geen verschil lijkt te zien? Wij geven je de ins & outs over hoe jij je voortgang op een zo betrouwbare manier kunt bijhouden, want “Meten is weten!”

IMG 1813
Yaela van Fitchannel.com
28 maart 2019

Meten is weten

De weegschaal is natuurlijk de meest gebruikte manier om je gewicht te meten, maar soms kun je beter een meetlint pakken. Het komt namelijk best vaak voor dat je wel resultaat lijkt te zien in de spiegel of je kleding lijkt ineens een stuk losser te zitten, terwijl je op de weegschaal zwaarder bent. Frustrerend! Daarom vragen we bij het aanmelden bij Fitchannel.com ook naar je heup- en buikomvang. Wil je nog meer bijhouden? Je kunt bijvoorbeeld ook de omvang van je benen, armen en taille meten. Een andere manier om je progress te meten is foto’s maken van jezelf. Dus, ga lekker aan de slag met selfies, en kijk eens wat je voor verschil ziet als je ze na een maand of zelfs al na een week naast elkaar legt.

Pro-tips

Wil je toch alleen de weegschaal gebruiken? Ga er dan maximaal één keer per week op staan. Je gewicht kan namelijk nogal schommelen per dag en dat kan demotiverend werken. Zorg als je je weegt, dat je dit altijd op hetzelfde moment doet, het liefst in de ochtend met zo min mogelijk kleren aan. Als je namelijk zou wegen direct nadat je hebt gesport zou het kunnen zijn dat je zwaarder bent, je kan namelijk extra vocht vasthouden door de kleine scheurtjes in je spieren veroorzaakt door je training. Ook wanneer je meer zout hebt gegeten dan normaal, na een etentje in een restaurant bijvoorbeeld, houdt je lichaam meer vocht vast en kun je zwaarder zijn. Voor de vrouwen onder ons: vermijdt de weegschaal ook in de week voor en tijdens je menstruatie.

Weet wat je eet

Heb je al eens alles afgewogen en bijgehouden wat je op een dag eet? Soms denk je dat je heel gezond bezig bent, maar eet je onbewust te veel. Je hoeft echt niet alles exact af te wegen maar het is wel handig om inzicht te krijgen in hoeveel je daadwerkelijk eet ten opzichte van hoeveel je lichaam nodig heeft. Koolhydraten zijn een belangrijke energie leverancier maar als je er teveel van eet kan het je afval proces flink in de weg zitten. Ook zijn er veel producten met gezonde vetten waar je bewust mee om moet gaan wanneer je wilt afvallen. Avocado’s, zalm en noten zijn bijvoorbeeld heel gezond maar bevatten wel veel calorieën. Zorg er dus voor dat je ze afstemt op wat je de rest van de dag eet zodat je onderaan de streep toch meer calorieën verbrand dan dat je binnen krijgt.

Op zoek naar een handige app om dit bij te houden? Lees dan deze blogpost.

Just a number

Tot slot is het belangrijk om goed te onthouden dat die kilo’s slechts een getal zijn. Tuurlijk kan het je helpen om een beeld te krijgen van hoe goed je bezig bent maar het draait er uiteindelijk om dat je je lekker in je vel voelt. Neem lekker de tijd om aan jezelf te werken, je hoeft niet binnen een maand 5 kilo af te vallen, leg je focus eens op hoe energiek je je voelt of hoeveel vooruitgang je boekt in je trainingen. Probeer voeding echt als brandstof te zien en gun je lichaam het aller beste. Als je op die manier met je gezondheid bezig bent zal je zien dat de rest vanzelf gaat.

Deel dit artikel