• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Waar vraagt je lichaam écht om?
Leefstijl

Waar vraagt je lichaam écht om?

Schreeuwt ons lichaam uit zichzelf om suikers, snoep en koek? Of is het een teken van het lichaam dat je iets anders nodig hebt?

312324 10152525813110094 644073263 n
Eva Voedingscoach en trainer
12 februari 2021

Lekkere trek

Je kent het wel: Ineens heb je zin in een gesuikerde donut, een groot stuk chocolade of je hebt de pot met drop leeg voor je het door hebt. De drang naar specifieke voeding, het kan niet anders dan dat jij dit nu nodig hebt. Maar is dat wel zo?

Zin in chocolade?

Van chocolade word je vrolijk! Toch? Niet zo gek dat jouw lichaam soms schreeuwt om een stukje chocolade. Echter is het aanmaken van het gelukshormoon niet het enige wat chocolade doet. Chocolade bevat magnesium en dit stofje wordt gebruikt voor de aanmaak van hormonen en spierontspanning. Heb jij zin in chocolade? Dan kan het goed zijn dat je behoefte hebt aan magnesium. Voorkom dat je die hele reep Tony’s in een avond oppeuzelt en maak eens een lekkere smoothie met bladgroenten en noten, of eet een lekkere vette vis.

Zin in fastfood?

Natrium is een belangrijk mineraal wat zich bezighoudt met de vochtbalans in het lichaam. Wanneer deze uit balans is kan het goed zijn dat je ineens trek krijgt in zout eten zoals bijvoorbeeld chips of friet. Dit merk je bijvoorbeeld na een intensieve training waarbij je flink hebt gezweet of een avond wat wijntjes te hebben gedronken. Wil je niet gelijk naar die zak chips grijpen? Eet dan een portie vis, olijven of wortels.

Zin in kaas?

De meeste mensen zullen calcium wel herkennen van de reclames van melk en yoghurt producten, maar weet je dat calcium niet alleen in melk zit? Een gezonde manier om meer calcium binnen te krijgen zonder brokken kaas weg te snacken is bijvoorbeeld door vaker broccoli, amandelen, tofu en peulvruchten aan je eten toe te voegen.

Zin in zoetigheid?

Een continuïteit van de bloedsuikerspiegel speelt een belangrijke rol in onze craving naar zoetigheid. Chroom is een van de stofjes die belangrijk is voor het reguleren van jouw bloedsuikerspiegel. Chroom zit bijvoorbeeld in groene groente, vlees en volkorenproducten. Wanneer je hier voldoende van binnen krijgt zal je minder snel naar de inhoud van de snoep pot grijpen.

Zin in brood?

Je hebt honger en je wil verzadigd raken, brood lijkt een de oplossing! Helaas krijg je na het eten van brood toch weer snel trek. Om lang verzadigd te blijven kun je beter voor goede eiwitten kiezen. Maak bijvoorbeeld een lekkere omelet gevuld met groenten, een hand noten of een stukje licht vlees of vis.

Mag ik dan niet meer snoepen?

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je niet eens heerlijk je tanden in een stuk chocolade mag zetten. Het is wel goed om soms even iets langer stil te staan bij wat jouw lichaam nou eigenlijk écht zegt. Heb je een spontane drang naar iets zouts, zoet of een hand vol suiker? Denk dan nog eens terug aan deze voorbeelden, pak een gezondere optie en bedenk na 30 minuten of je deze behoefte nog steeds hebt.

Deel dit artikel