• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
5 vooroordelen over vegetarisch eten
Voeding

5 vooroordelen over vegetarisch eten

Steeds meer Nederlanders eten minder vlees. Goed voor mens, dier en milieu. Helemaal vegetarisch dat is voor veel mensen toch nog een brug te ver (naar schatting eet 5% van de bevolking vegetarisch). Want tja, waar moet je dan je eiwitten uit halen? Kip hoort toch in het menu van een sporter? Pfoe en wat blijft er dan over om te eten? Iedere avond tofu met groenten zeker? Bleh, niks voor mij. Tijd om wat vooroordelen uit de lucht te helpen.

Nina van Fitchannel.com
07 juni 2019

1. Vegetariërs krijgen niet of moeilijk alle voedingsstoffen binnen

Zolang je gevarieerd eet is er niks aan de hand. Hetzelfde geldt voor mensen die wel vlees en vis eten. Variatie is altijd belangrijk. Vlees bevat met name eiwitten, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Als vegetariër kan je dit halen uit bijvoorbeeld peulvruchten, sojaproducten, eieren, vleesvervangers, volkoren producten, noten en zuivel. Moet je hier dan heel veel van eten? Nee. Wel moeten vegetariërs 20% meer eiwitten eten dan mensen die wel vis en vlees eten. Echter komt een tekort aan eiwit zelden voor, ook niet bij een vegetariër.

2. Alle vegetariërs zijn dierenliefhebbers

De tijd dat alleen paardenmeisjes of zweverige tantes vegetarisch eten is allang voorbij. Hoe dat komt? We weten dat het eten van (te veel) rood (varken en rund) en bewerkt vlees slecht voor je is. Daarnaast is ook algemeen bekend dat dierlijke producten het milieu vele malen sterker belasten dan plantaardige. Naast dierenleed zijn er dus ook andere redenen om je biefstuk te laten staan.

3. Vegetarisch koken is moeilijker

Als je onze vega vrijdag blogs al langer leest dan weet je inmiddels dat er heel veel lekkere, makkelijke vegetarische recepten zijn. Er staan kookboeken en foodblogs mee vol. Voor de echte aardappel, ‘vlees’, groente liefhebber zijn er tegenwoordig gelukkig ook heel veel goede vleesvervangers verkrijgbaar.

Ken je onze vegetarische gevulde Portobello al?

4. Vegetarisch eten is saai en alleen voor alternatievelingen

In tegendeel, vegetarisch eten is hartstikke hip! Kijk maar eens naar alle vegetarische eettentjes, vega opties in restaurants, kookboeken en recepten die je voorbij ziet komen. En na de twee punten hierboven lijkt het ons onnodig om nogmaals uit te leggen dat het niet saai is en ook absoluut niet (meer) voor een kleine groep mensen.

5. Vegetariërs kunnen geen topsporters worden

Als sporter is het belangrijk voldoende eiwitten binnen te krijgen. Eigenlijk hebben we in punt 1 dus al verraden dat dit onzin is. Sterker nog er bestaan topsporters die volledig veganistisch eten, steeds meer atleten kiezen voor een plantaardig of vegetarisch eetpatroon. Denk bijvoorbeeld aan sprinter en verspringer Carl Lewis, tennisster Martina Navratilova of Nederlandse kampioen powerlifting Sanne Vissers.

Deel dit artikel