• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Statisch of dynamisch?
Beweging

Statisch of dynamisch?

Stretchen is een goede start en afsluiting van jouw training. Toch is het een onderdeel wat we vaak overslaan. We starten met het hoofdonderdeel van de training en nadat we de laatste oefening hebben afgerond rennen we direct door naar de volgende taak van de dag. Niet alleen is stretchen goed om de spieren vooraf te activeren voor de workout die er gaat komen, het is een ontspannen manier om de workout af te ronden.

312324 10152525813110094 644073263 n
Eva Voedingscoach en trainer
23 maart 2023

Stretchen wordt vaak geassocieerd met het aanhouden van een houding voor een aantal tellen en lenigheid. Dat klopt aan een kant, maar er zijn twee manieren van stretchen, stilstaand en bewegend. Anders gezegd: Statisch en dynamisch.

Kleine side note: Iedereen kan stretchen, daar hoef je niet lenig voor te zijn. Het kan zelfs helpen om een stukje leniger te worden.

Dynamisch stretchen
Dynamisch stretchen is een bewegende vorm van stretchen. Deze vorm kun je goed voor een training doen als onderdeel van de warming-up. Door te starten met een dynamische stretch bereid je de spieren voor op beweging, dit kan helpen bij het verbeteren van de prestaties tijdens de workout. Ook wordt de bloedcirculatie geactiveerd waardoor er meer bloedtoevoer naar de spieren gaat, dit kan ervoor zorgen dat je sneller hersteld.

Voorbeeld:
Ga met twee benen wijd uit elkaar staan, spreid de armen op schouderhoogte en tik afgewisseld met de linkerhand naar de rechterteen en met de rechterhand naar de linker teen. Je kan er hierbij voor kiezen om de knieën gestrekt te houden of deze mee te bewegen en licht te buigen.

Statisch stretchen
Bij deze vorm van stretchen blijf je stilliggen of staan in een positie gedurende een aantal tellen. Er komt hierbij een (lichte) spanning op de spier te staan. Hou wel in de gaten dat je bij het statisch stretchen niet naar pijn moet gaan terwijl je spanning op de spier (groep) zet. Een goede manier om de training af te sluiten en de hartslag gecontroleerd te verlagen. Het helpt te ontspannen, kan de flexibiliteit in de spieren verbeteren en kan bijdragen aan een betere houding.

Voorbeeld:
Ga met een been voor en een been achter staan, buig het voorste been een beetje en strek het achterste been weg. Hierbij dus je de rechter hiel richting de vloer zodat de kuitspier op spanning komt te staan. Hou dit een aantal tellen vast en wissel dan van kant. Zorg ervoor dat spier op spanning komt te staan, maar onthoudt dat het geen pijn mag doen.

Begin je workout met een dynamische stretch om rustig aan de spieren op te warmen voor de actie die er komen gaat. Een statische stretch gebruik je voor een goede afronding van de workout.

Met een goed begin en afronding creëer je een volledige workout voor jezelf.

Ren dus niet zonder voorbereiding de workout in om vervolgens na de laatste oefening de mat direct op te rollen. Neem een paar minuten de tijd om met een kop en staart de workout zo volledig mogelijk te maken.

Have fun!

Deel dit artikel