• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
De voordelen van wandelen: Uit de winterslaap en aan de wandel
Algemeen

De voordelen van wandelen: Uit de winterslaap en aan de wandel

De lente is officieel aangebroken. We zien de zon vaker tevoorschijn komen en de knoppen komen aan de bomen. Tijd om uit je winterslaap te ontwaken, de gordijnen open te trekken, ramen en deuren open te zetten en de zon jouw energielevel weer aan te laten wakkeren.

312324 10152525813110094 644073263 n
Eva Voedingscoach en trainer
31 maart 2024

Met het begin van de lente kan het zijn dat je wat onrustiger bent dan normaal. De drang om op te ruimen, schoon te maken en meer te bewegen komt naar boven. Geef eens vaker toe aan die kriebels, ga naar buiten en beweeg! Je hoeft niet direct een halve marathon te lopen of uren weg te zijn van huis. Maar wandelen is een goede manier om de conditie weer op te bouwen en jouw lichaam te laten wennen aan intensievere beweging.

Wandelen is een fantastische manier om in beweging te blijven en je uithoudingsvermogen te verbeteren. Maar er zijn nog een aantal andere voordelen. Wij hebben een aantal van de grootste voordelen van wandelen op een rijtje gezet:

Wandelen versterkt de botten en spieren

Weinig beweging kan ervoor zorgen dat het kraakbeen dunner wordt. Regelmatig bewegen, en zeker op een toegankelijke manier als wandelen, zorgt ervoor dat de botten belast worden en sterk blijven.

Maak wandelen het nieuwe kopje koffie drinken

Bel een vriendin of vriend op en ga de natuur in. Niet alleen kom je in beweging, het is ook hele ontspannen manier om eens goed met elkaar bij te kletsen. Dat wil niet zeggen dat je geen koffie (of thee) kan drinken, neem gewoon een goede thermosfles mee waar je af en toe een slok uit kan nemen.

Bijkomend voordeel: het is nog goedkoop ook!

Wandelen brengt ontspanning

Frisse lucht en bij voorkeur een fijne omgeving, zoals een park of bos, zorgen ervoor dat een wandeling ontspant. Door de beweging komen er hormonen zoals endorfine en serotonine vrij. Je voelt je gelukkiger en meer ontspannen.

Fun fact: Een half uur wandelen per dag kan een positief effect hebben op een hoge bloeddruk.

Wandelen vergroot de capaciteit van je longen

Naarmate je vaker en langer wandelt vergroot het vermogen van je longen. Dit zorgt er weer voor dat je meer zuurstof opneemt. Door de regelmatige beweging wordt je ademhaling dieper en regelmatiger. Er stroomt meer zuurstof door je lichaam en dit zorgt weer voor meer energie.

Je slaap kwaliteit, en kwantiteit, verbetert

Wanneer je wandelt zorgt dit voor meer ontspanning. Daarbij zorgt wandelen in de buitenlucht voor de aanmaak van melatonine. Dit stofje draagt bij aan het beter in slaap kunnen vallen op het moment dat je naar bed gaat. Slaap je onregelmatig of kom je slecht in slaap? Trek dan eens wat vaker de wandelschoenen aan.

Kortom: wandelen is goed voor lichaam en geest, en nog gezellig ook!

Deel dit artikel