• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Word de baas over jouw goede voornemens
Leefstijl

Word de baas over jouw goede voornemens

Word jij ook zo moe van uitspraken als “New year, new me!” of “Dit wordt mijn jaar”? Zet de clichés – samen met de coronakilo’s – de deur uit en stel goede voornemens op die je écht gaat volhouden.

DSC 1432
Cerianne van Fitchannel.com
06 januari 2021

Wat klinkt beter?

  • Stoppen met koekjes eten of genieten van elk koekje dat ik wel eet – in plaats van met een schuldgevoel een heel pak opeten terwijl je tv kijkt
  • 10 kilo afvallen in een jaar of 1 kilo per maand afvallen – tot je streefgewicht is bereikt en dan dat gewicht proberen vast te houden
  • Een betere conditie opbouwen of de trap oplopen zonder te hijgen

Deze doelen hebben een aantal overeenkomsten: ze zijn haalbaar, concreet en bovenal positief. Wil je dit jaar jouw goede voornemens halen? Stel dan haalbare, concrete en positieve doelen op. Een positief doel focust op wat je wel kan en wil kunnen, en niet op wat je wilt stoppen, afleren of voorkomen. Een positief doel motiveert om naartoe te werken. En motivatie is heel belangrijk als het gaat om het volhouden van goede voornemens. Wist je dat: positieve goede voornemens 30% meer kans van slagen hebben?

Probeer je voornemens om te vormen van “Dit jaar stop ik met …” naar “Dit jaar start ik met...”. Zo doe je dat:

Je wil sterker worden en meer spieren opbouwen

De kerstboom rechtop zetten, een kalkoen uit de oven tillen, de champagnefles omhooghouden; de afgelopen feestdagen bleek het wederom een uitdaging. Het is tijd om weer wat spierkracht op te bouwen. Jouw doel kan dan bijvoorbeeld zijn om 20 push-ups achter elkaar te doen, of nog leuker: je kind, je partner of een boodschappentas vol wijnflessen op kunnen tillen. Help jezelf op weg door een planning te maken met tussendoelen, zoals 20 push-ups op je knieën of hef eerst eens een glas champagne in plaats van de hele fles.

Je wil meer sporten

Normaal gesproken was dat dagelijkse sprintje naar de trein voldoende workout voor jou. Maar sinds je thuis werkt, is de wandeling naar de koelkast al een uitdaging. Herkenbaar? Jouw doel kan dan bijvoorbeeld zijn om minimaal 5 nieuwe sporten te proberen. Probeer ze minimaal 2-3 keer, want de eerste keer kan het nog een uitdaging zijn en dan is het lastig om te bepalen of je het echt leuk vindt. Als je een sport vindt die je met plezier beoefent, is de kans groot dat je die daadwerkelijk gaat doen en voor je het weet, heb je een regelmatige sportroutine opgebouwd!

Probeer het zelf

Bij Fitchannel kun je een heleboel sporten proberen, zoals dansen, boksen en yoga. Probeer een sport die je nog nooit gedaan hebt, een die je als kind leuk vond of juist een die je nooit durfde in de sportschool. Allemaal vanuit je eigen woonkamer, met Fitchannel.

Alles voor jou om fit te blijven
  • 1000+ gevariëerde workouts
  • Voedingsschema's & recepten
  • Coaching via WhatsApp, E-mail & SMS
  • Ondersteuning van de Fitchannel Community

Je wil gezonder eten

Kerstdiners, oliebollen en appelflappen; voorlopig kan je geen vette hap meer zien. Maar de rest van het jaar alleen maar salades eten gaat te ver. Jouw doel van januari kan bijvoorbeeld zijn om elke week minimaal 3 dagen per week groenten of fruit te eten bij je lunch. In februari kan je als doel stellen om minimaal 5 dagen per week de helft van je bord te vullen met groente of doordeweeks geen alcohol te drinken. Maak het leuk door lekkere, gezonde maaltijden te maken en houd genoeg ruimte voor lekkere snacks en cheat meals. Dan houd je het langer vol.

Je wil afvallen

Ondanks dat de familie tijdens het Zoom-kerstdiner niet kon zien dat jij stiekem in je joggingbroek zat, was het toch jammer dat het kerstjurkje van vorig jaar niet meer paste. Afvallen is een doel dat je op verschillende manier kunt bereiken, zoals gezond eten, regelmatig bewegen en voldoende slapen. Probeer niet alles tegelijk en stel kleine doelen voor jezelf.

Bijvoorbeeld: in de eerste maand wil ik 3 keer per week bewegen, namelijk 1 uur wandelen en 2 workouts van Fitchannel. In de tweede maand wil ik elke week 3 keer sporten met Fitchannel en minimaal 2 keer per week de kinderen met de fiets naar school brengen. In de derde maand wil ik mijn sportroutine volhouden en doordeweeks gezond avondeten. Maak een planning die bij jou past en voor jou haalbaar en leuk is. Op deze manier zit je volgend jaar weer stralend aan de Kersttafel, met de hele familie.

Hulp nodig bij het opstellen van jouw persoonlijke doelen?

Met een Fitchannel abonnement krijg je niet alleen toegang tot de workouts en recepten, je kunt ook onze WhatsApp coach vragen om persoonlijk advies. Daarnaast kun je lid worden van de Facebook community, want samen doelen bereiken is leuker dan alleen.

Lukt het niet? Blijf positief!

Als je boos wordt op jezelf, of verdrietig, dan gaat dat in de weg zitten om de draad weer op te pakken. Iets nieuws leren gaat altijd met vallen en opstaan.
Tip: maak van tevoren afspraken met jezelf over wat er gebeurt als je een foutje maakt of een streven niet haalt, bijvoorbeeld: praat erover met je partner of een vriend(in), pak je doelen er eens bij of doe één extra workout. Schrijf deze afspraken op samen met je doelen en gebruik dit als houvast.

Volg deze tips en dan wordt dit jaar écht jouw jaar! ;-)

Succes!

Deel dit artikel