• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Plateau doorbreken: Zo kom je van die laatste kilo's af
Leefstijl

Plateau doorbreken: Zo kom je van die laatste kilo's af

Je bent al meer dan 5 kilo afgevallen, maar je gewicht blijft al een aantal weken op hetzelfde getal staan. En dit terwijl jij nog steeds probeert af te vallen. Dit is frustrerend. Wat kan je doen om dit plateau weer te doorbreken?

Peggyverhoef
Peggy Diëtist, coach en personal trainer
23 september 2019

Het is normaal dat je na een aantal weken afvallen op een gegeven moment blijft hangen op een bepaald gewicht. Als dit langer duurt dan ongeveer drie weken, spreken we van een plateau.

Wat is een plateau?

Een plateau staat voor de periode waarop de weegschaal zegt dat je niet meer afvalt. Het is een natuurlijk proces en het overkomt bijna iedereen die aan het afvallen is. Het kan zelfs voorkomen dat je zo'n plateau twee keer bereikt. Dit is vaak als je veel gewicht wil verliezen.

Een plateau komt onder andere doordat je lichaam steeds moeilijker vet kan verbranden wanneer jij dichter bij je streefgewicht bent. Je lichaam merkt op dat er minder zijn en gaat hier spaarzaam mee om. Daarnaast hebben hormonen, geneesmiddelen en stress ook veel invloed op het afvallen en dit werkt helaas niet in ons voordeel meestal.

Plateau betekent niet stil staan

Als je een plateau hebt bereikt betekent het niet dat je geen vooruitgang boekt. Spieren wegen meer dan vet en als het goed is ben je nog steeds lekker aan het trainen en zijn je spieren aan het groeien. Je lichaamssamenstelling kan dan aan het veranderen zijn (meer spier, minder vet) en dit hoef je niet altijd te zien op de weegschaal. Dit kan je dan wel weer zien in de spiegel of met een meetlint.

Plateau doorbreken

  • Kijk kritisch naar jezelf. Houd jij je nog aan alle voedingsrichtlijnen om af te vallen? Zijn er soms oude gewoontes weer ingeslopen? Pak je toch vaak weer even een plakje kaas tussendoor of dat koekje bij de koffie?
  • Je lichaam heeft ook minder nodig als je bent afgevallen. Je lichaam is kleiner dan voordat je ging afvallen en heeft ook wat minder nodig.
  • Probeer een te herhalende routine te voorkomen. Het is goed om met regelmaat te eten en te bewegen. Maar als je elke dag hetzelfde eet en ook hetzelfde aan sport doet, gaat je lichaam hier aan wennen. Varieer met eten en sporten. Probeer bijvoorbeeld een nieuw programma.
  • Daag jezelf voldoende uit bij het sporten. Zorg dat je echt goed uitgedaagd wordt met sporten, als het je te makkelijk afgaat dan weet je eigenlijk al dat je lichaam niet voldoende uitgedaagd is.
  • Hoe meer je beweegt hoe meer je verbrandt. Ga op de fiets of lopend boodschappen doen, neem de trap of stap één tram of bushalte eerder uit en loop het laatste stukje. Zo beweeg je meer, ook als je niet aan het sporten bent.
  • Verminder je stress! Hoe kun je dat doen? Bijvoorbeeld met mindfulness, een momentje voor jezelf, of misschien zijn onze yoga programma's wat voor jou!
  • Zorg voor voldoende slaap, probeer toch echt aan de zeven of acht uur per nacht te komen.


Onze belangrijkste tip is toch wel dat je je lichaam moet blijven verrassen. Dus daag jezelf uit met trainen, pak zwaardere gewichten, doe twee herhalingen meer als je denkt dat je niet meer kan, volg eens een andere workout of doe een extra training in de week.

Probeer de verschillende trainingen uit via een gratis workout!

Afvallen met Carlos Lens
Deel dit artikel