• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Steken in je zij tijdens het sporten: hoe komt het en wat doe je eraan?
Beweging

Steken in je zij tijdens het sporten: hoe komt het en wat doe je eraan?

Een steek in je zij is voor veel sporters, en met name hardlopers, een bekend verschijnsel. Maar waar komen die steken in je zij tijdens het sporten eigenlijk vandaan? En belangrijker nog: hoe voorkom je dit ongemakkelijke gevoel dat je trainingen bederft?

Logo Standalone
Fitchannel.com Fitnessplatform
21 juni 2021

Wat wordt bedoeld met een steek in je zij?

Voordat we de oorzaak gaan behandelen, is het goed te weten waar we het precies over hebben. Met een steek in je zij bedoelen we een scherpe stekende pijn in je flank, net onder je ribbenkast. In dit gebied zit ook je milt, het orgaan dat vaak wordt aangewezen als de boosdoener. De klacht komt het vaakst voor tijdens hardlopen en andere sporten waarbij je rechtop beweegt. Bij fietsers komen steken in de zij bijvoorbeeld vrijwel niet voor.

Waarom krijg je een steek in je zij tijdens het sporten?

De precieze oorzaak van steken in de zij door sporten is helaas niet bekend. De milt, die lang werd gezien als de veroorzaker van de pijn, lijkt in ieder geval geen rol te spelen. De veelgehoorde theorie over een tekort aan zuurstof in de ademhalingsspieren lijkt ook niet te kloppen. De meest waarschijnlijke bron van de pijn is een geïrriteerd buikvlies. Dit zou meteen verklaren waarom hardlopers (die rechtop bewegen) er wel last van hebben, en wielrenners niet. Ook het feit dat mensen die een slechte houding hebben er meer last van hebben, lijkt in deze richting te wijzen. Daarnaast is gebleken dat steken in de zij vaker voorkomen na veel eten en drinken. Het zou kunnen zijn dat het buikvlies extra gespannen wordt door het uitzetten van de maag, en pijn gaat doen waar het vlies het minst gespannen is: aan de zijkanten.

Hoe voorkom je steken in je zij?

Hoewel de oorzaak van de pijn niet vaststaat, kun je wel een aantal dingen doen om steken in je zij tijdens sporten te voorkomen. Omdat de pijn vaak optreedt bij mensen die gegeten en gedronken hebben, is het verstandig om twee uur voor de activiteit niet te veel meer te eten en drinken. Ook zijn er aanwijzingen dat het trainen van je buikwandspieren dit ongemak vermindert. Ten slotte komt pijn in de zij ook minder voor bij mensen met een goede conditie. Het verbeteren van je conditie is dus ook een uitstekende oplossing!

Hoe gaat een steek in je zij weg?

Als je ondanks bovenstaande voorzorgsmaatregelen toch steken in je zij hebt, is er helaas weinig dat je kunt doen om de steek in je zij weg te laten gaan. De enige bewezen oplossing is stoppen met sporten. Of drukken op de pijnlijke plek effect heeft, is helaas niet bewezen.

Thuis buikspieren versterken en conditie verbeteren

Concluderend kunnen we zeggen dat er nog veel onduidelijk is over steken in de zij tijdens het bewegen. Wel is duidelijk dat minder eten en drinken helpt, net als het verbeteren van je conditie en het trainen van je buikwandspieren. Dit kun je gewoon thuis doen. Fitchannel biedt vele effectieve trainingsprogramma’s die je hierbij helpen. Kies een trainingsprogramma en reken af met die vervelende pijntjes!

Deel dit artikel