• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Alles wat je moet weten over trillende spieren tijdens het sporten
Beweging

Alles wat je moet weten over trillende spieren tijdens het sporten

Veel (beginnende) sporters hebben trillende spieren tijdens het sporten. Is dit slecht voor je, of is het juist een teken dat je goed aan het trainen bent? En wat betekent het als je spieren na je workout gaan trillen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over trillende spieren door sporten!

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
13 juli 2021

Waarom trillen spieren bij inspanning?

Als je spieren trillen bij inspanning, betekent dit dat ze erg hun best doen. Je spieren zijn de zware inspanning niet gewend en beginnen te protesteren door zich ongecontroleerd aan te spannen. Daarom komen deze zogenoemde ‘spiertremoren’ vooral voor als je net begint met sporten, of als je met meer gewicht traint dan gewoonlijk. Trillende spieren zijn een teken dat je je grenzen verlegt en je spiermassa gaat groeien. Door de belasting ontstaan er namelijk minuscule scheurtjes in de spiervezels, wat voor je lichaam een teken is om de spieren te versterken. Trillende spieren kunnen in principe geen kwaad, maar kunnen wel vervelend zijn. Té hard trainen kan bovendien leiden tot blessures.

Hoe kan je trillende spieren tijdens het sporten voorkomen?

Om trillende spieren tijdens het sporten, is het belangrijk je trainingen geleidelijk op te bouwen en je bewegingen zo gecontroleerd mogelijk uit te voeren. Daarnaast is het belangrijk voldoende rust te nemen tussen je sets. Dit geeft je lichaam de kans te herstellen en het vrijgekomen melkzuur af te voeren. Ook is het van belang om de energievoorraad in je spieren op peil te houden. Dit doe je bijvoorbeeld door koolhydraten te eten voor de training, of tijdens je workout wat snelle suikers te nemen. Ten slotte moet je zorgen dat je voor en tijdens je training voldoende drinkt. Neem gewoon water, of een sportdrank die meteen belangrijke suikers en mineralen levert!

Wat als je spieren trillen tijdens je training?

Als je spieren ondanks bovenstaande voorzorgsmaatregelen beginnen te trillen tijdens je training, is dat geen ramp. Neem wat extra rust en blijf je oefeningen gecontroleerd uitvoeren. Heb je echt last van trillende spieren, dan is rekken een oplossing. Door het rekken breng je de spiervezels op spanning en kunnen ze niet samentrekken. Hierdoor houden de trillingen meestal wel op. Je ziet dit ook bij mensen met kramp, wat eigenlijk een heftigere vorm van ongecontroleerd samentrekkende spieren is. Zorg ten slotte ook dat je na je training voldoende rust neemt om te herstellen, voordat je begint aan je volgende trainingssessie.

Waarom krijg je trillende spieren na het sporten?

Ook na het sporten kun je last hebben van bibberende spieren. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Trillende spieren na het sporten kunnen bijvoorbeeld wijzen op een tekort aan voedingsstoffen, wat je gemakkelijk kunt oplossen door wat snelle suikers of een sportdrankje te nemen. Het kan echter ook dat je heel lokaal last krijgt van trillende spieren in je been, arm of ooglid. Deze vorm van trillende spieren wordt fasciculatie genoemd. Meestal zijn ze vrij onschuldig - een derde van de Nederlanders heeft er wel eens last van. Door minder of minder intensief te sporten neemt de fasciculatie vaak af.

Hoe zit het met trillende spieren na lichte inspanning?

Heb je last van trillende spieren na lichte inspanning, of komen de klachten helemaal uit het niets? Dan kan dit duiden op een onderliggend probleem en is het verstandig een dokter om raad te vragen.

Verminder trillende spieren met Fitchannel!

Met Fitchannel heb je minder kans op trillende spieren. De programma’s en trainingen die je thuis kunt volgen zijn zorgvuldig opgebouwd, waardoor de kans op overbelasting, trillende spieren, en dus blessures minimaal is. Daarnaast krijg je voedingsadvies op maat, waardoor je de juiste voedingsstoffen binnen krijgt om te presteren en te herstellen. Probeer Fitchannel nu!

Deel dit artikel