• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Waarom maakt sporten gelukkig?
Leefstijl

Waarom maakt sporten gelukkig?

Wil je je gelukkiger voelen? Begin dan met sporten. Sporten is namelijk een van de meest doeltreffende manieren om gelukkiger te worden. Op de lange termijn word je door sporten fitter en gezonder, waardoor je beter in je vel komt te zitten en je zelfvertrouwen een boost krijgt. Maar ook als je net begint met sporten, merk je al dat je er blij en gelukkig van wordt. Fitchannel vertelt je graag hoe dit komt!

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
09 augustus 2021

Je lichaam creëert eigen natuurlijke drugs

Tijdens het sporten maakt je lichaam verschillende stoffen aan waar je gelukkig van wordt. Je kunt deze stoffen zien als een soort natuurlijke drugs, die je een goed gevoel geven, stress verminderen en je helpen langer door te gaan. Je lichaam produceert deze zogenoemde gelukshormonen al na zo’n 20 tot 30 minuten sporten!

Welke gelukshormonen komen tijdens het sporten vrij?

De belangrijkste stoffen die vrijkomen tijdens het sporten, zijn serotonine, endorfine en dopamine. Deze stoffen fungeren als neurotransmitters, wat betekent dat ze je zenuwcellen met elkaar laten communiceren. Elk van deze gelukshormonen heeft een andere uitwerking op je gemoedstoestand. Hieronder lees je meer over het effect van de hormonen die je tijdens het sporten aanmaakt.

Hoe werkt Fitchannel

Serotonine: boost voor je humeur

Een van de bekendste gelukshormonen die vrijkomen tijdens het sporten, is serotonine. Serotonine zorgt voor een beter humeur, meer zelfvertrouwen en een betere controle van impulsen (zoals het bedwingen van je eetlust). Daarnaast vermindert het gelukshormoon serotonine stress, doordat het effect van het stresshormoon cortisol teniet wordt gedaan.

Endorfine: de natuurlijke pijnstiller

Na enige tijd sporten gaat je lichaam endorfine aanmaken. Deze stof heeft een pijnstillende werking en zorgt voor een gelukzalig of zelfs euforisch gevoel. Leuk weetje: endorfine wordt niet alleen tijdens het sporten, maar ook tijdens seks aangemaakt.

Dopamine: gevoel van beloning

Wanneer je lichaam dopamine gaat aanmaken, zorgt dit voor extra motivatie en ervaar je een gevoel van beloning. Het effect van dopamine beperkt zich niet tot je workout, maar wordt ook opgeslagen in je brein. Hoe meer je beweegt, hoe meer dopamine je opslaat. Dit is goed nieuws, omdat dopamine je humeur verbetert en zorgt voor een betere concentratie!

Sporten helpt tegen stress

Sporten werkt niet alleen tegen stress door de chemische processen die plaatsvinden in je lichaam; het helpt je ook je op andere dingen te focussen. Als je intensief beweegt, richt je je alleen daar op en doorbreek je je denkpatronen en piekergedrag. Men zegt niet voor niets dat je met sporten je hoofd leeg maakt. Dit schept ruimte voor nieuwe ideeën en creativiteit.

Sporten helpt je beter te slapen

Van veel sporten ga je beter slapen. Vaak slaap je vaster en langer, waardoor je de volgende dag meer energie en een beter humeur hebt. Een beter slaappatroon heeft niet alleen te maken met vermoeidheid, maar ook met de aanmaak van het slaaphormoon melatonine.

Deel dit artikel