• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Zo bespeelt de supermarkt jou
Leefstijl

Zo bespeelt de supermarkt jou

Loop jij vaak de supermarkt uit met producten die je niet van plan was te gaan kopen? Ben jij ook wel benieuwd welke trucs de supermarkt gebruikt zodat jij meer gaat kopen? Lees dan deze tips en jij gaat voortaan slimmer de supermarkt in!

Peggyverhoef
Peggy Diëtist, coach en personal trainer
10 september 2019

De supermarkt denkt echt over alles na om de consument zoveel mogelijk te laten kopen. Er wordt zoal nagedacht over de indeling, de geur, de aanbiedingen, de muziek en over de lekkernijen bij de kassa’s. Als jij je hier bewust van bent, kan dit helpen om minder onnodige producten te kopen. Dit scheelt je geld, maar waarschijnlijk ook een hoop calorieën die je eigenlijk niet wilde eten.

De indeling

De supermarkt plaatst alle groente en fruit vaak aan het begin van de winkel. Waarom? Als je eerst de gezonde producten in je mandje legt en vervolgens bent aangekomen bij het schap met de koekjes, voel jij je minder schuldig omdat je al je groente en fruit in je mandje hebt liggen.


De melk staat vaak helemaal achteraan. Waarom? Melk is een product dat veel mensen kopen. Hierdoor moeten zij de hele winkel doorlopen om bij de melk te komen. Hierdoor is er een grotere kans dat ze ook nog iets anders kopen als zij door de hele winkel moeten lopen.
De eieren zijn vaak moeilijk te vinden. Waarom? Hierbij geldt ook, je loopt de hele winkel door om de eieren te zoeken en zo wordt er gehoopt dat je ondertussen nog iets anders in je mandje legt.
Kijk jij wel eens naar de producten op de onderste rij? De producten op de onderste rij zijn meestal goedkoper dan de producten die je op ooghoogte vindt. Test dit maar eens!

Geur

Ruikt het in jouw supermarkt ook altijd alsof er net brood gebakken is?
De supermarkt gebruikt geursprays zodat er meer van bepaalde type producten wordt verkocht. Het voorbeeld van vers gebakken brood wordt vooral in Amerika gebruikt. In Nederland wordt geurspray het meeste toegepast bij de afdelingen: fruit, koek- en chocolade en bij daycare-producten, zoals deodorant en shampoo.

Aanbiedingen

Veel aanbiedingen zorgen ervoor dat je meer gaat kopen dan dat je eigenlijk nodig hebt. Ga eerst na of je dit product echt nodig hebt. Vaak de aanbiedingen ook in in meervoud. Tweede product voor de helft van de prijs.. Maar heb je dit ook echt nodig? En maak je het op voordat de houdbaarheidsdatum verstreken is? Groente en fruit kan snel over datum gaan. Daarnaast zijn er veel aanbiedingen van A-merken. Koop jij normaliter meer B-merken? Het kan zijn dat het B-merk alsnog goedkoper is dan het A-merk dat in de aanbieding is. Kijk hier goed naar, anders betaal als je alsnog meer dan normaliter.

Muziek

Bij rustige en vrolijke muziek wordt er meer verkocht. Het houdt mensen langer in de winkel en hierdoor wordt er uiteindelijk meer gekocht.

En nog een paar laatste tips om slim boodschappen te doen:
- Ga nooit met een hongergevoel boodschappen doen. Je koopt dan altijd meer en je hebt misschien onderweg naar huis de rol koekjes al open gemaakt (de rol koekjes je waarschijnlijk niet eens had gekocht als je geen honger had).
- Maak vooraf een lijstje. Check thuis de voorraadkasten, zo voorkom je dat je dubbele producten koopt.
- Heb je moeite om je aan jouw boodschappenlijstje te houden? Probeer dan eens online winkelen uit. Dan wordt je ook niet verleidt tot de lekkernijen die bij de kassa liggen.
- Blijf zoveel mogelijk in de buitenste winkelpaden. Hier staan meestal de onbewerkte en gezondere producten.

Deel dit artikel