• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community

FAQ: Afvallen met Afspraken

Hoe vaak in de week wordt er verwacht dat ik met Fitchannel.com ga sporten?

Je sport 3x in de week met een training van Fitchannel.com. Dit zijn trainingen van gemiddeld 30 minuten.

Wordt sporten buiten Fitchannel.com ook meegerekend?

Nee, sporten buiten de trainingen van Fitchannel.com, zoals hardlopen of bootcamp, worden niet meegerekend.

Wanneer moet ik de trainingen volgen?

Je kan waar en wanneer jij wil de training volgen. Het enige wat je nodig hebt is een goede internetverbinding en een fitnessmatje.

Moet ik attributen aanschaffen voor de trainingen?

Vrijwel alle programma’s werken met eigen lichaamsgewicht, hierbij hoef je geen gewichtjes aan te schaffen. Het enige programma wat wel met gewichten werkt is het programma van Radmilo.

Moet ik 1 programma volgen of kan ik trainingen met elkaar afwisselen?

Deze keuze ligt geheel bij jou. Jij kan ervoor kiezen om 1 programma te volgen, maar je kan ook verschillende trainingen met elkaar afwisselen. Jij bepaalt zelf welke training jij wanneer start.

Hoe lang duurt een training?

Gemiddeld duurt een training 30 minuten.

Mag ik ook meer dan 3 trainingen doen per week?

Absoluut! Wanneer jij naast de 3x trainen in de week nog een training (of meer) wil doen kan dit uiteraard. Hierin ben je helemaal vrij.

Wat als er een oefening niet lukt?

Dat kan natuurlijk gebeuren. Wij kijken graag met jou mee naar een aanpassing in de oefening of een alternatieve oefening zodat jij met plezier verder kan met de trainingen. Jij kan hiervoor terecht via het WhatsApp nummer, je mag ook altijd mailen naar [email protected].

Hoe vaak moet ik mijzelf wegen?

Je dient jezelf 1x per week te wegen met de weegschaal die Fitchannel.com naar jou heeft toegestuurd.

Is de vetmeting op de weegschaal wel betrouwbaar?

Ja, een inschatting en het verloop te meten wel. Weegschalen die vetpercentage meten, werken op basis van bio-impendatie: dat wil zeggen een minuscuul stroomstootje die zo snel mogelijk door je lichaam heen gaat en zo de weerstand meet en daarbij botmassa, vetmassa en vocht kan inschatten via een formule die rekening houdt met jouw lengte, leeftijd, geslacht en gewicht. Medisana blijkt uit ervaring het beste. Het vetpercentage is goed voor een indicatie. Niet goed voor uitzonderingen. Bijvoorbeeld als er iets meer vocht wordt vastgehouden, doordat er de dag ervoor wat zouter is gegeten of er sprake is van een wisselende darminhoud. Het advies is: ga 1x per week op een vast tijdstip, met een vaste ondergrond onder de weegschaal, in de ochtend na een toiletbezoek, met droge en schone voeten (zonder sokken of pantykousjes) en zonder kleding meten. Schrik niet van eventuele wisselingen of stilstand, maar bekijk over een langere tijd wat er precies gebeurd.

Kunnen anderen ook de weegschaal gebruiken?

Nee, het is niet de bedoeling dat anderen de weegschaal gebruiken. Het is een persoonlijke weegschaal zodat wij jouw voortgang kunnen bijhouden.

Moet ik de weegschaal retour sturen nadat het traject afgelopen is?

Nee. De weegschaal mag je ook na het Afvallen met Afspraken traject houden.

Hoe meet ik de tailleomvang?

De taille is het smalste punt tussen de ribben en de bekken. Dit punt valt vaak boven de navel. Trek het meetlint om je heen en leg deze op de blote huid op het smalste punt.

Hoe meet ik de buikomvang?

Zorg er in eerste instantie voor dat je rechtop staat. Trek het meetlint om je middel tussen de onderste rib en de bovenkant van het bekken. Dit is het gedeelte waarbij het meetlint over de navel heen komt.

Hoe meet ik de heupomvang?

Ook bij het meten van de heup ga je goed rechtop staan en meet je bij voorkeur op de blote huid. Trek het meetlint om je heen, niet te strak, en meet het breedste punt van heup en de billen. Gebruik een spiegel om zo goed mogelijk dit breedste punt op te zoeken.

Is het dieet koolhydraatarm?

Nee, wij gaan met onze voedingsadviezen uit van producten die bewezen goede voedingsstoffen leveren zoals vezels, vitamines en mineralen en bijdragen aan je gezondheid. Volkorenproducten zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst of aardappelen leveren deze goede voedingsstoffen en verkleinen bewezen het risico op chronische ziektes op langer termijn. Die houden we dus graag in de basisvoeding! Tenzij er een aanwijsbare gezondheidsindicatie voor is. Koolhydraatbeperkt of verdeeld kan eventueel een mogelijkheid zijn, dit zal besproken moeten worden met de diëtiste in het individuele gesprek.

