• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Wanneer maak je een fit, wanneer een fat keuze?
Algemeen

Wanneer maak je een fit, wanneer een fat keuze?

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
11 april 2018

Omdat ik ooit SUPERfit was - ooit… in een ver verleden ;) - kan ik makkelijk een vergelijking maken tussen wat ik toen goed deed en wat ik nu beter kan doen. Naast de vele vreetfestijnen die ik in mijn fitte periode achterwege liet, maakte ik destijds een duidelijker onderscheid tussen 'normale dagen' en 'speciale dagen'. Dit hielp mij altijd heel goed.

Normale dagen
Normale dagen zijn de standaarddagen waarop je naar je werk gaat, na werk gaat sporten, verder niet veel spannends op het programma hebt staan en gewoon thuis eet. Op deze dagen mag je best streng zijn tegen jezelf. Je komt namelijk (als het goed is) niet voor hele heftige verleidingen te staan. Tenzij je zoals bij ons op kantoor ongeveer elke dag taart voor je neus krijgt omdat er weer eens iemand jarig is. Maar goed, op deze dagen eet je over het algemeen dus clean. Ik vind het daarbij fijn om van tevoren te bedenken wat ik ga eten; anders ben ik geneigd om naar iets makkelijks te grijpen. Op werk hebben we bijvoorbeeld altijd een broodlunch, dus als ik niets anders meeneem dan kom ik al snel uit op tosties. Of erger nog: broodjes met witte chocopasta (heavennnnn). Ik ben de laatste tijd fan van groentewraps, daar doe ik een beetje geitenkaas op, spinazie, avocado of wat voor groente dan ook, dubbelvouwen en hups in het tostiapparaat. Soepjes zijn ook altijd ideaal voor de lunch of als tussendoortje. Je hebt tegenwoordig van die bakken waarbij alles al voorgesneden is, ideaal voor uberluie mensen zoals ik. Dus op normale dagen: streng zijn, clean eten, goed voorbereiden.

Speciale dagen
En dan komen we nu bij de speciale dagen aan. Laten we eerst duidelijk in kaart brengen wat speciale dagen zijn. Een verjaardag waarbij je bijvoorbeeld uit eten gaat, yes! Een weekendje weg, yes! Een etentje ter gelegenheid van een special occasion, yes! Maar dan nu.. nieuwe aflevering van Temptation Island, YAAAAASSS.. uhm nee bedoel ik. Burgers eten omdat je geen zin hebt om te koken, nee! En al die andere momenten waarop je jezelf overtuigt dat je het echt hebt verdiend… probably nee. Ik ben zelf echt meester in speciale dagen creëren. Zo heb ik inmiddels al een jaar een relatie, maar betrap ik mezelf er nog steeds op dat ik samen op de bank een film kijken als een feestje zie: daar hoort toch echt wel wat lekkers bij. Het is gewoon niet nodig, het is net zo gezellig zonder. (Nou ja, bijna net zo gezellig dan ;) Of als ik een vermoeiende dag op werk heb gehad en ik mezelf zielig vind, dan verdien ik gewoon wat lekkers. Not! Je bent gewoon moe. Pak rust of ga lekker trainen om energie te krijgen. Dus, eerlijk zijn tegen jezelf.. dat is het belangrijkste!

Maar goed, laten we ervan uitgaan dat je dus een echte speciale dag hebt. Op dit soort dagen ben je vaak in gezelschap van andere mensen dus kan het super frustrerend zijn om elke keer iets te moeten afslaan. Dit hou je een paar keer vol, tot je 't zat bent en dan vervolgens helemaal los gaat. Of in ieder geval, zo gaat dat bij mij altijd. Ik doe dit dus ook gewoon niet meer. Het moet leuk blijven, af en toe lekker genieten hoort erbij, we zijn geen robots. En als je de rest van de week zo clean mogelijk eet, dan kan het ook echt prima!

'Morgen begin ik echt'
De afgelopen week was een goed voorbeeld van hoe het niet moet. Mijn vriend was woensdag jarig en we gingen daarom in het weekend een nachtje weg. Dat waren dus legit speciale dagen. Maar ik krijg dan altijd de neiging om de dagen daartussen ook “slecht” te eten, terwijl je dan juist even wat strenger moet zijn om te compenseren. Wat is dat toch, dat bijvoorbeeld je ontbijt niet helemaal volgens plan gaat en dat je dan meteen denkt 'nah deze dag is toch al verpest, morgen begin ik echt'? Dat soort gedachten hebben mij iets van 15 KG opgeleverd. Omdat die morgen overmorgen wordt, en dan toch weer na 't weekend en dan weer de 1ste van de maand.

Soms vind ik het lastig hoor, want aan de ene kant wil ik niet te streng zijn voor mezelf. Het moet een lifestyle blijven, geen dieet. Maar aan de andere kant moet je nou eenmaal bikkelen als je iets wilt bereiken. Ik ken mezelf.. als het straks zomer is, en ik zit niet lekker in m’n vel, dan kan dat echt m’n happy summer feeling in de weg staan. Ik kan er bijvoorbeeld echt tegenop zien om naar een festival te gaan omdat ik niet weet wat ik moet aantrekken. Ik wil er leuk uitzien, maar niks staat leuk. Alles zit net ff te strak.. 600 outfits en een overhoop gehaalde kleding kast later ga ik dan maar gewoon, maar met tegenzin. Als ik er eenmaal ben valt het allemaal wel mee maar toch, dat voorprogramma is echt niet leuk. Het is zo fijn om met trots een zomers outfitje aan te kunnen doen omdat je hard gewerkt hebt en trots bent op het resultaat. Ik greep elke kans aan om m’n croptop aan te trekken en voelde me dan echt on top of the world, vol zelfvertrouwen.. heerlijk!! Met die gedachte ga ik er NU dus weer tegenaan, niet op maandag.. niet morgen, nee gewoon vandaag! Doe je mee?

Jacinta is Social Media Creative voor DFFRNT Media. Volg haar ook op Instagram: @jacintamayora

Deel dit artikel