• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Waarom we niet gemaakt zijn om te sporten
Beweging

Waarom we niet gemaakt zijn om te sporten

Onze lichamen zijn gemaakt om te bewegen, te lopen, te tillen en te dragen, maar onze geest is geëvolueerd om dit alleen te doen wanneer het strik noodzakelijk is, om zo weinig mogelijk energie te verspillen. We zijn allemaal een produkt van survival van de sterkste en de slimste. Onze verre voorouders – de jager-verzamelaars – bewogen alleen als het echt nodig was. Dit om te overleven en om de gemeenschap in stand te houden. Tussen het jagen door probeerde men zo weinig mogelijk te bewegen om zo veel mogelijk energie te besparen. Maar nu we niet meer jagen op ons eten, bewegen we dan nog wel genoeg?

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
26 februari 2023

Deze paradox dragen we nog steeds mee in ons DNA. Het is nog steeds zo dat hoe meer we bewegen hoe ouder en gezonder we worden – ons lichaam functioneert beter als we meer bewegen. Maar onze geest is zo geprogrammeerd om dat niet te stimuleren. Als we de keuze hebben tussen de roltrap of de trap, nemen de meesten van ons de roltrap. Ook onze boodschappen laten we tegenwoordig thuisbezorgen. De geest stimuleert alleen dat wat bijdraagt aan reproductie: seks, eten, drinken en sociaal contact.

Tot zover niets nieuws. Er is echter één heel groot verschil met de tijd van de jagers en verzamelaars en dat is: de toegang tot, en kwaliteit van energie en calorieën. Was men vroeger de hele dag in beweging om voedsel te vergaren, tegenwoordig hoeven we geen moeite meer te doen voor onze voeding.

De gevolgen van deze mismatch tussen lichaam en geest wordt steeds duidelijker. Overgewicht, insuline ongevoeligheid, hart-en vaatziekten liggen op de loer. Maar ook emotionele gevolgen kleven er aan deze onbalans.

Wij weten dat het lastig kan zijn om in beweging te komen, daarom hebben wij een aantal tips voor je.

Tip 1: Zoek uit wat je leuk vindt
Voor de één is dat hardlopen en voor de andere is dat een leuke workout vanuit huis. Het maakt niet uit wat het is als je er maar plezier in hebt.

Tip 2: Samen sporten
Of je nou fysiek samen sport of online elkaars prestaties monitort. Hoe je het ook doet deel je resultaten, ga samen een leuke challlenge aan en motiveer elkaar. Heb jij de motiverende badges van Fitchannel al gedeeld?

Tip 3: Plan je workout
Een vaste dag of tijd gaat helpen! Hierdoor wordt bewegen een routine en hoef je niet iedere keer die drempel over. Gebruik onze weekplanner en zet al je workouts in je agenda. Wij sturen je 30 minuten voor de start nog een herinnering, zo hoef je nooit meer een workout te missen.

Tot slot: Activeer je lichaam en zij doet de rest. Wanneer je lichaam in beweging komt maakt het o.a. een mix van dopamine, endorfine en serotonine aan. Deze zorgen voor een euforisch en ontspannen gevoel na de workout. Met andere worden je lichaam maakt een cocktail van fijne stoffen aan tijdens het bewegen.

Geniet ervan!

Deel dit artikel