• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Voedselverspilling, stop ermee!
Algemeen

Voedselverspilling, stop ermee!

Elk jaar gooien we in Nederland voor enkele miljarden euro’s aan goed bruikbaar voedsel weg. Niet alleen thuis maar ook tijdens de oogst, in supermarkten en in horeca etc. Uit onderzoek blijkt dat dit met 40 tot 50 procent minder zou kunnen. Er komen gelukkig steeds meer goede initiatieven op de markt om voedselverspilling tegen te gaan. Zoals bijvoorbeeld een app waarmee je (overtollig) eten kunt kopen van restaurants, bakkerijen en supermarkten tegen een gereduceerde prijs. Maar ook supermarkten die groente en fruit aanbieden dat er misschien anders uitziet maar toch heerlijk smaakt. Thuis kun je ook een groot verschil maken, wij geven je een aantal tips!

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
10 september 2018

Check, check, double check!
Ga niet naar de supermarkt voor je je voorraad gechekt hebt. Heb je vlees in de koelkast dat nog maar 1 dag goed is? Verzin dan een lekker recept voor die avond waarbij dat vlees goed van pas komt.

THT OF TGT
Wist je dat er een groot verschil zit in THT en TGT? THT staat voor ‘tenminste houdbaar tot’. Dit zijn producten die niet snel bederven. De kwaliteit is echter na deze datum niet meer gegarandeerd.
TGT staat voor ‘te gebruiken tot’. De TGT staat op producten die je niet zo lang kunt bewaren zoals vlees, vis, verse groentesappen en voorgesneden groenten. Neem de TGT datum serieus want na deze datum zou je er goed ziek van kunnen worden.

Bewaar eten op de goede plek
Door eten op de juiste plek te bewaren blijft het langer goed en hoef je minder snel iets weg te gooien. Sommige soorten groente en fruit blijven langer goed in de koelkast en andere juist erbuiten. Brood kun je het beste bewaren in de zak, in een afgesloten trommel.

Freeeeze
Om brood lekker vers te houden kun je het invriezen en elke dag de boterhammen eruit halen die je nodig hebt. Ook groente en fruit kun je bewaren in de diepvries. Aardappelen, rijst, pasta en couscous kun je gekookt invriezen. In de vriezer blijft eten minimaal een maand goed.

Left overs
Heb je restjes over? Wees dan eens creatief voordat je het weggooit. Met groente maakt je bijvoorbeeld de heerlijkste soepen of roerbak gerechten. Je kunt op onze recepten pagina ook zoeken op ingrediënt. Heb je bijvoorbeeld bloemkool over? Zoek dan op bloemkool en tover van je restje een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel!

Plan vooruit!
Probeer minder vaak boodschappen te doen en een planning te maken voordat je naar de supermarkt gaat. Op deze manier koop je niet onnodig veel en weet je precies wat je nodig hebt. Hiermee voorkom je ook dat je vaak met honger naar de supermarkt gaat en teveel lekkers koopt ;)

Deel dit artikel