• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Verse kruiden als smaakmaker
Leefstijl

Verse kruiden als smaakmaker

Peper en zout zijn de meest gangbare smaakmakers in de keuken. Maar er zijn natuurlijk tal van kruiden die jouw gerechten kunnen verrijken, met name verse kruiden. Experimenteer met diverse smaakmakers en laat af en toe het zout staan, om je natriuminname te verminderen.

312324 10152525813110094 644073263 n
Eva Voedingscoach en trainer
09 november 2023

Ontdek nu deze onmisbare smaakmakers in jouw keuken! Hier zijn 8 van de meest populaire kruiden, inclusief een heerlijk recept om jouw culinaire avontuur direct te laten beginnen. Laat die smaakexplosie maar komen!

Basilicum

Dit heerlijk ruikende kruid wordt vaak gekoppeld aan gerechten uit de Italiaanse keuken en tomaten gerechten. Van oorsprong vind je basilicum in gebieden tussen Centraal-Afrika en Zuidoost-Azië. Dit smaakvolle kruid zit boordevol calcium, kalium en fosfor, wat bijdraagt aan sterke botten en een gezonde energiebalans.
Log in en ontdek het recept met basilicum

Bieslook

Bieslook is een veelzijdig kruid. Vol vitamines zoals vitamine A, B en C. Daarnaast reguleert het de bloeddruk en draagt het bij aan een betere spijsvertering en goede bloeddruk. Alle reden dus om af en toe eens wat van dit kruid toe te voegen aan je maaltijd.
Log in en ontdek het recept met bieslook

Dille

Dille kennen we vaak van de combinatie met visgerechten. Dit kruid wordt veel gebruikt in de Scandinavische keuken en is een van de weinige kruiden waarvan zowel het zaadje als het blad gebruikt wordt. Dille is rijk aan vitamine A, K en C en ondersteund de spijsvertering.
Log in en ontdek het recept met dille

Koriander

Een kruid dat de een associeert met zeepachtige smaken, terwijl de ander er juist dol op is. Het is duidelijk niet voor iedereen. Behoor jij tot de liefhebbers? Dan zijn er talloze smakelijke recepten waarin je dit kruid kunt verwerken. Bovendien is koriander rijk aan vitamine C, wat bijdraagt aan een sterke weerstand.
Log in en ontdek het recept met koriander

Peterselie

Peterselie zit onder andere vol vitamine A, C, K, magnesium, foliumzuur en ijzer. Een hele goede toevoeging dus voor in je maaltijd, een saus, decoratie of in je smoothie. Reden genoeg om een bosje in huis te halen en jezelf te trakteren op deze vitamine bom.
Log in en ontdek het recept met peterselie

Rozemarijn

Dit kruid wordt het meest gebruikt bij vleesgerechten. Het geeft een kruidige smaak en zit daarnaast vol antioxidanten. Je kan rozemarijn gebruiken voor extra smaak aan voeding, maar het wordt ook vaak gebruikt in oliën om je lichaam te verzorgen of om in te bakken. Een erg multifunctioneel kruid!
Log in en ontdek het recept met rozemarijn

Oregano

Oregano is een veel gebruikt kruid in de Italiaanse keuken, denk aan de garnering voor pasta’s en pizza’s maar ook heerlijke visgerechten. Naast dat het sterk ruikende kruid het goed doet op gerechten heeft het ook een antibacteriële functie en een positieve invloed op het immuunsysteem.
Log in en ontdek het recept met oregano

Munt

Dit frisse kruid wordt vaak gebruikt om thee van te maken of toe te voegen aan verschillende sauzen. Het geeft het gerecht een lekkere frisse smaak en is daarnaast bevorderlijk voor de spijsvertering. Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel? Voeg dan wat munt toe aan je gerecht of maak een grote kop muntthee. Dit kan helpen om het opgeblazen gevoel te verminderen.
Log in en ontdek het recept met munt

Deel dit artikel