• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Mag je sporten als je ziek bent?
Leefstijl

Mag je sporten als je ziek bent?

Sporten als je ziek bent: Bestaat er wel zoiets als ‘het eruit zweten’? En wanneer mag je nou echt niet meer trainen?

312324 10152525813110094 644073263 n
Eva Voedingscoach en trainer
01 december 2022

De verschillen

Een verkoudheid is in tegenstelling tot de griep vrij plaatselijk. Zo heb je hierbij vaak last van een verstopte neus, keelpijn, hoesten of oorpijn. Deze klachten sluipen langzaam het lichaam binnen. Bij griep voelt je lichaam in z’n geheel ellendig. Koude rillingen, spierpijn, koorts boven de 38 °C en een slap gevoel. Daarnaast wordt griep veroorzaakt door het influenzavirus, hierdoor zijn de klachten heftiger dan bij verkoudheid en gaat dit gepaard met een flinke temperatuursverhoging.

Wanneer niet sporten

Heb je een verhoging van 38 graden of meer? Ga dan niet sporten, dit kan naast zeer onprettig zelfs gevaarlijk zijn. Het lichaam is verzwakt en bezig om het virus uit het lichaam te werken. Daarnaast kan het virus zich verplaatsen naar de hartspier en voor hartritmestoornissen volgen. Neem daarom echt rust en ga jouw lichaam niet nog meer uitputten. De overtuiging van ‘het eruit zweten’ is dus een absolute fabel.

Wanneer wel sporten

Heb je geen verhoging? Dan kun je in principe gewoon sporten. Je zal waarschijnlijk wel verschil merken in je dagelijkse routine. Doordat het lichaam alsnog iets verzwakt is zal je meer moeite moeten doen om de oefeningen uit te voeren. Wanneer je je zwakker voelt dan normaal, verlaag dan de intensiteit van je training. Zo voorkom je uitputting en blessures.

Twijfel je?

Er is een vrij makkelijke truc om te controleren of het beter is om rust te nemen of je rustig kan sporten. Dit trucje heet de nek-check. Hierbij controleer je de locatie van de klachten. Bevinden de klachten zich boven de nek (hoofdpijn, verstopte neus, keelpijn) en heb je geen koorts? Dan kun je (op een lager pitje) gaan sporten. Bevinden de klachten zich onder je nek zoals spierpijn, rillingen, kortademig en heb je koorts? Ga dan niet sporten. Jouw lichaam heeft rust nodig om volledig te herstellen.

Weer beter?

Ben je uitgeziekt? Bouw de training rustig op. Het lichaam is nog steeds herstellende en niet toe aan hoge inspanning. Houd de intensiteit nog wat lager en bouw rustig op. Zo voorkom je overtraining en de kans om opnieuw ziek te worden.

Deel dit artikel