• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Sporten volgens jouw cyclus
Leefstijl

Sporten volgens jouw cyclus

Elke maand gaan vrouwen opnieuw een cyclus door. De een is gevoeliger voor deze periodes dan de ander, maar je kan er niet omheen. Elke cyclus duurt tussen de 21-35 dagen. Waarbij de gemiddelde cyclus 28 dagen is. Daarin gaan we 4 fases door, met elk eigen kenmerken.

312324 10152525813110094 644073263 n
Eva Voedingscoach en trainer
09 oktober 2023

Vaak hebben we vaste sportroutines, maar de energie die wij ervaren verschilt per periode binnen de cyclus. Je kan standvastig zijn met de sportmomenten en het soort sport wat je doet, maar is het soms niet prettiger om even stil te staan en te voelen waar jouw lichaam op dat moment behoefte aan heeft?

Menstruatie (3 tot 8 dagen)

De start van de cyclus begint met de menstruatie. Het energieniveau is vaak laag en het lichaam vraagt om meer rust en slaap. In deze fase mag je je training op een lager pitje zetten. Kies in deze fase bijvoorbeeld voor een lange wandeling, yoga of zwemmen. Luister naar je lichaam, maar stil zitten hoeft ook niet.

Sport tip: Wandelen, yoga, zwemmen, stretchen.

Folliculaire fase (11 tot 27 dagen)

In deze fase stijgt het oestrogeen niveau en de energie. Voor veel vrouwen is dit ook de fase dat de pijngrens hoger ligt. Tijd om nieuwe dingen uit te proberen en jezelf even wat meer uit te dagen. Nieuwe sporten proberen of de training iets meer uitdagend te maken door bijvoorbeeld gewichten of banden toe te voegen.

Sporttip: Krachttraining, Hiit, Trx

Ovulatie (12 tot 24 dagen)

Tijdens de ovulatie periode bereikt de energie zijn piek. We zijn actiever en gemotiveerder. Een goed moment om jezelf uit te dagen en jouw sportprestaties te verbeteren. Gezien de energie hoog ligt kun je deze periode goed gebruiken om sporten te doen die hoog in de energie zitten. Denk aan trainingen die meer in de cardio hoek zitten.

Sporttip: Spinning, hardlopen, skeeleren, Hiit training

Luteale fase (12 tot 16 dagen)

Dit is het moment dat de energie weer afneemt. De motivatie daalt, energie neemt af en klachten zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn en wisselende stemmingen kunnen op komen. Heb je nog zin in een circuit training, doen! Merk je dat je energie drastisch afneemt? Verlaag dan de intensiteit van de training.

Sporttip: Pilates, Yoga, krachttraining, stretchen, wandeling, zwemmen.

Deel dit artikel