• 1000+ workouts
 • Voor iedere sporter
 • Fitchannel Community
Wat is pilates en wat zijn de voordelen?
Beweging

Wat is pilates en wat zijn de voordelen?

Pilates is hot! Wil je graag weten wat deze trainingsmethode precies inhoudt en wat de voordelen zijn? In deze blog leggen we het uit.

IMG 1813
Yaela van Fitchannel.com
15 augustus 2022

Wat is pilates?

Pilates is een trainingsvorm die is bedacht door Joseph Pilates tijdens de Eerste Wereldoorlog. De training heette toen nog 'contrology'. Dit staat voor het bewegen op een langzame en gecontroleerde manier met de ondersteuning van je ademhaling.

Oorspronkelijk was pilates een revalidatieprogramma voor oorlogsveteranen, maar al snel werd duidelijk dat deze oefeningen geschikt waren voor veel meer doelgroepen. Zoals dansers, atleteten en bekende artiesten.

Waarom doen mensen pilates?

Veel mensen denken dat pilates alleen voor dansers is, maar dit is niet waar. Het is de perfecte workout voor iedereen! Pilates werkt met zes verschillende principes, concentratie, centering, controle, ademhaling, precisie en flow. De lessen worden dus uitgevoerd op je eigen tempo en ademhaling. Dit maakt het een laagdrempelige workout met verschillende voordelen:

 • Verbetert je lichaamshouding
 • Workout voor het gehele lichaam
 • Meer energie
 • Verlengt en versterkt je spieren
 • Betere coördinatie
 • Soepeler lichaam

Wat doet pilates met je lichaam?

Tijdens een pilates les pak je zowel lichaam als geest aan en werk je aan het versterken van je core (bil-, buik- en rugspieren). Een sterke core is belangrijk voor je houding tijdens dagelijkse activiteiten, zoals bijvoorbeeld wandelen, fietsen, iets optillen en werken achter een bureau.

Powerhouse

Tijdens pilates wordt vaak gesproken over je 'powerhouse'. Het powerhouse is het centrum van je lichaam, daar waar jouw kracht vandaan komt (de core). De spieren die onder het powerhouse vallen zijn de dieper gelegen buikspieren, bekkenbodemspieren en rugspieren. Wanneer je deze spieren traint en aanspant op de juiste manier functioneert deze als een sterke fundering van vrijwel alle bewegingen die jij maakt.

Verschillende vormen pilates

Zoals bijna elke sport kent ook pilates verschillende soorten, namelijk:

 • Reformer pilates
 • Pilates op lichaamsgewicht
 • Pilates met attributen (bal, ring of kussen)
 • Hot pilates

Wat draag je bij pilates?

Tijdens een pilatesles draag je sportkleding waarin je je flexibel kunt bewegen en geen schoenen. Bijvoorbeeld: een sport bh, tanktop of t-shirt en korte broek of sportlegging.

Verschil tussen yoga en pilates

In het eerste opzicht lijken yoga en pilates misschien op elkaar, maar toch zijn ze erg verschillend. Waar bij yoga de focus ligt op het in balans brengen van lichaam en geest, ligt de focus bij pilates op het versterken van de spieren. Wat de twee wel gemeen hebben, is dat er bij beide trainingsvormen aandacht wordt besteed aan de ademhaling.

Pilates workouts vanuit huis

Zijn er geen pilateslessen bij jou in de buurt of is de sportschool niet jouw favoriete plek? Volg dan onze pilateslessen vanuit huis! Pilates is de ideale workout om thuis uit te voeren aangezien je er bijna niets voor nodig hebt. Met alleen een yogamatje en een televisie, tablet of telefoon kun je al aan de slag.

De trainingsvideo's duren 30 minuten en kun je op elk moment van de dag uitvoeren. Benieuwd hoe zo'n workout eraan toe gaat? Volg een proefles via de onderstaande video.

Deel dit artikel