• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Start het jaar droog: Doe mee met de challenge!
Leefstijl

Start het jaar droog: Doe mee met de challenge!

De decembermaand staat vol in het teken van feestjes, gezelligheid, eten en drinken. Doorgaans pakken we elke gelegenheid aan om te genieten van heerlijke hapjes en de daarbij komende bubbels of andere (vaak) alcoholische drankjes. Dit is uiteraard ontzettend gezellig, maar ook een aanslag op je lichaam.

312324 10152525813110094 644073263 n
Eva Voedingscoach en trainer
21 december 2023

Laten we daarom samen terug in balans komen. En alle giftige stoffen die wij tijdens de feestdagen tot ons hebben genomen de deur wijzen. Dit jaar starten we droog! Niet letterlijk natuurlijk. Maar we drinken een maand lang geen alcohol (en nee, ook niet in het weekend of op een verjaardag).

Dat is toch niet gezellig?

Ik hoor je denken: waarom zou ik daaraan meedoen, dat is toch helemaal niet gezellig. En daar zit de misvatting. Je bent namelijk niet de enige die in januari de alcohol laat staan. Duizenden mensen gingen je voor, en houden deze gewoonte er zelfs in. Ook wij gaan dit jaar deze uitdaging aan en hopen natuurlijk dat jij je bij ons aansluit.

Op 1 januari starten we met z'n allen 2024 alcoholvrij. De hele maand laten we het wijntje even staan. En je bent niet alleen, want we gaan elkaar ondersteunen én aanmoedigen tijdens Dry January!

Om mee te doen hebben we alleen jouw naam en e-mailadres nodig. Vanaf 1 januari 2024 ontvang je via de mail handige tips en recepten om deze maand droog door te komen.

Klik hier om mee te doen

Voordelen van een maand geen alcohol drinken

Naast dat het consumeren van alcohol niet echt goed is voor je lichaam, heeft alcohol een negatief effect op je stressniveau, slaap, huid, gewicht en kan het een veroorzaker zijn van verschillende ziektes.

Je voelt ‘m al: Een maand nee zeggen tegen alcohol levert al snel meerdere gezondheidsvoordelen op:

1. Je slaapt beter

Alcohol verhoogt de hartslag en verstoort een diepe slaap. Stoppen met alcohol zorgt voor een betere slaapkwaliteit en een energieker ontwaken.

2. Je kunt je beter concentreren

Een bekend effect van alcoholconsumptie is een 'wolkenhoofd'. Zonder alcohol slaap je beter en krijgen je hersenen tijd om te herstellen, wat resulteert in betere concentratie de volgende dag.

3. Mogelijk val je af

Alcoholische dranken hebben vaak een hoge energiewaarde. Onbewust neem je meer energie in die je waarschijnlijk niet verbrandt. Daarnaast verstoort alcohol de spijsvertering en vergroot het de drang naar vet en calorierijk voedsel. Stoppen met alcohol kan leiden tot gewichtsverlies.

4. Je huid ziet er beter uit

Alcohol onttrekt vocht aan organen en de huid, wat leidt tot bekende verschijnselen zoals wallen, vlekken, roodheid en het verergeren van eczeem. Stoppen met drinken verbetert de uitstraling van je huid en laat deze er frisser en egaler uitzien.

5. Je voelt je sterker door vaker nee te leren zeggen

Alcohol is (bij de meeste mensen) onderdeel van ons sociale leven. Nee zeggen is daardoor vaak lastig. Door bewust te kiezen voor jouw gezondheid en nee te zeggen tegen alcohol word je sterker. Jij kiest bewust en staat voor wat jij wil. Eigen keuze, eigen wil, eigen kracht.

6. En, het bespaart je ook nog eens geld.

En niet geheel onbelangrijk: Alcohol is duur! Stop je met drinken dan zul je al snel merken dat je meer ruimte in je portemonnee overhoudt voor andere leuke dingen. Reken eens uit wat je normaal gedurende de week ongeveer besteed aan alcohol. Schrijf het op, zet het apart en beloon jezelf met een mooi cadeau aan het einde van de challenge. Wie weet is dit wel motivatie om het langer vol te houden.

Wij nodigen iedereen uit om samen deze uitdaging aan te gaan en het jaar gezond en vol energie te starten.

Klik hier om mee te doen

Deel dit artikel