Waarom staat beschuiten in de Productkeuzelijst in het rood? Het staat wel een keer in mijn schema

Het kan zijn dat er volkoren crackers/beschuiten in je schema staat. Ik bedoel daarbij volkorenbeschuit of bv volkoren knäckebröd. Mijn eigen voorkeur ligt ook bij volkoren knäckebröd, daar zitten de meeste vezels en B vitamines in. Maar het afwisselen ter variatie kan wat mij betreft prima. Voedingscentrum (bron van deze tabel) vindt dat zelfs de volkoren beschuiten te weinig ‘voedzaam’ zijn dus te weinig vezels bevatten, en categoriseren ze daarom als rood. Ik vind het eigenlijk meer een ‘middenweg’ als welkome afwisseling.

Moet ik nog extra supplementen nemen?

Jouw voedingsplan bevat alle vitamines en mineralen middels de voeding, op vitamine D na. Vitamine D wordt namelijk maar zo'n 10-20% uit voeding gehaald, de rest uit zonlicht. In de wintermaanden is de zon te zwak, dagelijks zo'n 10ug vitamine D gedurende okt t/m maart, bijvoorbeeld deze: https://www.kruidvat.nl/kruidvat-vitamine-d-10-mcg-tabletten/p/21926 is aan te raden. Let op: multivitamines bevatten vaak maar 5ug vitamine D. Ook bevatten multivitamines vaak andere vitamines en mineralen die niet nodig zijn als je volgens het plan eet. Het advies is niet om multivitamines te nemen. Als je het toch prettig vindt om te nemen, neem dat 1 die maximaal 50% van de ADH bevat.

Waarom staat gehakt/runderburger/hamburger in het rode gedeelte in de Productkeuzelijst? Geldt dit ook als dit van de slager is?

Gehakt/runderburger/hamburger zijn gemaakt van met name het vlees van de buik van de koe, daar zit het meeste vet en verzadigd vet in. Het zou kunnen zijn dat het gehakt van de slager magerder is, maar dat zou ik niet met zekerheid durven zeggen. Tartaar kan een alternatief zijn. Ter vergelijking: 100g mager rundergehakt (dus niet eens half om half): 293kcal, 19g vet waarvan 5,6 verzadigd 100g tartaar: 137 kcal, 5,7g vet waarvan 2,4 verzadigd 100g kipfilet 158kcal, 3,8g vet waarvan 1g verzadigd

Ik drink nog af en toe eens cola light, is dat een probleem?

Cola light of zero is geen enkel probleem m.b.t. afvallen, het bevat geen calorieën en zoetstoffen zijn niet schadelijk. Ook brengen de zoetstoffen je niet uit balans, wat soms wel eens gezegd wordt. Het lichaam herkent het niet als suiker. Wel is het zo dat als je altijd veel gezoete of suikerrijke producten neemt, daar sneller de voorkeur voor ligt (bv ook yoghurt met een smaakje e.d.) waarbij het advies wel is puur te blijven eten. Ik zou niet meer dan 3 gezoete producten per dag nemen. Het is ook goed te realiseren dat de zuren niet zo goed zijn voor je tanden

Kan ik mijn calorieën zelf bijhouden in een app? En zo ja: welke app?

Zeker kan dat! Bijvoorbeeld met Eetmeter of Myfitnesspal. De Eetmeter is een goede manier om zelf ook inzicht te krijgen in vitamines en mineralen. Let goed op de portiegroottes en bijv ook dingen als bereidingsvetten (drupje olie voor het vlees etc.) die je makkelijk vergeet. De ervaring is dat er wel eens sprake van onderrapportage is. Als je de Eetmeter app even op de computer/laptop opent dan kun je ook goed een overzicht zien van vitamines/mineralen en bijvoorbeeld gemiddelden.

Is het ongezond/heel erg dat ik onder mijn calorieën van het gestelde menu zit?

Op dagen dat je iets lager dan de gestelde calorieën voor jou uitkomt, zal het waarschijnlijk moeilijker zijn het vitamine en mineralen plaatje compleet te maken. (met uitzondering van vitamine D, dat is eigenlijk altijd lastig te behalen, zie vraag over supplementen). Natuurlijk is het niet erg als het ooit een dagje voorkomt, maar ik zou het niet aanraden. Je gaat nu de beweging ophogen en je lichaam heeft ook voedingsstoffen voor jouw herstel nodig. Anders heb je kans dat je sneller geblesseerd raakt of juist spiermassa afvalt en dat wil je natuurlijk niet! Dus ja, dan wordt het ongezond. Denk vooral na welk patroon jij jezelf op de lange termijn aan wilt leren: niet wat je nu zo snel mogelijk resultaat geeft.

Er staat halvarine in het menu, maar dat heeft niet zo mijn voorkeur. Moet ik dit nemen?

De halvarine bevat enkele goede vloeibare vetten en toegevoegd vitamine D. Als je het wilt vervangen is het aan te raden vitamine D (voor als je dat nog niet extra neemt) toe te voegen. Ik zou zeggen 1 lepeltjes (circa 6 amandelen bijv.) noten in combinatie met 10ug vitamine D kan in dit geval een oplossing zijn. Boter is niet vergelijkbaar met vetzuren (bevat veel verzadigd vet). Hou je van de smaak van roomboter, dan is dit een alternatief: https://www.jumbo.com/campina-boter-halfvolle-225g/180994KP/

Waarom staan er geen volle producten in het menu maar bijv. meer halfvolle of magere producten?

