• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Voorkom de winterdip
Leefstijl

Voorkom de winterdip

De dagen worden korter, we staan op in het donker en komen thuis in het donker. Alle reden om de kaarsen aan te zetten, de energie omlaag te schroeven en jezelf in de bank te nestelen. Helaas ligt met het donkere weer ook de kans op wat donkerdere gedachten op de loer. Laat dit niet je gedachten overnemen, maar wees de winterdip de baas!

312324 10152525813110094 644073263 n
Eva Voedingscoach en trainer
12 november 2023

Niet vooruit te branden, de hele dag trek, je niet kunnen concentreren. De winter kan een flinke uitdaging zijn wat betreft onze activiteit, zowel fysiek als mentaal. Ook dit seizoen willen wij jou helpen om lekker actief te blijven, goed voor jezelf te zorgen en niet op non-actief te staan.

Blijf in beweging

Je hoeft uiteraard geen marathon te lopen, maar in beweging blijven is van belang. Sta op van achter de laptop, rek en strek, onderbreek je werk met korte wandelingetjes en plan je workouts in binnen jouw profiel. Op deze manier blijf je actief en zorg je ervoor dat er dopamine en endorfine wordt vrijgemaakt. Deze hormonen geven een goed gevoel en zorgen voor extra energie, precies wat je nodig hebt!

Vitamine C

Vitamine C helpt met het behoudt van de weerstand, zeker in de wintermaanden kun jij hier wel een beetje hulp bij gebruiken. Daarnaast is vitamine C goed voor je huid. Met de koud, regen en sneeuw niet gek om wat extra vitamine C tot je te nemen. Geen zorgen, een teveel aan vitamine C plas je uit, dus trakteer jezelf met een extra vitamine bommetje op zijn tijd.

Gevarieerd eten

Gezond en gevarieerd eten is altijd belangrijk, maar in de winter nog even iets meer. Door gezond en gevarieerd te eten krijg je veel vitamines binnen die belangrijk zijn om lekker in je vel te zitten. Denk aan vitamine D (vette vis), omega3 (noten, zaden, olie) en voldoende eiwitten (vlees, vis, noten, peulvruchten). Deze vitaminen helpen jou om het zonnetje in huis en in jezelf te laten schijnen.

Frisse lucht

Lekker warm onder een dekentje, ramen dicht, verwarming aan. Klinkt heerlijk niet waar? Maar ga er regelmatig op uit om voldoende zuurstof binnen te krijgen. Laat in de nacht een raampje open staan in de slaapkamer en graaf jezelf lekker warm in onder de dekens.

Daglicht

Wanneer de dagen korter worden en wij minder licht tot ons krijgen maken sommige van ons meer melatonine aan. Dit kan ervoor zorgen dat we slaperiger blijven. Probeer zo veel mogelijk licht binnen te krijgen in huis door de gordijnen open te gooien en naar buiten te gaan.

Geef jezelf in deze wintermaanden net even iets meer aandacht en liefde en tackel die winterdip!

Deel dit artikel