• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Telt dansen als een volledige workout?
Beweging

Telt dansen als een volledige workout?

Al eeuwenlang is dans de meest internationale non-verbale communicatie en de taal die iedereen verstaat. Dans is een vorm van expressie, zorgt voor voldoende beweging en vormt een connectie tussen mensen ongeacht taal, afkomst en achtergrond. Elke cultuur, land of sociale groep heeft zijn eigen dansstijl en manier van expressie, hetgeen wat overal gelijk in is hierbij is plezier, beweging en connectie. Dans is er voor iedereen en met iedereen!

312324 10152525813110094 644073263 n
Eva Voedingscoach en trainer
13 juni 2021

Dat dans beweging is weten we allemaal, al wordt het niet altijd gezien als een volwaardige training. Dat is toch jammer! Wat maakt dansen nou zo’n leuke en veelzijdige workout?

1. Het is een cardio workout

Een uur lang dansen is een uur lang bewegen! En vaak gaat dit gepaard met een up-tempo muzieknummer. Dit wil zeggen dat je hartslag voor een groot deel van deze workout verhoogt, je calorieën aan het verbranden bent en je werkt aan jouw cardiovasculaire systeem.

2. Dansen is gezellig

Dansen kun je alleen doen, maar vaak dansen we in een groep of met een partner. Naast beweging heeft dansen hierdoor een groot sociaal component. Je bent met andere mensen, deelt dezelfde liefde voor deze vorm van bewegen, vaak gepaard in een vaste sociale omgeving en het delen van een bepaalde muzieksmaak.

3. Training van het hele lichaam

Dans is toch een beetje huppelen op muziek? Laat je niet misleiden! Met dansen gebruik je alle spieren in je lichaam. Je beweegt met je armen en benen, verplaatst van de ene naar de andere plek, draait rondjes om je eigen as en houd jezelf met je core in balans. Met dat beetje huppelen op muziek creëer je een echte full body workout.

4. Dansen is expressie

Niemand danst zoals jij en dat maakt het uniek en persoonlijk. Daarnaast is er bij vele vormen van dans lichaamscontact (denk aan salsa of partnerdansen). Hierdoor is deze vorm van bewegen persoonlijk en intiem, jij bepaalt wat je vrijgeeft en wat je voor jezelf houdt.

5. Endorfines (gelukshormoon)

Zeg nou eerlijk, wie wordt er niet vrolijk van een potje dansen?! Dansen wordt vaak gerelateerd aan blijdschap, feest en liefde. Niet zo gek, tijdens dansen wordt er endorfine aangemaakt. Dit is een stofje wat ervoor zorgt dat je geluk ervaart. Dansen is hierdoor niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor de geest.

6. Breek de regels

Bij vrij dansen bestaan er geen regels. Jij bent vrij om te doen, te bewegen en te voelen hoe jij dat wil. In tegenstelling tot veel vaste oefeningen of trainingen gelden er bij dansen (uitgezonderd van technische dansvormen) weinig tot geen regels. Laat je alles vallen en beweeg hoe jij dat wil!

Niet alleen is dans een vorm van entertainment en kunst, het is in veel gevallen dus ook een volledige workout! Zin in een dansworkout? Dans mee met Kiaya van Fiesta Fit!

Deel dit artikel