Volle producten bevatten meer verzadigd vet en dat heeft een ongunstig effect op bijv. je cholesterol gehalte. Nu zijn wat recente studies die zeggen dat het met bv yoghurt niet zo is aangetoond (maar bv wel met 'harde' boter en bv vetter vlees) maar dat bewijs is nog wisselend. Los daarvan is voor mij vooral de reden omdat het meer vetten bevat. En 1g vet levert 9 kcal t.o.v. bijv. 1g eiwit die maar 4 kcal neemt. In dat geval kun je bv beter voor Skyr kiezen, die wel 11% eiwit bevat en ook goed vult, maar minder calorieën bevat dan een Griekse yoghurt. Uiteindelijk om vet% te verlagen/gewicht te verliezen zal het aantal calorieën afgesteld moeten zijn op jouw behoefte.

Kan ik in plaats van sojadrink of halfvolle melk ook kiezen voor amandeldrink?

Amandeldrink bevat vaak wel toegevoegd calcium en B12 en B2, maar is m.b.t. eiwitten niet vergelijkbaar. Amandeldrink bevat nagenoeg geen eiwit. Af en toe 1 zuivelproduct vervangen is dus niet zo'n probleem, maar ik zou niet alles erdoor vervangen.

Waarom staat krentenbrood in het groen? Dit bevat toch veel suiker/koolhydraten?

Het gaat hier om volkoren krentenbrood, wit krentenbrood staat bij de uitzondering. De volkoren versie bevat nog een hoop vezels. Het klopt wel dat door de rozijnen het aantal gram koolhydraten iets hoger uitvalt. Gewoon volkorenbrood heeft nog altijd de voorkeur.

Wat is ongezoete muesli? Wat is een goed merk?

Ongezoete muesli: De meest simpele muesli, bv deze: https://www.groceriesinaboxbonaire.com/brood-ontbijt-tussendoor/ah-basic-muesli-1-kg-2/ Alles met vergelijkbare voedingswaarde: Per 100g Circa 350kcal, <16g suikers, rond de 10g vezels, <2g verzadigd vet is prima. Je kunt natuurlijk ook voor havervlokken of brinta kiezen. (bij havervlokken in koude producten zoals yoghurt even laten staan zodat ’t iets zachter wordt)

Wat nou als ik écht niet afval?

Stel jezelf de volgende vragen: - Heb jij minimaal 3x per week gesport? - Heb je 100% het voedingsplan gevolgd: inclusief exact de productkeuzes en portiegroottes? - Niets extra's genomen? - En heb jij je lichaam even de tijd gegeven (minimaal 3 weken) en er gebeurd helemaal niets? - Niet eens de taille omvang omlaag o.i.d.? Als je hier ja, ja, nee, nee, nee op hebt geantwoord, mail dan even naar [email protected] en gaan we kijken wat we kunnen doen.

Is het mogelijk meer vlees te eten als dit in het groene gedeelte zit?

Meer vlees dan voor jou het aantal grammen in het menu zou ik niet aanraden, dit heb je niet nodig voor bijv. ijzer of eiwitten. Ik heb in dit menu al gerekend met ‘groene’ vleessoorten. Dus je kunt wel meer eten, maar dan kom je hoger uit in je calorieën en zul je minder snel afvallen.

Hoe vaak zijn er sessies?

Elke week is er 1 sessie waar jij bij aanwezig dient te zijn.

Wat als ik echt niet kan?

Je hebt in totaal 2 weken recht op ‘vakantie’. Dit wil zeggen dat jij 2x afwezig kan/mag zijn.

Hoe lang duurt deze sessie?

De wekelijkse sessie duurt gemiddeld 60 minuten per keer.

Kan ik zelf kiezen wanneer ik aansluit?

Nee, we starten dit traject met een vaste groep. Elke week sluit jij aan bij dezelfde groep op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip.

Heb ik een vaste coach?

Net als de groep met wie jij de sessie volgt is ook de coach elke week hetzelfde.

Hoe houd ik contact met mijn groep?

Elke groep krijgt zijn eigen WhatsApp groep. Hierdoor kun je ook buiten de sessies contact met elkaar houden, vragen stellen, elkaar motiveren en herinneren aan de doelen die jullie gesteld hebben.

Op welke manier worden de sessies gehouden?

De sessies worden via Zoom gehouden. Jij ontvangt hiervoor een link waarmee je elke week kan inloggen.

Moet ik mijn camera en microfoon aan hebben staan tijdens deze sessies?

Tijdens de sessie vragen wij jou om de camera aan te hebben, zo behouden we de openheid binnen de groep en leren we elkaar echt kennen. De microfoon dient aan te staan wanneer de sessie begint. Het kan zijn dat er door de coach gevraagd worden om deze op mute te zetten op een bepaald punt binnen de sessie. Dit kan verschillen per coach en sessie.