• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
De relatie tussen vitamine D en je winterdip
Leefstijl

De relatie tussen vitamine D en je winterdip

Buiten is het steeds minder lang licht en je merkt dat je je somberder gaat voelen. Je krijgt steeds meer behoefte aan slaap, bent extreem vermoeid en hebt nergens meer zin in. Je merkt waarschijnlijk ook op dat dit patroon elk jaar weer begint op te spelen in de herfst/winter. Misschien heb je wel last van een winterdip, of als het ernstiger is, een winterdepressie.

Peggyverhoef
Peggy Diëtist, coach en personal trainer
21 november 2019

Wat heeft dit nu te maken met vitamine D?

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de vitamine D status van mensen met een depressie. Het blijkt dat mensen met een (winter)depressie vaak een tekort aan vitamine D hebben. Echter is er nog niet duidelijk wat hiervan de oorzaak is. Het zou zo kunnen zijn dat een tekort aan vitamine D depressieve klachten kan veroorzaken of dat mensen met een depressie een tekort aan vitamine D hebben.

Mensen met een depressie komen namelijk minder vaak buiten, hierdoor kunnen ze minder vitamine D aanmaken. Het lichaam kan namelijk, door middel van zonlicht en voeding, zelf vitamine D aanmaken. Er wordt dus nog veel onderzoek gedaan naar de precieze relatie tussen vitamine D en een depressie. Maar, het is inmiddels bekend dat mensen met een (winter) depressie vaak een tekort aan vitamine D hebben.

Waar is vitamine D goed voor?

Vitamine D is niet alleen nodig om lekker in je vel te zitten. Het heeft meerdere belangrijke functies in het lichaam:

  • Je hebt vitamine D nodig om calcium uit je voeding te kunnen opnemen
  • Het draagt bij aan het behoud van sterke botten en tanden
  • Het heeft een positieve werking om je spieren en je immuunsysteem

Zoals we al aangaven kan het lichaam dus zelf vitamine D aanmaken, maar alleen als het voldoende zonlicht krijgt en wanneer er de goede producten worden gegeten.

Zonlicht

Het grootste gedeelte van vitamine D moeten we uit zonlicht halen. Elke dag 15 minuten naar buiten met onbedekte handen en gezicht, zou voldoende moeten zijn om vitamine D aan te kunnen maken. Echter is in Nederland de UV straling van oktober tot en met april minder sterk en weten we niet zeker of dit wel voldoende is. Daarom is juist goede voeding belangrijk om in deze maanden toch voldoende vitamine D aan te kunnen maken.

Voeding

In voeding zitten twee vormen van vitamine D: vitamine D2 en vitamine D3. Vitamine D2 komt voor in bepaalde paddenstoelen en schimmels. Vitamine D3 is te vinden in de huid van mensen en dieren, daarom is vitamine D3 alleen te vinden in dierlijke producten. Producten die rijk is aan vitamine D3 zijn:

  • Vette vis (haring, zalm en makreel)
  • Eieren (in mindere mate dan vette vis)
  • Vlees (in mindere mate dan vette vis)
  • Margarine, halvarine en vloeibare bak- en braadproducten (toegevoegde vitamine D3)

Voedingsadvies

Voor iedereen geldt een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 10 microgram vitamine D. Alleen mensen van boven de 70 jaar zouden 20 microgram per dag binnen moeten krijgen. Er zijn echter een aantal groepen die het advies krijgen om vitamine D te suppleren omdat ze een hoge kans hebben op een vitamine D tekort. Dit zijn: jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen.

Als je eenmaal per week een vette vis eet en je brood besmeerd met halvarine of margarine dan zou je voldoende vitamine D moeten binnenkrijgen.

Sporten helpt!

Sporten zorgt ervoor dat er meer endorfines vrijkomen, dit is het hormoon waar je je blij en gelukkig door voelt. Probeer dit dan ook af en toe buiten te doen zodat je dan meteen meer in het daglicht bent.

Conclusie

In de wintermaanden zijn de dagen korter, is er minder zonlicht en komen we sowieso al minder buiten. We weten dat mensen met een depressie vaak een tekort hebben aan vitamine D, maar waardoor dat precies komt weten we nog niet. Het is belangrijk om in de wintermaanden het weinige daglicht dat we krijgen te compenseren. Dit kan je doen door voeding te eten waar veel vitamine D in zit. Eet je deze producten niet? Dan kan een supplement met vitamine D3 een uitkomst zijn om geen tekort aan vitamine D te krijgen.

Deel dit artikel