• 1000+ workouts
 • Voor iedere sporter
 • Fitchannel Community
Zo verhoog je jouw metabolisme
Leefstijl

Zo verhoog je jouw metabolisme

Wil jij graag je gewicht onder controle houden of zou jij liever wat kilo’s kwijt willen? Dan doe je er goed aan om wat meer te weten te komen over je metabolisme. Weet jij bijvoorbeeld al welke factoren er allemaal betrokken zijn bij jouw metabolisme? En weet je al wat jij zelf kan doen om jouw metabolisme te versnellen?

Peggyverhoef
Peggy Diëtist, coach en personal trainer
16 juli 2020

Metabolisme is een ander woord voor stofwisseling

Inderdaad, metabolisme is een ander woord voor stofwisseling. Het metabolisme is de manier en de snelheid waarop het lichaam de calorieën omzet in energie. Hoe sneller je metabolisme (stofwisseling) werkt, hoe meer calorieën je verbrandt en hoe eerder je gewicht zal verliezen dan iemand met een trage stofwisseling. Ook wanneer je je gewicht stabiel wilt houden is het goed te weten welke factoren invloed hebben op je metabolisme, zodat je op de lange termijn niet langzaam aankomt in gewicht.

Er zijn dus een aantal factoren die invloed hebben op hoe snel jouw stofwisseling werkt. Sommige van deze factoren zijn te beïnvloeden (dit is goed nieuws, je kan dus je eigen metabolisme verhogen), maar op sommige factoren heb je geen invloed. Hierbij kan je denken aan je geslacht, lengte, leeftijd, hormoonhuishouding en je genen. Helaas is het zo dat wanneer je ouder wordt, je stofwisseling trager wordt. We kunnen als we 50 jaar zijn nou eenmaal minder eten dan als we 25 jaar zijn om op hetzelfde gewicht te blijven. Maar gelukkig zijn er dus ook een aantal factoren waarop jij wel invloed hebt!

8 tips om je metabolisme te verhogen

 1. Spieren kweken!​
  Het onderhouden van spieren kost het lichaam veel meer calorieën dan het onderhouden van lichaamsvet. Ongeveer kost het het lichaam 90 calorieën om 1 kilo spier te onderhouden tegenover 9 calorieën om 1 kilo lichaamsvet te onderhouden. Het zou dus mooi zijn om meer spiermassa te krijgen zodat je meer calorieën verbrand (ook als je niets aan het doen bent verbrand je dan meer calorieën).
 2. Beweeg of sport in de ochtend
  Dit brengt je stofwisseling op gang en hier heb je de hele dag profijt van.
 3. Eet eiwitrijk
  Het kost het lichaam meer energie om eiwitrijk voedsel te verteren. Daarbij komt ook nog eens dat eiwitrijk eten helpt bij de opbouw van spiermassa, dit is dus een win-win tool!
 4. Eet spicy!​
  In rode- en chilipepers zit capsaïcine, dit stofje zorgt ervoor dat je metabolisme een boost krijgt. Het is geen wondermiddel, maar het helpt wel om je metabolisme iets te verhogen!
 5. Drink groene thee
  De cafeïne en de catechine uit groene thee geven je metabolisme gedurende enkele uren een verhoging. Ook hierbij geldt: verwacht geen wonderen van groene thee of producten met groene thee-extract, maar ze hebben wel een positieve werking op je stofwisseling!
 6. Slaap voldoende
  Als je te weinig slaapt, kan dit je stofwisseling behoorlijk in de war brengen. En als je moe bent ben je ook eerder geneigd naar ongezonde producten te grijpen. ​Voldoende slaap is dus een must als je op gewicht wil blijven of wil afvallen.
 7. Zet de verwarming wat lager
  Het kost het lichaam veel energie om op warmte te blijven. Een trui uitdoen of de verwarming wat lager zetten helpt dus echt!
 8. Ga niet op een crash dieet
  Dit vertraagt juist het metaboslime. Dit heeft te maken met dat het lichaam gewend raakt aan de lage hoeveelheid calorieën die het binnenkrijgt, je lichaam gaat zuiniger om met de energie die binnenkomt.
Deel dit artikel