• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Wat zijn de juiste rek- en strekoefeningen voor je begint aan je workout?
Beweging

Wat zijn de juiste rek- en strekoefeningen voor je begint aan je workout?

Een goede warming-up is essentieel voordat je aan je workout begint. Het kan het risico op blessures verminderen, de flexibiliteit verbeteren en de prestaties tijdens de training optimaliseren. Een belangrijk onderdeel van een warming-up zijn rek- en strekoefeningen, die helpen om de spieren voor te bereiden op activiteit en de mobiliteit te vergroten. In deze blogpost zullen we enkele effectieve rek- en strekoefeningen bespreken die je kunt opnemen in je pre-workout routine.

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
07 april 2024

Armcirkels

Begin met het staan rechtop, met je voeten op heupbreedte uit elkaar. Strek je armen zijwaarts op schouderhoogte. Maak langzame, gecontroleerde cirkelvormige bewegingen met je armen, eerst naar voren en vervolgens naar achteren. Dit helpt de schoudergewrichten los te maken en de bloedtoevoer naar de armen te verhogen.


Beenheffingen

Ga rechtop staan en houd je rug recht. Til een knie op richting je borst en houd deze vast met je handen voor een paar seconden. Wissel dan van been. Deze oefening helpt de heupflexoren te strekken en verbetert de mobiliteit van de heupen.

Hamstrings stretch

Ga op de grond zitten met je benen gestrekt voor je uit. Buig vervolgens langzaam voorover vanuit je heupen, en probeer je handen zo ver mogelijk langs je benen te laten glijden. Houd deze positie vast en voel de stretch in je hamstrings. Dit helpt de achterkant van je benen te strekken en kan helpen bij het voorkomen van blessures aan de hamstrings tijdens het sporten.

Katten-koeien stretch

Ga op handen en knieën zitten, met je handen recht onder je schouders en je knieën recht onder je heupen. Adem in en laat je buik zakken terwijl je je borst omhoog en je hoofd omhoog richt (koe-positie). Adem dan uit terwijl je je rug omhoog krult, je kin naar je borst brengt en je staartbeen naar beneden wijst (kat-positie). Herhaal deze beweging langzaam en soepel, waarbij je de flexibiliteit van je ruggengraat vergroot en de spanning in je rugspieren verlicht.

Schouderrol stretch

Sta rechtop met je armen langs je lichaam. Rol je schouders langzaam en gecontroleerd naar achteren, alsof je probeert je schouderbladen bij elkaar te brengen. Herhaal deze beweging en rol je schouders vervolgens naar voren. Dit helpt om de spieren rondom de schouders te ontspannen en de mobiliteit van de schoudergewrichten te verbeteren.

Voordat je aan de warming up begint

Door regelmatig rek- en strekoefeningen op te nemen in je warming-up routine, leg je een sterke basis voor een effectieve en veilige workout. Deze eenvoudige maar krachtige oefeningen helpen niet alleen blessures te voorkomen, maar verbeteren ook je flexibiliteit en mobiliteit. Onthoud altijd om naar je lichaam te luisteren en nooit te forceren. Een goede warming-up met rek- en strekoefeningen kan het verschil maken tussen een gewone training en een uitzonderlijke training. Dus neem de tijd om je spieren op te warmen en jezelf voor te bereiden op succes!

Deel dit artikel