Plateau doorbreken: Zo kom je van die laatste kilo's af

Leefstijl 23 september 2019

20190923 vrouwopweegschaal Blog

Je bent al meer dan 5 kilo afgevallen, maar je gewicht blijft al een aantal weken op hetzelfde getal staan. En dit terwijl jij nog steeds probeert af te vallen. Dit is frustrerend. Wat kan je doen om dit plateau weer te doorbreken?

Het is normaal dat je na een aantal weken afvallen op een gegeven moment blijft hangen op een bepaald gewicht. Als dit langer duurt dan ongeveer drie weken, spreken we van een plateau.

Wat is een plateau?

Een plateau staat voor de periode waarop de weegschaal zegt dat je niet meer afvalt. Het is een natuurlijk proces en het overkomt bijna iedereen die aan het afvallen is. Het kan zelfs voorkomen dat je zo'n plateau twee keer bereikt. Dit is vaak als je veel gewicht wil verliezen.

Een plateau komt onder andere doordat je lichaam steeds moeilijker vet kan verbranden wanneer jij dichter bij je streefgewicht bent. Je lichaam merkt op dat er minder zijn en gaat hier spaarzaam mee om. Daarnaast hebben hormonen, geneesmiddelen en stress ook veel invloed op het afvallen en dit werkt helaas niet in ons voordeel meestal.

Plateau betekent niet stil staan

Als je een plateau hebt bereikt betekent het niet dat je geen vooruitgang boekt. Spieren wegen zwaarder dan vet en als het goed is ben je nog steeds lekker aan het trainen en zijn je spieren aan het groeien. Je lichaamssamenstelling kan dan aan het veranderen zijn (meer spier, minder vet) en dit hoef je niet altijd te zien op de weegschaal. Dit kan je dan wel weer zien in de spiegel of met een meetlint

Plateau doorbreken

  • Kijk kritisch naar jezelf. Houd jij je nog aan alle voedingsrichtlijnen om af te vallen? Zijn er soms oude gewoontes weer ingeslopen? Pak je toch vaak weer even een plakje kaas tussendoor of dat koekje bij de koffie?
  • Je lichaam heeft ook minder nodig als je bent afgevallen. Je lichaam is kleiner dan voordat je ging afvallen en heeft ook wat minder nodig.
  • Probeer een te erge routine te voorkomen. Het is goed om met regelmaat te eten. Maar als je elke dag hetzelfde eet en ook hetzelfde aan sport doet, gaat je lichaam hier aan wennen. Varieer met eten en sporten.
  • Daag jezelf voldoende uit bij het sporten. Zorg dat je echt goed uitgedaagd wordt met sporten, als het je te makkelijk afgaat dan weet je eigenlijk al dat je lichaam niet voldoende uitgedaagd is.
  • Beweeg meer. Hoe meer je beweegt hoe meer je verbrandt. Ga bijvoorbeeld op de fiets of lopend boodschappen doen. Neem altijd de trap. Stap één tram of bushalte eerder uit en loop het laatste stukje.
  • Verminder je stress! Wat je dan kunt doen? Bijvoorbeeld mindfulness, of misschien zijn onze yoga workouts wat voor jou!

    Probeer nu een gratis yoga proefles

  • Zorg voor voldoende slaap, probeer toch echt aan de zeven of acht uur per nacht te komen.


Onze belangrijkste tip is toch wel dat je je lichaam moet blijven verrassen. Dus daag jezelf uit met trainen, pak zwaardere gewichten, doe twee herhalingen meer als je denkt dat je niet meer kan, volg eens een andere workout of doe een extra training in de week.

Probeer de verschillende trainingen uit via een gratis workout!

Probeer het nu

Peggyverhoef

Peggy Verhoef Diëtist en personal trainer
Mijn naam is Peggy Verhoef, diëtist en personal trainer. Ik schrijf met veel plezier blogs rondom gezondheid, voeding en sport. Ik heb een tijd lang training gegeven aan zwangere vrouwen en vrouwen die recentelijk bevallen waren. Mijn affiniteit met sport is groot, zelf doe ik aan yoga, fitness en hardlopen.