• 1000+ workouts
  • Voor iedere sporter
  • Fitchannel Community
Echt waar: Schelden zorgt voor betere prestaties tijdens je workout
Beweging

Echt waar: Schelden zorgt voor betere prestaties tijdens je workout

Zin om te vloeken als je alweer een burpee moet doen? Laat je gaan! Volgens onderzoekers helpt het bij het verbeteren van je workout.

IMG 1813
Yaela van Fitchannel.com
12 november 2019

Verbeter je resultaten

Een recent onderzoek aan de Keele Universiteit en Long Island Universiteit Brooklyn toont aan dat schelden tijdens je workout je prestaties kan verbeteren én je beter met pijn om laat gaan. Deze bevindingen, welke werden gepubliceerd in het Journal Psychology of Sports and Exercise, tonen aan dat schelden dus wél invloed kan hebben op jouw workout.

Schelden tijdens het trappen

Tijdens één van de experimenten werden de deelnemers gevraagd om, tijdens het 30 seconden fietsen op een hometrainer, even een flink potje te schelden. Dit resulteerde in een toename van 4,6 procent in vermogen in vergelijking tot de ‘niet-vloekers’.

Bij een ander experiment, resulteerde het schelden in een toename van 8 procent in grip sterkte. “Het blijkt dat schelden zorgt voor verbeteringen in fysieke prestaties, die niet alleen afhankelijk zijn van een stressreactie maar ook voortvloeien uit de schokwaarde van het vloeken.” aldus, Richard Stephens, de co-auteur en professor psychologie aan de Keele Universiteit.

Hoe heeft schelden precies effect op je workout?

"Een reden waarom schelden workouts kan verbeteren, is omdat het onze pijngrens verhoogt", vertellen de onderzoekers.

Een vorig onderzoek, ook gedaan door Stephens, toont aan dat schelden een pijn verminderend effect kan hebben. Bij één van de testen vroeg hij enkele deelnemers om hun hand in ijskoud water te steken en daarbij te schelden. Vervolgens moesten zij dit nog een keer doen, maar dan zonder de scheldwoorden. Het team ondervond dat schelden zorgt voor een hogere pijn tolerantie en hartslag in vergelijking tot wanneer er niet gescholden werd.

Vecht-of-vluchtreactie

De onderzoekers zijn er nog niet helemaal zeker van waarom scheldwoorden precies invloed hebben op de pijngrens, maar zij denken dat dit iets te maken heeft met de ‘vecht-of-vluchtreactie’ van de mens. Scheldwoorden zouden dit namelijk kunnen triggeren.

Andere focus

Volgens David K. Spierer, co-auteur en voormalig professor gezondheidswetenschappen aan de Long Island University, kan het vloeken helpen bij je gedachten op iets anders zetten. “Simpel gezegd, tijdens het vloeken worden we niet langer geremd door de activiteit en zijn we niet langer gericht op het ongemak wat wordt veroorzaakt door de activiteit of oefening waarmee we bezig zijn”.

Dus, de volgende keer dat je een workout doet, laat je lekker gaan. Het werkt!

Deel dit artikel