• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Tips van de diëtist: Water drinken en sporten
Leefstijl

Tips van de diëtist: Water drinken en sporten

Is het alleen belangrijk om tijdens het sporten voldoende te drinken of ook daarna? En wat drink je dan? Ik geef je graag een aantal tips!

Peggyverhoef
Peggy Diëtist, coach en personal trainer
26 februari 2021

Hoeveel vocht heb ik nodig?

Als volwassene heb je gemiddeld 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig. Wanneer je sport heb je meer vocht nodig. Sowieso is de 1,5 tot 2 liter vocht een gemiddelde, het kan namelijk erg verschillen per persoon. Het hangt af van verschillende factoren: leeftijd, lengte, temperatuur van buiten (of van de sportzaal), de mate van inspanning en hoe het gaat met je gezondheid (als je koorts hebt of borstvoeding geeft heb je bijvoorbeeld meer vocht nodig).

Waarom is voldoende vocht belangrijk?

Wij hebben vocht nodig voor de opname van voedingsstoffen, het transporteren van afval- en voedingsstoffen in ons lichaam en het regelen van onze lichaamstemperatuur. Wanneer je onvoldoende drinkt of te veel vocht verliest (onder andere door zweten als je gaat sporten), raak je uitgedroogd. Als je uitgedroogd bent kan het lichaam verschillende signalen afgeven zoals: dorst, sufheid, zwakte, verwardheid, te weinig zweten, te weinig plassen of flauwvallen. Om uitdroging te voorkomen is het dus goed om te weten wat en hoeveel je nu extra moet drinken als je gaat sporten.

Mijn tips over drinken rondom sporten

  • Drink 1 tot 2 uur voor je gaat sporten 500ml water om uitdroging tijdens het sporten te voorkomen.
  • Drink slokjes water tijdens het sporten. Ongeveer 500 ml tot één liter is voldoende als je training niet langer duurt dan 1,5 uur.
  • Train je langer dan 1,5 uur? Drink dan 150 ml tot 250 ml water per kwartier. Als je een langere training hebt (langer dan 1,5 uur) is het verstandig om iets anders dan water te drinken. Drink dan limonade of een isotone sportdrank. Dit geeft namelijk nog wat mineralen en energie die je goed kan gebruiken bij zo’n lange training. Wanneer je een korte training doet is water voldoende.
  • Na afloop van je training is het heel belangrijk om je vochtverlies weer aan te vullen. Je lichaam heeft anderhalf maal zoveel vocht nodig dan dat je bent verloren door te zweten tijdens je training. Eigenlijk kan je alleen weten hoeveel vocht je verliest tijdens je training door je voor en na de training te wegen. Hoeveel je dan bent afgevallen, zoveel ben je aan vocht verloren. Vermenigvuldig dit getal keer anderhalf keer om je lichaam weer van voldoende vocht te voorzien.

Als je merkt dat je tijdens het sporten dorst krijgt, dan ben je eigenlijk al te laat. Probeer de volgende training meer te drinken van te voren.

Let op: Je kan ook te veel water drinken. Het lichaam kan niet meer dan 3 liter water per uur aan. Dit kan tot watervergiftiging leiden.

Deel dit artikel