• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Vitamine Zonneschijn!
Leefstijl

Vitamine Zonneschijn!

Wat doet vitamine D in ons lichaam Samen met calcium zorgt vitamine D ervoor dat je sterke botten krijgt en behoudt. Vitamine D is daarnaast van invloed op de spieren en jouw afweersysteem.

312324 10152525813110094 644073263 n
Eva Voedingscoach en trainer
29 mei 2022

Wat bevat vitamine D?

Bij vitamine D denk je vaak meteen aan de zon. Door genoeg tijd buiten te besteden, bouw je een vitamine D voorraadje op, zeker in de zomer. Dat klopt uiteraard. Alleen is de zon niet de enige bron van vitamine D die wij kennen. Ook in vette vis (denk aan zal, forel en makreel), eieren , kaas, levertraan en rundvlees, zit vitamine D.

Wat doet een tekort?

Een tekort kan onder andere vermoeidheid, spierpijn, kramp in de spieren en bot- en gewrichtsklachten veroorzaken. Wanneer je al een langere tijd een tekort hebt aan vitamine D, kunnen deze klachten verergeren naar spierziekten, zenuwafwijkingen en ontkalking en vergroeiing van de botten.

Wie is er het meeste vatbaar voor een tekort?

Wanneer je regelmatig buiten komt en voldoende producten eet waar vitamine D in zit, hoef je niet gelijk in de stress te schieten. Maar bewust blijven is altijd een goed idee. Gemiddeld heeft 40% - 60% van de Nederlandser een vitamine D tekort. Dit verschilt uiteraard in de zomer en wintermaanden.
Tot de leeftijd van ongeveer 50 jaar, geldt een aanbevolen hoeveelheid van 10 microgram vitamine D per dag.

Helaas zijn er altijd mensen die iets meer hun best moeten doen om een te kort te voorkomen:

  • Ouderen (boven de 70 stijgt de behoefte naar 20 microgram per dag).
  • Zwangere vrouwen
  • Mensen met een getinte huidskleur
  • Veganisten en vegetariërs
  • Mensen die weinig buiten komen
  • Mensen die voornamelijk bedekende kleding dragen

Hoe los je een tekort op?

Ga naar buiten! De eerste, de makkelijkste en de leukste optie om ervoor te zorgen dat jij meer vitamine D opneemt. Dagelijks zo’n 20 -30 minuten buiten wandelen met de handen en het hoofd lekker in de buitenlucht, ja ook als het bewolkt is!

Let daarnaast op een gevarieerd en gezond voeding en drinkpatroon met producten waar vitamine D en kalk in zit.

Behoor je tot de groep mensen die meer moeite moet doen om voldoende vitamine D binnen te krijgen en een grotere kans heeft op een vitamine D tekort? Dan kun je er altijd voor kiezen om een vitamine D supplement te nemen. Let wel op: Ga niet zomaar iets slikken. Overleg altijd met een specialist of de huisarts - wat voor jou de beste optie is.

Nu je voldoende informatie hebt over vitamine D, is het tijd om aan de slag te gaan. Kom van die stoel, trek je jas aan en ga naar buiten!

Deel dit artikel